Bütün interneti kontrol eden 14 insan ve 7 anahtar!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Bütün interneti kontrol eden 14 insan ve 7 anahtar!
A
a

Geçtiğimiz cuma günü dünyanın en güçlü DNS sağlayıcısı Dyn'e yapılan saldırı, tüm internet sisteminin güvenliğinin nasıl sağlandığı sorularını akıllara getirdi.

Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi

Geçtiğimiz hafta ABD başta olmak üzere tüm dünyanın internet trafiği aksatan Dyn'e yapılan saldırı nedeniyle Twitter, Facebook, WhatsApp, Amazon.com ve Spotify gibi milyarlarca dolarlık projelere erişim saatlerce sağlanamadı. DNS sistemine saldıran hackerlar sistemi ele geçirmeyi  hedeflemişti.  Ancak başarmadılar, sadece birkaç saatliğine sistemin kapanmasına neden oldular. Oluşan maddi kaybın milyarlarca dolar olduğu belirtliliyor. Peki korsanlar bu sistemi ele geçirseydi ne olurdu? gerçekten internet nasıl ve kim tarafından korunuyor.

Bu konuda birçok proje olmasına karşın içlerinde en çok dikkat çekeni ise ICANN... Gizemli bir örgüt olan kurumda 7 farklı anahtar mevcut. İnternet dünyasının kaderini belirleyen ve güvenliğini sağlayan 7 anahtarı elinde bulunduran 14 kişinin yani ICANN'ın (İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu) önemini geçtiğimiz cuma günü gerçekleştirilen saldırılarda bir kez daha anladı.
 

NEDEN BU ŞEKİLDE ÇALIŞTIKLARI GİZLİ TUTULUYORé

ICANN, bilgisayar ve internet için çeşitli rakamlar üretiyor ve bunları internet sitelerine çeviren bir sistem olarak özetleyebiliriz. Derneğin böyle bir yöntemi neden kullandığı ise gizli tutuluyor.

Bu derneğin özelliğini daha kolay anlayabilmemiz adına ICANN veri tabanını birisi çökertir ise internet üzerinde ulaşamayacağı bilgi ve yapamayacağı bir şey olmadığını da belirtelim. Tam bu nedenle dernek, istenmeyen olayların yaşanmaması için bir sistem geliştirdi.
 

7 FARKLI ÜLKEDE 7 ANAHTAR VE 14 KİŞİNİN KONTROLÜNDE AMA...

Ve internetin güvenliği adına 7 farklı kişiye birer adet anahtar verdi. Sonrasında zamanla bu 7 kişiye bir 7 kişi daha eklendi ve satı 14'e çıkarıldı.

Bu 7 anahtar sahipleri dünyanın çeşitli noktalarında bulunan ve yerleri açıklanmayan kasaları açıyor. BU kasalardan çıkan kartlar birleştirildiğinde ise ana anahtar oluşturuluyor. Ve bu aşırı gizemli kuruluşu her üç ayda bir bir aray gelerek ana anahtar için yeni şifereler belirliyor.

Tüm bu organizasyonun amacı güvenlik olarak açıklansa da gerçek amaçlarını kimse bilmiyor. Sistemin detayı hakkında çok fazla bilgi yok.

Kaynak : Habertürk
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi