Eskişehir altın fiyatları 25.03.2022 son dakika! - Altın fiyatları haftanın zirvesinde!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir altın fiyatları 25.03.2022 son dakika! - Altın fiyatları haftanın zirvesinde!
A
a

Eskişehir altın fiyatları bugün haftanın zirvesine yerleşti. Kapalıçarşı ve Eskişehir serbest piyasada altın kaç lira? Eskişehir altın fiyatları ve ekonomiyle ilgili bugünün verileri haberimizde.

Sütiş Eskişehir
Eskişehir altın fiyatları günlerdir dalgalanmanın ardından yeniden yükselişe geçti ve haftanın zirvesine yerleşti.
Uluslararası piyasalarda spot altın fiyatı 1964 dolar/ons seviyesinin üzerinin görülmesinin ardından şu sıralarda düne göre yüzde 0,23 artışla 1957,65 dolar/ons seviyesinde işlem görüyor.

Brent petrolünün varil fiyatı bu sabah 117,55 dolar seviyesine kadar gerilemenin ardından yeniden 120 dolar sınırına doğru hareketlendi.

Dolar 14,8170 liradan, euro ise 16,3420 liradan güne başladı. İstanbul Kapalıçarşı'da 14,8150 liradan alınan dolar 14,8170 liradan, 16,34 liradan alınan euro ise 16,3420 liradan satılıyor. Son kapanışta dolar 14,84 liradan, euro ise 16,29 liradan satılmıştı.
25 Mart 2022 Cuma (bugün) saat 11:00 itibarı ile Eskişehir'de gram altın, çeyrek altın, yarım altın ve tam altın kaç lira? Altın fiyatları ne kadar?

Eskişehir altın fiyatları

  • Gram altın ne kadar?
Alış: 931,57 TL
Satış: 931,77 TL
  • Çeyrek altın ne kadar?
Alış: 1.512,00 TL
Satış: 1.527,00 TL
  • Yarım altın ne kadar?
Alış: 3.023,00 TL
Satış: 3.056,00 TL
  • Cumhuriyet altını ne kadar?
Alış: 6.038,00 TL
Satış: 6.090,00 TL

Günün önemli ekonomik gelişmeleri

Borsa güne yükselişle başladı
Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 5,11 puan ve yüzde 0,23 değer kazanarak 2.181,31 puana yükseldi.

Bankacılık endeksi yüzde 0,06 ve holding endeksi yüzde 0,36 artış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 0,75 ile elektrik, en çok kaybettiren yüzde 1,47 ile sigorta oldu.

Bu arada, Borsa İstanbul AŞ, BIST 50 endeksinde yer alan paylarda, bugünkü seansta da açığa satış işlemlerinde yukarı adım kuralı uygulanacağını duyurdu.

BIST 100 endeksi, dün satış ağırlıklı bir seyir izlemesinin ardından günü de yüzde 0,32 azalışla 2.176,20 puandan tamamladı.

Analistler, Rusya-Ukrayna savaşının küresel çapta fiyatlamalar üzerinde belirleyici olmaya devam ettiğini belirterek, ABD ile Çin arasındaki tansiyonun artmasının da risk iştahını törpülediğini söyledi.

Bu gelişmelerle küresel pay piyasalarında karışık bir seyir izlendiğini, güvenli liman olarak görülen varlıklara talebin kısmen de olsa arttığını ifade eden analistler, bugün yurt içinde reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı, yurt dışında ise İngiltere'de perakende satışlar, Almanya'da Ifo iş ortamı güven endeksi ve ABD'de Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi ile bekleyen konut satışlarının takip edileceğini bildirdi.

Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 2.150 ve 2.130 seviyelerinin destek, 2.195 puanın direnç konumunda bulunduğunu ifade etti.

Küresel piyasalar karışık seyrediyor
Rusya-Ukrayna savaşı küresel bazda fiyatlamalar üzerinde belirleyici olmaya devam ediyor.

ABD Başkanı Joe Biden, dün Brüksel'de düzenlenen NATO, G7 ve AB Liderler Zirvesine katılırken, Rusya'nın G20 ülkeleri arasından çıkarılmasını desteklediklerini ifade etti.

Rusya’nın Ukrayna'da kimyasal silah kullanması durumunda karşılık vereceklerini kaydeden Biden, bu karşılığın da kimyasal silahın kullanım şekline bağlı olacağını söyledi.

Analistler, ABD ile Avrupa Birliği yetkilileri arasında sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) konusunda anlaşmaya varıldığına yönelik haber akışına dikkati çekerek, ABD'nin bu yıl Avrupa Birliği'ne 15 milyar metreküp daha fazla LNG göndermesinin beklendiğini bildirdi.

Öte yandan, ABD Merkez Bankası (Fed) yetkilileri sözle yönlendirmelerinde 50 baz puanlık faiz artışını desteklemeye devam ediyor.

Dün açıklamalarda bulunan Chicago Fed Başkanı Charles Evans, faizleri 25 baz puan artırmak konusunda daha rahat olduğunu ancak gerektiğinde 50 baz puanlık artışlara destek verebileceğini söyledi.

Bu gelişmelerle, tahvil piyasalarında Fed'in mayısta 50 baz puan faiz artırımına gideceği ihtimali yüzde 71'e yükseldi.

ABD'de dün açıklanan makroekonomik verilerin beklentileri karşılaması ve ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısının, 19 Mart ile biten haftada 187 bine gerileyerek 6 Eylül 1969'dan bu yana en düşük seviyeye inmesi risk iştahını besledi.

Dün, New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 1,43, Nasdaq endeksi yüzde 1,93 ve Dow Jones endeksi yüzde 1,02 değer kazandı. ABD'de endeks vadeli işlem kontratları yeni günde de yükseliş eğiliminde hareket ediyor.

Avrupa'da Rusya-Ukrayna savaşı bölge ekonomisi üzerinde etkili olmayı sürdürürken, dün yoğun diplomasi gündemi içinde pay piyasaları karışık seyretti.

Dün yüzde 0,1 değer kaybeden avro/dolar paritesi, yeni güne yükselişle başlamasının ardından şu sıralarda önceki kapanışın yüzde 0,3 üzerinde 1,1030 seviyesinden işlem görüyor.

Dün, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,09 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,42 değer kazanırken, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,07 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,39 değer kaybetti. Avrupa endeksleri bugün vadeli işlemlerde karışık seyrediyor.

Asya borsalarında, Çin'in Rusya için uygulamaya alınan yaptırım kararlarına uymayabileceği endişesi ve bazı küresel firmaların Hong Kong'dan çıkabileceği haberleri ile risk iştahı düşük seyrediyor.

Analistler, ABD'nin Çin'e Rusya'ya yardım etmemesi konusunda sürekli uyarıda bulunmasına karşın, Çin'in Rusya'dan iskontolu petrol aldığına yönelik söylentilerin iki ülke arasında tansiyonu yükseltebileceği endişesiyle Çin pay piyasalarında satış baskısını artırdığını söyledi.

Hong Kong'da, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadelede hala sona ermeyen kısıtlamaların küresel şirketleri başka şehirlere yönlendirmeye başladığını kaydeden analistler, bazı şirketlerin bir yıl içinde taşınma hazırlıkları içinde olduğuna yönelik söylentilerin yoğunlaştığını bildirdi.

Bugün Japonya'da açıklanan verilere göre Tokyo Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 1,3 artışla beklentileri geride bıraktı.

Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,1 yükselirken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,86 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 2,3 değer kaybetti. Güney Kore'de Kospi endeksi ise yatay seyrediyor.

Dolar/yen paritesi 122,4 ile Aralık 2015'ten bu yana en yüksek seviyesini görmesinin ardından düşüşe geçti ve şu dakikalarda önceki kapanışa göre yüzde 0,6 azalışla 121,6 seviyesinden alıcı buluyor.

Yurt içinde, dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,32 azalışla 2.176,20 puandan tamamladı. Dün yüzde 0,1 değer kaybederek 14,8233'ten kapanış yapan dolar/TL ise bugün bankalararası piyasanın açılışında 14,8190'dan alıcı buluyor.

Analistler, Rusya-Ukrayna savaşı ile ilgili haber akışının gündemin odağındaki yerini koruduğunu belirterek, emtia fiyatlarındaki hareketlerin de yakından izlenmesi gerektiğini bildirdi.

Bugün yurt içinde reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı, yurt dışında ise İngiltere'de perakende satışlar, Almanya'da Ifo iş ortamı güven endeksi ve ABD'de Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi ile bekleyen konut satışlarının takip edileceğini ifade eden analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 2.150 ve 2.130 seviyelerinin destek, 2.195 puanın direnç konumunda bulunduğunu kaydetti.

Tasarruf sistemiyle altına talep arttı
Kuyum sektörü ile mücevher sektörünün önemli firmaları, altın üreticileri İstanbul Jewelry Show fuarında yer alıyor. Fuarda yastık altı altınların ekonomiye kazandırıldığı sistem de tanıtılırken, bu uygulama ile birlikte vatandaşların bilinçlenerek altına talep gösterdiği belirtildi.

İstanbul Jewelry Show 24-27 Mart tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleşiyor. Fuarda kuyum sektörü ile mücevher sektörünün önemli firmaları, altın üreticileri yer alıyor. Aynı zamanda fuarda yastık altı altınların ekonomiye kazandırıldığı sistemin tanıtımı da yapılıyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 1 Mart itibariyle uygulanmaya başlanan Kuyumcu Altın Değerleme Sistemi (KAD-SİS) vatandaş tarafından ilgi görüyor. Fuarda bulunan birçok firma altın tasarruf sistemini vatandaşlara tanıtıyor. İSGOLD Altın Rafinerisi Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Aşık, altın tasarruf sistemiyle birlikte vatandaşın bilinçlendiğini belirterek, "Bu sistemle altına talep arttı" dedi.

Erdem Aşık, fuarın pandemiden dolayı birkaç yıl düzenlenemediğini belirterek, özellikle yabancı katılımcıların büyük ilgisiyle karşı karşıya olduklarını aktardı. Borsa İstanbul rafinerileri listesinde yer aldıklarını ifade eden Aşık, "Altın ve gümüş rafinasyonu, kare kodlu gram altın ve gümüş üretimi yapıyoruz. Bu konuda madenler, bankalar ve diğer iş ortaklarımızla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yurt dışından gelen hurda altınları işleyerek saf altın haline getiriyoruz" ifadelerini kullandı.

"Altın tasarruf sistemiyle birlikte vatandaş bilinçlendi, altına talep arttı"
Aşık, "Devletimizin başlatmış olduğu altın tasarruf sistemiyle birlikte vatandaş bilinçlendi, altına talep arttı. Bu konuda vatandaşlarımız altınlarını sisteme dahil ediyorlar. Çok ciddi bir anlamda yastık altı altınları ekonomiye kazandırılmasına yardımcı olmaya devam ediyoruz. Umut ediyoruz ki yıl sonuna kadar devletimizin bize vermiş olduğu politikalarla birlikte daha da etkin bir şekilde altınları ekonomiye kazandırmayı istiyoruz" dedi.

"Bankalar altın tasarruf sistemi konusunda bilgilendirme yapıyor"
Anlaşmalı oldukları banka şubelerinde altın değerleme uzmanlarıyla birlikte çalıştıklarını vurgulayan Aşık, "Banka kendi şubelerindeki müşterilerine altın tasarruf sistemi konusunda bilgilendirme yapıyor. Bu konuda sürekli olarak altın toplama işlemi yapıyoruz. Noktalarla ilgili rakamlar çok ciddi boyutlarda yer alıyor. Şu an günlük olarak 15 kilogram civarında altın topladığımızı söyleyebilirim" şeklinde konuştu.

Sistemin vatandaşa net bir şekilde anlatıldığını belirten Aşık, vatandaşların da sistemi net bir şekilde anladığını aktardı. Aşık, "Ukrayna-Rusya savaşı vatandaşlar üzerinde elbet bir engel oluşturuyor" açıklamalarında bulundu.

Güven endeksleri geriledi
Güven endeksi Mart ayında hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerinde düştü.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mart ayı sektörel güven endeksleri verisine göre mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi Mart ayında bir önceki aya göre; hizmet sektöründe yüzde 6,2, perakende ticaret sektöründe yüzde 3,1 ve inşaat sektöründe yüzde 2 azaldı.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi