25 bin AK Partili ‘Hayır’ oyu verdi

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç 25 bin AK Partili ‘Hayır’ oyu verdi
A
a

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt: MHP ve CHP’nin 1 Kasım’da aldığı oyların toplamı 277 bindir. Hayır oyu 321 bin çıktı. MHP’lilerin tamamı ‘hayır’ dese bile 50 bin fazla oy var. En az 25-30 bin AK Partilinin hayır oyu verdiğini görüyoruz. Yaklaşık yüzde 6-7’lere karşılık geliyor.

Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Bölgesi için ‘solun kalesi’ söylemine karşı çıkan Başkan Kurt: Bunu diyenler kafasını Yıldıztepe’den ve Büyükdere’den kaldırmalı. Odunpazarı’nda hangi mahallelerde kale var? Yıldıztepe dediğin mahallenin kaç oyu var? 10 bin... Göztepe’nin beş bin oyu var.
 
Referandum sonuçlarını ES TV’de değerlendiren Kurt, şöyle konuştu: “1 Kasım’da CHP’nin Eskişehir’de aldığı oy yüzde 38,7. Bu 208 bin oy demek. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin oyu yüzde 43,13. Bu da 232 bin oy ediyor. MHP’nin oyu yüzde 12,7’dir. MHP’nin 68 bin oy aldı. HDP 13 bin 800, BBP de 4 bin civarı oy aldı. AKP ve MHP oylarının toplamı 301 bin. Evet’e 236 bin oy çıktı. MHP ve CHP’nin oy toplamı ise 277 bindir. Hayır oyu 321 bin. MHP’nin tamamının oy verdiğini düşünsek bile hayır oyları 321 bine nasıl çıktı? Hayır cephesinin oyu 50 bin artmış. Bu cepheye HDP’nin 13 bin oyunu ekleyelim. HDP oylarının hepsinin geldiğinin garantisi de yok. Sevinç, Kireç, Ağapınar’dan, İsmetpaşa’dan örnekler veririm. Saadet ve diğer partilerden de 10 bin oy eklersek 20 bin eder. Elimizde 321 bin hayır oyu var, bu nereden geldi? CHP’nin tamamının verdiğini düşünürsek 208 bin oy demek. 68 bin oyu olan MHP’nin de hepsinin hayır verdiğini düşünelim. İki parti 277 bin yapıyor. 50 bin oy nereden geldi ona bakıyoruz. En az 25-30 bin AK Partilinin hayır oyu verdiğini görüyoruz. Yaklaşık yüzde 6-7’lere karşılık geliyor.”
 
Bu nedenle kırsalda zayıf kaldık
 
Kurt’a “Eskişehir için yüzde 60’ın altı başarısızlık sayılır” sözü hatırlatılınca şöyle konuştu: “Referandumla uğraşırken arada başka şeylerle de uğraştık. Parti olarak… O bir iki puanı biz oradan telafi edebilirdik. Sadece bencillik yaparak ortaya çıkan bir politika izlemeseydik yani önemli olan sonuçtu. Ve bizim merkezden alabileceğimiz oyu zaten alıyorduk. Kırsal kesimde zayıfız. Kırsal kesimde biraz daha çaba gösterelim diyorduk. Bizim yaptığımız çalışmanın stratejisi eğer kabul görseydi partinin yetkili organlarının verdiği kararlara partili arkadaşlarımız ‘eyvallah’ deyip uyup da çalışsaydı biz ilçelerde de Seyitgazi’nin yanına Beylikova’yı, Çifteler’i, Mihalıççık’ı ve belki de Sivrihisar’ı bile ekleme şansı bulabilirdik. Biz “Mahmudiye’de, Çifteler’de miting yapalım” dedik, gelmedi arkadaşımız. Gelseydi belki Çifteler’de de öne geçerdik. Başka birine “size Han, Sivrihisar, Çifteler’i gezdirelim” dedik, ben gezmem dedi. Böyle olunca bizim doğru stratejimizi uygulayamadık. Bu nedenle kırsalda zayıf kaldık.Ama kırsalın toplamında kafa kafaya geldik. Yaklaştık, fark yemedik.”
 
Günyüzü’ne gitmezseniz daha da uzaklaşır
 
Kurt, şöyle devam etti: “Söyleyince partili arkadaşlar kızıyor ama söylememiz lazım. Hayır diyeceğini bildiğimiz bin kişiyi salona doldurup nutuk atmanın kime ne faydası var? Bununla uğraşacağımıza iki kilometre ötedeki köye gitseydik… Bunlar benim samimi düşüncelerim. Bunları söylemekten kaçınmıyorum, korkmuyorum. Hedefiniz genel başkanlık ise kurultay delegelerini ararsınız. İl başkanı olmak ise il delegelerini ararsınız. Parti kazansın, hayır çıksın diyorsanız o zaman herkesi aramanız lazım. Birçok arkadaşımızın bitişik komşusunun evet oyu verdiğine inanıyorum. Niye, çünkü bizim arkadaş onunla konuşmadı, konuşmaya gerek duymadı. Olur mu böyle bir şey. Konuştuğumuz zaman ikna ederiz. Günyüzü en uzak ilçemiz. Gitmezseniz daha da uzaklaşır. Günyüzü’ne gidilmesi lazım, bir kez daha gidilmesi lazım. Bizim arkadaşlarımızın canhıraş bir şekilde çalışan DİSK’e gitmesinin bir gereği yok. Biz Esnaf Odaları Birliği’ne ziyarete gidebilmeliyiz. Evet için çalışan Memur-Sen’e gidip hayır’ı anlatmalıyız. AKP’liler de DİSK’e gidip evet’i anlatmalı. Normali budur.”
 
AK Parti Odunpazarı’nda ciddi anlamda oy kaybetmiş
 
Kurt, Odunpazarı sonuçlarını şöyle yorumladı: “Odunpazarı’nda 257 bin 550 geçerli oy var. 154 bin 366 hayır, 103 bin 184 evet oyu çıktı. Yaklaşık 50 bin oy farkı var. CHP 1 Kasım’da da Odunpazarı’nda birinci. Biz CHP olarak Odunpazarı’nda 30 Mart’ta aldığımız oyu 7 Haziran’da artırmışız, 7 Haziran’da aldığımız oyu 1 Kasım’da artırmışız. 1 Kasım’da yüzde 41,2 oyumuz var. 102 bin 571 oy. AKP’nin oyu da yüzde 41,1 yani 102 bin 318. Biz 250-300 oyla öndeyiz. MHP’nin oyu 12,57 yani 31 bin 283.Odunpazarı’nda AK Parti ve MHP’nin oy toplamı 1 Kasım’a göre 133 bin 601’dir. Evet oyu ise 103 bin 184’te kaldı. 30 bin oy gitmiş, eksik. CHP ve MHP’nin oy toplamı 133 bin 854’tür. Hayır oyu 154 bin. Yaklaşık 22 bin oy fazladan geldi? Bu nereden geldi? Seçmen sayısı arttı, diğer partilerden de geldi. HDP’nin oyu 6 bin. Hepsi bize gelse bile 15-16 bin oy AK Parti’den geldiğini tahmin ediyorum. AK Parti Odunpazarı’nda da ciddi anlamda oy kaybetmiş. Buradan o çıkıyor.”
 
Kurt’tan Doğan’a: Hava atmadan gezmek lazım
 
“AK Parti İlçe Başkanı Volkan Doğan’ın bölgede etkili bir çalışma yürüttüğü” söylenince Kurt, şunları kaydetti: “Etkili olduğunu zannediyor. Biz insanların kime inanıp kime inanmadığını gördük. O kadar büyük baskılar oldu. Köyler de her türlü baskı döndü. Krediler verdiler, tayin terfi yaptılar. İŞKUR’a iki üç bin adam soktular. Bu kadar imkâna rağmen siz 1 Kasım’da aldığınız oydan daha aşağı oy alıyorsanız bundan sonra gezerken öyle çok hava atmadan gezmek lazım. Daha dikkatli gezmek, daha ölçülü gezmek lazım. Ben kendine ve yaptığı politikaya güveni olan bir adamım. Bu seçim sonucundan sonra bu tablodan sonra kendime daha çok güvenir oldum. Daha doğru bir duruş sergilediğimi gördüm. Hani çok bağırıyorlardı? Huzur’da huzursuzluk var? Huzur’u yaktın? Ne oldu Huzur’da? Bir oyla da olsa hayır önde çıktı. İnsanlara yalan söylememek lazım. Halkımız Eskişehir’de 15 yıldır neyin, niçin, kim tarafından yapılamadığını gördü ve ona göre oy kullandı.”
 
Odunpazarı solun kalesi mi?
 
Kurt’a bölgesi için söylenen ‘solun kalesi’ söylemi de hatırlatıldı. Kurt, şöyle konuştu: “Solun kalesi neye göre kalesi onu bilemem. Bunu diyenler kafasını Yıldıztepe’den, Büyükdere’den kaldırmalı. Bilmem neyin meyhanesinde oturup ahkâm kesmekle bu işler olmaz. Odunpazarı’nda hangi mahallelerde kale var? Yıldıztepe dediğin mahallenin kaç oyu var? 10 bin. Göztepe’nin beş bin oyu var. Arifiye ve Deliklitaş’ı solun kalesi mi sayıyoruz? Gündoğdu’yu sayarlardı eskiden Gündoğdu’da iki sokak var bizim arkadaşların girebildiği. Solun kalesi diye bir şey sağın kalesinin olmadığı gibi. Emek miydi sağın kalesi? Değişti, değişecek. 2017’de yaşıyoruz. Bundan 30 yıl önce attığın tuttuğunla olmuyor bu işler. Büyükdere Mahallesi bu arkadaşların zannettiği gibi Meşelik’i geçince orası değil. Atatürk Bulvarı’nın yarısı Büyükdere Mahallesi. Yıldıztepe’de bir ev vardı, on kişi yaşıyordu. Birini ikna edince tamamdı. Şimdi o ev yıkıldı yerine 20 daireli ev yapıldı. 19 daireye başka yerlerden başka adamlar geldi.”
 
CÜMLELER
  • Bizim feryadımızın sebebi bu. Sistem değişti. Biz bundan sonra hapı yuttuk. O bildiğimiz demokratik ortamı bulamayacağız. Reis yakışıklı, ben onu seviyorum diye oy verenler ilk zararı görecek olanlar.
  • Emek ve 71 Evler’de hizmetlerimizin karşılığını aldık. Emek ve 71 Evler’e gide gele gide gele… Bu iki mahallede oylarımız arttı. CHP’nin oyunun iki katı hayır çıktı. Yumuşama olduğunu düşünüyorum.
  • Kazım Kurt’un zarar vermediğini gördük. Hani ‘Kazım Kurt’un olduğu yerde olmaz’ diyarlardı ya… CHP’nin aldığı oyu aşağı düşürmedik, artırmışız. Bunların hepsini ben yaptım kafasında değilim.
  • Sokağa çıkamaz, Eskişehir’de yürüyemez, gitmesin zarar veriyor falan diyenler vardı. Öyle değil. Öyle olmadığı görüldü. Kapı kapı gezdik, bizim düşüncemiz kazandı. Kazım Kurt’un hiç mi payı yok? Vardır.
  • Eğer CHP şu tabloyu alıp güzelce okuduktan sonra çalışmayı yönlendirirse biz önümüzdeki seçimleri kesin kazanırız. 2019’u kesin kazanırız. Yereli de geneli de, cumhurbaşkanlığı seçimini de…
  • Kaybeder diyenler gördü. Kimin neyi kaybedeceğini… Devlete, iktidara, cumhurbaşkanının karizmasına, bakanların her türlü imkânına rağmen gördük. Kim neyi kaybetmiş. Tamam, biz kazanmadık diyelim AKP’liler ellerindeki tutamadılar.
  • AK Parti’de parti disiplini, parti örgütü, örgütsel bir çalışma yok. CHP’de bir parti kimliği, partili kimliği var. AK Parti ve CHP’yi kıyaslarsanız CHP parti. CHP her şeye rağmen parti. İktidar olmasınlar AK Parti’de kimse kalmaz. Bu geçici bir hevestir. Zayıfladıkları anda herkes terk-i diyar eyler. Herkes kendine bir yer bulur.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi