AKTARLARA YASAK GELDİ

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç AKTARLARA YASAK GELDİ
A
a

Son yılların en rağbet gören ürünleri "şifalı bitkiler". Medyada türlü türlü tarifler veren "şifacıların" tavsiye ettiği ürünlerin tedarik edildiği aktarlara yasak geldi.

Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Aktarlar artık vitrinlerine “Nane gribe, adaçayı nezleye iyi gelir” gibi yazılar asamayacak; güzelavrat otu, baldıran, kurtboğan, adasoğanı ve bitkisel karışım da satamayacak.

Habertürk Gazetesi'nden Lütfi Erdoğan'ın haberine göre, şifa arayan vatandaşların hastanelerden ve eczanelerden sonra bitkisel ilaçlar almak için sık sık gittiği aktarlara ayar geldi. Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş imzasıyla illere gönderilen “Aktarlar, Baharatçılar ve Benzeri Dükkânlar Genelgesi” ile birçok yasak hayata geçirildi. Buna göre bitkisel ürün satacak aktarlar, il sağlık müdürlüklerinden izin belgesi alacak. Ürünler, kapalı kaplarda ve hijyenik şartlarda satılacak.

Aktarlarda "gündüz kuşağı" bereketi
Tarım ilaçları ve insan sağlığına zarar veren kimyasal maddeler aktarlarda satılamayacak. Böcek ilacı gibi ürünler sadece orijinal ambalajlarında satılabilecek.

Bitkisel karışım yasak
Aktar vitrinlerine, ürünlerin kullanılışına ilişkin etiket, ilan ve benzeri yazılar asılamayacak. “Adasoğanı diz ağrısına, güzelavrat otu baş ağrısına, nane gribe, adaçayı nezleye iyi gelir” gibi ifadeler de kullanılamayacak. Aktarlarda bitkisel karışım da yapılamayacak.
Satılan bütün ürünlerin Türkçe ve Latince birer listesi dükkânın içine asılacak.

71 tehlikeli ürün
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun hazırladığı liste kapsamında 71 bitkisel ürünün aktarlarda satışı da yasaklandı. Bu ürünlerden bazıları şöyle: “Adasoğanı, kantarit, kuduz böceği, katran ruhu, kreozot, horosani, güzelavrat otu, pire otu, yüksük otu, balık otu, Ebu Cehil karpuzu, eşek hıyarı, kenevir, baldıran, sedef otu, hintyağı, altın kökü, pire otu, erkek eğrelti otu, çöpleme, bit otu, papaz otu, kurtboğan, amonyak, arsenik, göztaşı, banotu, Jaborandi yaprağı, kenepod esansı, kroton tohumu, çiğdem, adem otu, deli bal, lokman ruhu.”
Kaynak : Cnn Türk
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi