Eskişehir altın fiyatları – 2 Mart 2022 Altın fiyatlarında sular durulmuyor!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir altın fiyatları – 2 Mart 2022 Altın fiyatlarında sular durulmuyor!
A
a

Eskişehir altın fiyatları bugün nasıl bir seyir izliyor? Uzun süredir dalgalanan bir seyir izleyen altın fiyatları ile ilgili anlık değişimler takip ediliyor. 2 Mart 2022 Çarşamba (bugün) cumhuriyet, tam, cumhuriyet, gram ve çeyrek altın fiyatları ne kadar oldu?

Sütiş Eskişehir
Eskişehir altın fiyatları ne kadar oldu? 2 Mart 2022 Çarşamba (bugün) cumhuriyet, tam, yarım, gram ve çeyrek altın fiyatları ne kadar? İşte son dakika altın haberinin ayrıntıları…
Rusya ile Ukrayna arasındaki kriz, geçtiğimiz günlerde yatırımcıların güvenli liman olarak görülen varlıklara yönelmesine neden olarak altına destek sağlamıştı. Altının spot piyasadaki ons fiyatı yüzde 0,4 düşerek 1.935 dolara geriledi.
Dolar 13,96 liradan, euro ise 15,55 liradan güne başladı. İstanbul Kapalıçarşı'da 13,9580 liradan alınan dolar 13,96 liradan, 15,5480 liradan alınan euro ise 15,55 liradan satılıyor.

Eskişehir altın fiyatları

  • Gram altın ne kadar?
Alış: 875,79 TL
Satış: 875,95 TL
  • Çeyrek altın ne kadar?
Alış: 1.427,00 TL
Satış: 1.445,00 TL
  • Yarım altın ne kadar?
Alış: 2.855,00 TL
Satış: 2.888,00 TL
  • Cumhuriyet altını ne kadar?
Alış: 5.692,00 TL
Satış: 5.756,00 TL

Günün önemli ekonomik gelişmeleri

Küresel piyasalarda Rusya-Ukrayna savaşı tedirginliği sürüyor
Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta, Rus birlikleri şehirlere daha şiddetli saldırmaya başlarken, Rus tarafından dün yapılan açıklamalar piyasalarda oynaklığı artırdı.

Rusya'dan dün yapılan açıklamalarda, operasyonun belirlenen hedeflere ulaşmadan sonlandırılmayacağı belirtilirken, şehirlere yapılan saldırılarda topçu ateşlerinin daha yoğun kullanılmaya başlanması sivil can kayıplarının artacağı endişesini güçlendirdi.

Dünya genelinde ise Rus şirketlerine ve ortaklıklarına karşı alınan tavır güçlenerek devam ederken, dün dünyanın en büyük konteyner nakliye şirketi Maersk, Rusya'ya ve bu ülkeden yapılan teslimatları geçici olarak askıya alacağını bildirdi.

ABD'li enerji şirketi ExxonMobil, Rusya'daki Sakhalin-1 doğal gaz ve petrol üretim sahasındaki operasyonlarını durduracağını ve ülkede yeni yatırım yapmayacağını bildirirken, Avrupa Merkez Bankası da Sberbank Europe’nın kapatılması talimatı verdi.

Analistler, savaşın şiddetlenmesiyle birlikte ekonomi üzerinde etkisinin de arttığını kaydederek, birçok varlık fiyatlamasında bu etkinin görüldüğünü ifade etti.

Dün tahvil piyasalarında ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu ayki toplantısında 50 baz puan faiz artıracağına yönelik fiyatlamalar ortadan kalkarken, bugün itibarıyla yüzde 92 ihtimalle Fed'in 25 baz puan faiz artıracağı tahmin ediliyor.

Şubat ayında tahvil piyasalarında Fed'in 7 faiz artışına gideceği öngörülürken, dünkü gelişmeler sonrası tahminler bu sene 5 faiz artışına gidileceği şeklinde güncellendi.

Bugün, Temsilciler Meclisinin Finansal Hizmetler Komitesinde, Yarıyıllık Para Politikası Raporu'nu sunması planlanan Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları ise yatırımcıların odağına yerleşti.

Söz konusu gelişmeler güvenli liman varlıklara olan talebi artırırken, pay piyasalarında satış baskısını beraberinde getirdi.

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi dün yüzde 1,68'le 14 Ocak'tan bu yana en düşük seviyeye gerilemesinin ardından yüzde 1,74 seviyesinde dengelendi.

Artan risk algısı sonrası dün yüzde 1,86 yükselerek 1.945 dolara çıkan altının ons fiyatı şu sıralarda 1.934 dolardan işlem görürken, Brent petrolün varil fiyatı dün yaklaşık 8 dolar artmasının ardından bugün de yüzde 3,2 değer kazancıyla Temmuz 2014'ten bu yana en yüksek seviye olan 110 dolar sınırına çıktı.

Öte yandan, Uluslararası Enerji Ajansına (IEA) üye 31 ülke, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle küresel petrol piyasalarında tedarik sıkıntısı yaşanmayacağına yönelik güvence vermek amacıyla acil durum rezervleri kapsamındaki 60 milyon varil petrolün kullanıma açılması konusunda anlaştı.

Analistler, petrol fiyatlarının son yılların rekor seviyelerine çıkmasına karşın Rusya'nın Ural bölgesinden çıkarttığı petrolde varil başına 18 doları aşan iskonto yapmasına karşın alıcı bulamadığını dile getirdi.

Dolar/ruble paritesi ise 119,1 ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü ve günü önceki kapanışa göre yüzde 1,5 artarak 109,51 seviyesinden tamamladı.

Dün, New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 1,55, Dow Jones endeksi yüzde 1,76 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,59 değer kaybetti. ABD'de endeks vadeli işlem kontratları yeni günde ise alış ağırlıklı bir seyir izliyor.

Avrupa pay piyasalarında da satış ağırlıklı seyir sürerken, bugün AB üyesi ülkelerin maliye bakanları video konferans yöntemiyle toplantı yapacak.

Avrupalı şirketler Rus şirketleriyle ortaklıklarını sonlandırma kararı almaya devam ederken, Avrupa devletleri de Ukrayna'ya silah göndermeyi sürdürüyor.

Dün açıklamalarda bulunan ECB Başkanı Christine Lagarde, ECB'nin, Avrupa Birliği (AB) tarafından Rusya'ya yönelik kararlaştırdığı yaptırımları uyguladığını dile getirdi.

İsviçre merkezli, dünyanın en büyük emtia şirketlerinden Glencore da Rus şirketleri En+ ve Rosneft'teki hisseleri dahil ülkedeki tüm ticari faaliyetlerini gözden geçireceğini bildirdi.

Avro/dolar paritesi bu gelişmelerle dün 1,1090 ile Mayıs 2020'den bu yana en düşük seviyeyi test etmesinin ardından yeni günde 1,1120'den alıcı buluyor.

Dün, Almanya'da DAX endeksi yüzde 3,85, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,72, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 3,94 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 4,14 değer kaybetti. Avrupa endeksleri bugün vadeli işlemlere ise karışık bir seyirle başladı.

Asya tarafında, bugün New York piyasasına paralel satış ağırlıklı bir seyir izleniyor.

Analistler, artan emtia fiyatlarının özellikle Çin'in ekonomik toparlanmasını olumsuz etkileyebileceği endişesiyle pay piyasalarını baskıladığını kaydederek, Çin'in likidite enjeksiyonları ve ekonomiyi destekleme adımlarının ise pay piyasalarındaki aşağı yönlü bakıyı hafiflettiğini ifade etti.

Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,63, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,39, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,40 değer kaybederken, dün resmi tatil nedeniyle kapalı olan Güney Kore piyasasında Kospi endeksi yüzde 0,57 yükseldi.

Yurt içinde, dün BIST 100 endeksi yüzde 1,22 değer kazanarak 1.969,91 puana çıktı. Dün günü yüzde 0,44 artışla 13,9019’dan tamamlayan dolar/TL ise bugün bankalararası piyasanın açılışında 13,99 seviyesinde işlem görüyor.

Bugün, Almanya'da işsizlik, Avro Bölgesi'nde Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve ABD'de ADP özel sektör istihdamı verileri takip edilecek.

Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 1.930 ve 1.870 seviyelerinin destek, 1.980 puanın direnç konumunda bulunduğunu söyledi.

Otomobil satışları Ocak-Şubat döneminde yüzde 16,8 azaldı
Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) 2022 Şubat ayı Otomobil ve Hafif Ticari Araç Pazarı verisini açıkladı. Buna göre, Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2022 yılı Ocak-Şubat döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14,1 oranında azalarak 87 bin 783 adet olarak gerçekleşti.

Otomobil satışları, 2022 yılı Ocak-Şubat döneminde geçen yıla göre yüzde 16,8 oranında azalarak 66 bin 661 adet olurken, hafif ticari araç pazarı ise yüzde 4,5 azalarak 21 bin 122 adede ulaştı.

2022 yılı Şubat ayı otomobil ve hafif ticari araç pazarı 2021 yılı Şubat ayına göre yüzde 15,1 azalarak 49.652 adet oldu. Aynı ayda otomobil satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15,9 azalarak 37 bin 641 adet olurken, hafif ticari araç pazarı yüzde 12,7 azalarak 12 bin 11 adet oldu.

Otomobil ve hafif ticari araç pazarı, 10 yıllık Şubat ayı ortalama satışlara göre yüzde 8,6 arttı. Otomobil pazarı, 10 yıllık Şubat ayı ortalama satışlara göre yüzde 8,5 artış gösterdi. Hafif ticari araç pazarı, 10 yıllık Şubat ayı ortalama satışlara göre yüzde 8,7 arttı.

Otomobil pazarı motor tipine göre; benzinli otomobil satışları 48 bin 775 adetle yüzde 73,2 pay, dizel otomobil satışları 10 bin 933 adetle yüzde 16,4 pay, hibrit otomobil satışları 5 bin 203 adetle yüzde 7,8 pay, otogazlı otomobil satışları bin 315 adetle yüzde 2 pay aldı ve 435 adet elektrikli otomobil satışı gerçekleşti.

Altın tasarruf sistemi devrede, kuyumcular yastıkaltı altınları teslim alıyor
Yastıkaltı altınları güvence altına alarak finansal sisteme kazandırılması amacıyla ‘Altın Tasarruf Ekosistemi Projesi’ başladı. Kuyumcular, rafineri ve bankalar üçgeninde işletilecek sistemde 5 bin ton altının finansal sisteme kazandırılması hedefleniyor. Altınlar ister fiziki, ister parasal karşılığıyla hesaba yatırılacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından duyurulan ‘Altın Tasarruf Ekosistemi Projesi’ bugün itibariyle uygulanmaya başladı. Vatandaşlar ilk olarak sisteme dahil olmak için bankalardan hesaplarını açacak ardından Altın Değerleme Noktasında yetkilendirilmiş kuyumcular üzerinden altın tasarruflarını sisteme dahil edebilecek. Bunun karşılığında sertifikalarını alan vatandaşlar sisteme dahil olmuş olacak. Proje sayesinde yastık altında tutulan altınların kaybolma, çalınma gibi riskleri de ortadan kalkacak. Bankalardaki altın hesapları, ilgili mevzuat çerçevesinde Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) güvencesi altında olacak. Sisteme dahil olan vatandaşlar fiziki olarak yatırdıkları altınlarını yine fiziki olarak çekebilecekler.

Bilezik olarak yatırılan altınlar, gram usulüyle işleme alınacak. Müşteri, vade sonunda fiziki olarak altınlarını almak isterse gram karşılığı olarak verilecek.

“Altınların çalınma ve kaybolma riski ortadan kalkıyor”
Kuyumcu Altın Değerleme Sistemi’ne (KAD-SİS) dahil olan yetkilendirilmiş kuyumcu Selami Boz sistemle ilgili açıklamalarda bulundu. Boz, sisteme dahil olan vatandaşların altın tasarruflarının kaybolma, çalınma risklerinin ortadan kalktığını söyledi.

Sistemle birlikte ülke ekonomisine de katkıda bulunulduğunu ifade eden Boz, "Altın Tasarruf Sistemi’nde yatırımcı evinde saklayamadığı ve riski olan altınını sisteme yatırarak güvence altına alacak. Bu sistemin en büyük amaçlarından bir tanesi yastık altı altınların ekonomiye kazandırılmasıdır. Burada kullanıcılar dilerse fiziki olarak dilerse de kur korumalı olarak hesap açabilecek. Kullanıcı örneğin 10 adet yarım altın getirdi, daha sonradan 10 adet yarım altınını vade sonlarında fiziki olarak tekrar çekebiliyor. Vatandaşlar sertifikalarını alarak sisteme dahil oluyor" dedi.

Sisteme dahil olan altınlar ister fiziki altın ister nakit olarak çekilebilecek
Boz, "Yatırımcı bu sistem üzerinden yapmış olduğu tüm işlemleri bankasının internet şubesi hesabından takip edebiliyor. Vadesi tamamlandığında bu altınlarını isterse paraya çevirebilecek. Dilerse de altın olarak çekebilecek" diye konuştu.

‘altin.gov.tr’ internet sitesi hazırlandı
Projeyle ilgili vatandaşları bilgilendirmek üzere ‘www.altin.gov.tr’ internet sitesi hazırlandı. İnternet sitesinde "Darphane Çeyrek Altın Sistemi", "Kuyumcu Altın Değerlendirme (KAD-SİS)", "Banka Altın Değerlendirme Sistemi (Banka ADS)" hakkında bilgilere yer verildi. Sürecin işleyişi, yazılı, işitsel ve görsel olarak ayrıntılı şekilde anlatıldı.

İlk etapta, Darphane Çeyrek Altın Sistemi'nde Ziraat Bankası, VakıfBank, Halkbank, Emlak Katılım, Vakıf Katılım, Ziraat Katılım bankaları işlem yapacak.

Banka Altın Değerlendirme Sisteminde de Albaraka, Akbank, Anadolubank, Denizbank, Kuveyt Türk, TEB, Türkiye Katılım, Garanti BBVA, QNB Finans, VakıfKatılım, Yapı Kredi bankaları hizmet verecek. Ayrıca kişiler sistem hakkında "444 7979" numaralı çağrı merkezini arayarak detaylı bilgi alabilecek.

Proje sayesinde yastık altında tutulan altınların kaybolma, çalınma gibi riskleri de ortadan kalkacak, banka altın hesapları ilgili mevzuat çerçevesinde Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) güvencesi altında olacak.

LPG otogaza 61 kuruş zam
Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları (EPGİS) İşveren Sendikası resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, LPG otogaz fiyatlarına 61 kuruş zam yapıldığı belirtildi.

EPGİS'ten yapılan açıklamada, "Akaryakıt Ürünlerinde Fiyat Artışı, 02/03/2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere; LPG Oto gazda 61 KRŞ/LT Pompa satış fiyatlarına yansıyacak şekilde artış olmuştur." ifadesi kullanıldı.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi