Eskişehir ekonomisi için toplandılar

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir ekonomisi için toplandılar
A
a

Ülkemizdeki ekonomik sorunlarının yerelde takip edilmesi ve bu sorunların en kısa sürede çözülmesini sağlamak amacıyla Eskişehir Valiliği tarafından “İl Ekonomik Toplantısı” düzenlendi. 

Sütiş Eskişehir
Vali Azmi Çelik başkanlığında, Eskişehir Valiliği Yunus Emre Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya, Bursa Vali Yardımcısı BEBKA Genel Sekreter Vekili Yunus Fatih Kadiroğlu, Tülomsaş Genel Müdürü Hayri Avcı, TEI Genel Müdürü Mahmut Faruk Akşit, İl Planlama ve Koordinasyon Müdürü Zafer Baycan, ESO Başkanı Savaş Özaydemir, ETO Başkanı Metin Güler, kamu kurum müdürleri ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Eskişehir’in mevcut olan ekonomik gelişmelerini bir adım öteye götürmek için bir araya geldiklerini aktaran Vali Çelik, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, “Şehrimizi kendi kendimize övecek değiliz. Eskişehir zaten her anlamda cazibesi olan bir şehir. Biz, bugün şehrimizin ekonomik gelişmelerini ve mevcut olan durumu bir adım öteye götürebilmek ve görüş alışverişinde bulunmak için toplandık. Bu sektörlerde faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarımız bize göre biraz daha söz sahibi olması gerekir diye düşünüyoruz” dedi.
Bugüne kadar tarihi ve kültürel değerleriyle sürdürülebilir marka şehir olma potansiyeline sahip Eskişehir’in yeterince değerlendirilememiş olan turizm potansiyeli üzerinde ortak akıl geliştirilmesinin önemli olacağını dile getiren Vali Çelik, en yakın zamanda ilgili sivil toplum kuruluşlarının da yer alacağı turizm kümelenmesinin oluşturulmasını istedi.

Daha sonra İl Planlama ve Koordinasyon Müdürü Zafer Baycan, ilimizde yaşanan ekonomik gelişmeleri rakamsal verilerle anlattı. Türkiye’nin 2023 vizyonundan bahseden Müdür Baycan, bu çerçevede bilim ve teknolojiye hakim, teknolojiyi bilinçli kullanan ve yeni teknolojiler üretebilen, teknolojik gelişmeleri toplumsal ve ekonomik faydaya dönüştürme yeteneği kazanmış bir refah toplumu olabilmek maksadıyla çalışmaların sürdüğünü söyledi. Sanayi ve ileri teknoloji üretim merkezi olan Eskişehir’in bu vizyonun gerçekleştirilmesinde başı çeken iller arasında olduğunu kaydeden Müdür Baycan, “Şehir nüfusunun hızla büyümesi, yetişmiş işgücü varlığı, pazarlara yakınlığı, enerji ve hammadde kaynaklarının uygunluğu, sanayi için gerekli altyapı yatırımlarının yeterli oluşu bölgede sanayinin giderek gelişmesini sağlamıştır” diye konuştu.

Bugün uçak motorundan beyaz eşyaya geniş bir yelpazede üretim kapasitesine sahip olan Eskişehir sanayisinin havacılık ve raylı sistemler alanlarında büyük ölçüde ihtisaslaştığını belirten Müdür Baycan, seramik, madencilik ve turizm sektöründe de ilimizin işbirliği içerisinde olmasının önemine değindi. Eskişehir’ in sanayi alanındaki değerlerini rakamsal verilerle anlatan Müdür Baycan, şunları söyledi:
“Eskişehir sanayisi inovasyona dayalı ve yüksek katma değerli ürünler üreten yapısıyla doğru adımlar atmaktadır. 2 organize sanayi bölgesi, (Eskişehir OSB, Sivrihisar OSB) 1 ihtisas organize sanayi bölgesi (Beylikova Hayvancılık İhtisas OSB) 16 sanayi sitesi, bu yerlerde faaliyet gösteren 700’e yakın irili ufaklı firmaları, 60 bin civarında çalışanı, yaklaşık 8 milyar dolar cirosu ve 2.3 milyar dolar ihracat hacmiyle, ülkemiz sanayi sektörüne pozitif değer katmaktadır.

Ayrıca Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu sıralamasında 5 firmamız yer almakta ve bu firmaların 2015 yılı net satış rakamı 4.5 milyar lira'yı aşmıştır. Bu başarı 2023 yılı hedefi için çaba gösteren Eskişehirli firmalara cesaret vermelidir.”

Sağlıklı bir eğitimin yanı sıra üniversite olarak işletmelerle de iyi ilişkiler içerisinde olduklarını kaydeden A.Ü. Rektörü Naci Gündoğan da, Alpu ilçesinde 1. Etap çalışmaları hızla devam eden URAYSİM’i, Eskişehir için önemli bir yatırım olarak nitelendirdi. Merkezin 2020 yılında tam anlamıyla faaliyete geçeceğini belirten Rektör Gündoğan, kongre turizmini desteklediklerini ve uluslararası üniversite olarak bu alanından gelişmesi için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Toplantıda söz alan ETO Başkanı Metin Güler ise, Eskişehir ekonomisinin yüzde 60’ının hizmet sektöründen faydalandığını söyledi. Yüksek Hızlı Trenin ilimiz için büyük bir nimet olduğunu bildiren Başkan Güler, karayolu ve tren yolu kavşak noktasında bulunan şehrimizin ileriye dönük planlarının iyi yapılmasına vurgu yaptı.

İthalat ve ihracat rakamlarını açıklayan ESO Başkanı Özaydemir de, teknolojik geliştirme merkezlerinin yaptığı Ar-Ge çalışmalarının önemli olduğunu söyledi. Yabancı yatırımcılar tarafından Türkiye’ye giren paranın yavaşladığını ifade eden Başkan Özaydemir, bu zor zamanda herkesin taşın altına elini koyarak, birbirine destek olmasını istedi. Başkan Özaydemir, 2017 yılından ümitli olduklarını sözlerinin sonuna ekledi.
Diğer katılımcılardan alınan görüş ve önerilerin ardından toplantı sona erdi.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi