40 yaş üstü erkeklerin yüzde 15'inde var

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç 40 yaş üstü erkeklerin yüzde 15'inde var
A
a

Eskişehir Devlet Hastanesi’nde görevli Op. Dr. Coşkun Kaya “26-30 Eylül Avrupa Üroloji Günleri” nedeniyle yaptığı bilgilendirmelerde bulundu.

Sütiş Eskişehir
Dr. Kaya, Avrupa’da 40 yaş üstü insanların yüzde 15’inde idrar kaçırma probleminin olduğunu aktardı. İdrar kaçırmanın nedenlerine de değinen Op. Dr. Kaya, "Bu kadar sık görülen bir durum olmasına rağmen bu problemi yaşayanların sadece dörtte birinin bu nedenle doktora başvurduğu tespit edilmiştir. Günlük hastane başvuru nedenlerinin yaklaşık yüzde 10’unu üroloji ile ilgili hastalıklardan kaynaklandığı gösterilmiştir. İdrar kaçırmaya ek olarak idrar yolları taş hastalıkları; böbrek, prostat ve idrar torbasının iyi ve kötü huylu hastalıkları, erkeklerde cinsel işlev bozuklukları ve kısırlık gibi durumlar ürolojinin belli başlı çalışma alanlarındandır. Bu hastalıklara daha çok dikkat çekmek amacı ile son yıllarda 26-30 Eylül günleri tüm Avrupa ülkelerinde Üroloji Günleri olarak çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır" açıklamasında bulundu.

"Hasta, doktorunun önerisini uygulamalıdır"
İdrar kaçırma hastalığı ve tedavisi hakkında bilgilendirmelerde de bulunan Kaya, açıklamasını şu şekilde devam ettirdi;
"İstemsiz ve ani şekilde idrarın yapılmasına idrar kaçırma denir. Günlük yaşamı ve normal aktiviteleri engelleyecek oranda hastaları etkileyebilecek bu durum genelde 3 tipte karşımıza çıkmaktadır. Gülme, öksürme, hapşırma, egzersiz yapma, yürüme veya ağır bir eşya kaldırırken idrar kaçırma meydana geliyorsa bu duruma stres tip idrar kaçırma; ani idrar hissine takiben aniden idrar kaçırma meydana geliyorsa urge tip idrar kaçırma, her iki durum bir arada meydana geliyorsa bu duruma karışık tipte idrar kaçırma adı verilir. Ayrıntılı fizik muayene ve hikayeden sonra yapılacak basit tahliller ve doldurtulacak idrar çizelgeleri ile kolaylıkla teşhis konulabilmektedir. İdrar kaçırması olan hastaya genel olarak davranış tedavisi amacı ile acılı, baharatlı, ekşili yiyeceklerden kaçınılması; sigara, alkol, çay, kahve, çikolata, kola gibi asitli içecekler tüketiminin en aza indirilmesi; kabız kalmaması önerilir. Urge tip idrar kaçırmada genelde altta yatan mekanizma mesanenin kontrolsüz olarak fazla çalışması olmakla beraber davranış tedavisine ek olarak ilaç tedavisi başlanır. Stres tip idrar kaçırmada ise altta yatan mekanizma idrarın kaçmasını engelleyen kaslarda zamanla ortaya çıkan zayıflık meydana gelmesidir. Bu tip idrar kaçırmada ilk olarak davranış tedavisi ile bu kasları yeniden güçlendirecek egzersizler önerilmekle beraber eğer hastanın idrar kaçırması devam ediyorsa ilaç ve cerrahi müdahale gündeme gelmektedir. Hastanın ne tip idrar kaçırması olsa bile bu sıkıntıdan kurtulmasının en önemli adımı idrar kaçırdığını doktoruna anlatması ve doktorunun önerilerini uygulamasıdır."
Kaynak : İHA
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi