Düğünlerde ağır takı dönemi bitti

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Düğünlerde ağır takı dönemi bitti
A
a

Son günlerde döviz ve altın fiyatlarının tüm zamanların en yüksek seviyeye çıkması kuyumcuları olumsuz etkilerken, Eskişehir'deki kuyumcular eskisi kadar satış yapamadıklarından dert yanarak yeni çiftlerin ağır takılar yerine artık alyans ve birkaç yüzük almayı tercih ettiklerini anlattı.

Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
"ASKERİ ŞEKİLDE ZARAR VEREMEDİLER EKONOMİDEN VURUYORLAR"

Eskişehir'de kuyumculuk yapan İbrahim Alkara, uluslararası piyasalarda oluşan olaylar yüzünden döviz, altın ve değerli metallerdeki yükselmelerin Türkiye'ye de tesir ettiğini söyledi. Döviz ve altının yükselmesinin, ülkenin kötü duruma düşmesi için çabalayan çevreleri mutlu ettiğini belirten Alkara, "Bu çabalar daha önce askeri şekilde oldu, şimdi de ekonomik olarak oluyor. Ekonomik olarak ne kadar zarara uğratırız, güçsüz duruma düşürürüz, cari açığı ne kadar çoğaltırız, dolar, avro, altın yüksek seviyelere nasıl çıkar hesaplarındalar. Dünyadaki gelişmeler, diğer ülkelerde de döviz ve altının artışına neden oldu, ama bizde daha hızlı oldu. Nedeni ise sıcak paranın dışarı çıkması ve başka ülkelerden gelecek yatırımcıların Türkiye'ye yaklaşmamaları, yatırımcıların gelmesine de küresel dünyanın sermayedarları engel oluyorlar" dedi.

KUYUMCU: DÖVİZİN YÜKSELMESİNİN 1. NEDENİ ABD 2. NEDENİ AVRUPA

Alkara, "Türkiye'de dövizin yükselmesinin birinci etkeni Amerika Birleşik Devletleri, ikinci etkeni Avrupa, üçüncü etkeni ise Çin'dir. Belli çevreler karışıklık ortamını başka yerlere sürüklemek istiyor. Bütün bu şeyler ve Donald Trump'ın gelmesi de etkiliyor. Türkiye'de sıcak paranın çıkması, yerine doların gelmemesi, ayrıca Türkiye'nin dışarıya ödeyeceği 141 milyar dolar özel sektörün borcu var. 49 milyar dolarını bu aylarda ödemek zorunda, piyasadan büyük miktarda dolar çekiliyor. Dolar çekilince piyasada dolar bulunmuyor, bu da doların yükselmesine neden oluyor" şeklinde konuştu.

"MİLLET YATIRIMA YÖNELDİ, BİLEZİK SATAMIYORUZ"

Altındaki yükselmelerin daha önce satışlarını fazla etkilemediğini anlatan İbrahim Alkara, "Şimdi bir bilezikte 40-50 lira fark ediyor. Çeyrek altın 248'ler de geziyor. Ata lirayı sabahleyin bin liraya sattık. Bu bizim istemediğimiz bir şey. Şuan kuyumculara gidin, oturuyorlar, sadece Ata lira, çeyrek altın, tasarrufa yönelik altın satıyorlar. Diğer takı çeşidi, bilezik son derece durgun, Ata liradan 10 lira kazanıyoruz" ifadelerini kullandı.

"ALTIN YÜKSELİYORSA DÜNYADA BİR ŞEYLER OLUYORDUR"

Altının yükselmesini şubat, mart aylarında beklediklerini ama erken yükseldiğini ifade eden Alkara, "Altın ileriki dönemlerde daha yükselecek, ons şuan bin 210 liraya kadar geldi, bu bin 230 hatta bin 250 liraya kadar çıkabilir. Dünya karışık, altın yükseliyorsa dünyada bir şeyler oluyor demektir" dedi.

"ESKİDEN BİLEZİK ALAN ÇİFTLER ŞİMDİ 2 ALYANSLA EVLENİYOR"

Eskişehirli kuyumcu İbrahim Alkara sözlerini şöyle sürdürdü: " Hindistan kadar takıya merakımız kalmadı. Eskiden 10 bileziktir, 5'i bir yerdedir gibi takı alıyorlardı, şimdi öyle bir şey yok, iki alyans, iki yüzükle evlenip gidiyorlar. Düğün döneminde kuyumcuların satacağı altının fiyatlara etkisi olmaz. Ama doların olur, dolar tasarruf aracı olunca, vatandaş dolarını tutuyor. Cumhurbaşkanı'nın 'dolarınızı bozdurun' dediğinde bile çok aşırı bir dolar bozduran olmadı.

ALTIN EN GÜVENLİ YATIRIM ARACI

Kuyumcu Alkara: "Altın dolar gibi değil, insanlar bankalar aracılıyla para bozdurma sistemini çözmeye başladı. Altın hesabı da, dolar hesabı da açıyorlar. Bankalarda buna kolaylık sağlıyor, diyorlar ki, dolardan altına geçelim, bir telefonla geçiyorlar. Bankalarda çok büyük oyunlar oynanıyor. Kuyumcularla bir ilişkisi kalmadı bu işlerin. Altın en tasarruflu yatırım aracı, analistçiler de, Cumhurbaşkanımız da bu konuda 'Altına yönelin' diye açıklama yaptılar. Onun için altın en güvenli yatırım aracı."
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi