AK Parti ve İYİ Parti kaybetti

Seçimleri değerlendirirken AK Parti’nin kaybettiğini söylüyoruz. Haklıyız elbette, sonuç olarak AK Parti bu seçimlerin kaybedenidir. Ancak “Seçimleri AK Parti kaybetti” dersek eksik konuşmuş oluruz, çünkü CHP hâriç herkes kaybetti

3 Nisan 2024 07:26
A
a
Sütiş Eskişehir

Seçimleri değerlendirirken AK Parti’nin kaybettiğini söylüyoruz. Haklıyız elbette, sonuç olarak AK Parti bu seçimlerin kaybedenidir. Ancak “Seçimleri AK Parti kaybetti” dersek eksik konuşmuş oluruz, çünkü CHP hâriç herkes kaybetti. Gelin bu yazıda kazananı değil, biraz da kaybedenleri konuşalım.

Birincisi AK Parti kaybetti.

Seçimin kaybedilmesinin bir numaralı sorumlusu Genel Başkanları Recep Tayyip Erdoğan’dır. Çünkü Erdoğan parti içerisinde 3 dönem kuralını uygulayarak, vasıfsız isimleri yönetici yaptı. İşte İBB adayı Murat Kurum’u görüyoruz; iki lafı bir araya getiremiyor. Erdoğan 2019 seçimlerinde de aynı hatayı yapmış, “Ben ceketimi assam bu millet bana oy verir” diyerek seçimlerin kaybedilmesine neden olmuştu. Şimdi aynı hatasını tekrarladığını görüyoruz. Yine hükûmet “Bunlar yaşlıdır, nasıl olsa unutkandırlar” diyerek emeklilere karşı çok vicdansız bir tutum sergiledi. Bütün bunlar sonucunda AK Parti seçmeni sandığa gitmeyerek, CHP’nin önünü açmış oldu.

AK Parti düzelir mi?

Hiç zannetmiyorum. Bunun iki nedeni var. Öncelikle Türkiye ekonomisi artık düzelme eşiğinden çok uzaklaştı. Arjantin gibi kronik ve düzelmeyen ekonomik buhranlara girmemize az kaldı. İşin kötüsü Erdoğan kendisinin uyguladığı ekonominin çok iyi olduğunu düşünüyor. Bu işin sorumlusunun bizzat kendisi olduğunun farkında bile değil.

AK Parti’nin düzelmeyeceğine inanmamın ikinci nedeni ise, parti içinde “Siz hatalısınız Sayın Genel Başkanım” diyebilecek bir yiğidin kalmamış olması.

Göreceksiniz “Efendimiz iyi ama etrafı kötü” diyenler galip gelecek ve birkaç günah keçisine suç yüklenilecek. Yani AK Parti değişmeyecek…

İkincisi İYİ Parti kaybetti

Seçimin kaybedenlerinden biri de İYİ Parti’ydi. Şimdi İYİ Parti’yi koltuk sevdası için terk edenlerin, “İYİ Parti CHP’nin gölgesinden ayrılmayacaktı” mealinde açıklamalarını görüyoruz.

Şunu unutmayın; İYİ Parti CHP ile ittifak yaptığı 2019 seçimlerinde 17 ilçe belediyesi kazanmıştı. Şimdi bu rakam ikiye katlandı. Üstelik bir il belediyesi de alındı. Yani demek istediğim İYİ Parti’nin bu “En başarısız” dediği dönemde bile elde ettikleri, CHP’nin masasından artan kırıntıları yemesinden iyi oldu.

Özetlemek gerekirse İYİ Parti CHP’den ayrılarak doğrusunu yaptı. Ancak bundan sonraki sürecin iyi yönetilmediği de ortada.

İYİ Parti’nin şu an yaşadığı krizin bir benzerini CHP 9 ay önceki seçim yenilgisinde yaşamıştı. CHP’liler bu krizi Genel Başkanlarını değiştirerek aştılar. Herkes biliyor ki başarısız Kemal Kılıçdaroğlu’yla yürüselerdi, 2024 seçimlerindeki büyük başarıyı elde edemezlerdi.

Şimdi gözler İYİ Parti’de. Bakalım krizi aşacaklar mı?

Yarın kaybeden diğer partileri de değerlendireceğiz…
 

Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Eskişehirli 3 Nisan 2024 09:53

Yani diyorsunuz ki Sayın Akyıl İYİ PARTİ başkanını değiştirecek ! Sadece İYİ PARTİ mi ???

0 0 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi