Hamilelikte doğru beslenmeye dikkat

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Hamilelikte doğru beslenmeye dikkat
A
a

Fizyomer Terapia Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tıp Merkezi Diyetisyeni Özge Çıtak hamilelikte çocuk sağlığı için annelerin nasıl beslenmesi gerektiğini ve hamilelikte kilo kontrolünü anlattı.

Sütiş Eskişehir
Gebelik döneminin bir kadının en özen göstermesi gereken dönemlerinin başında geldiğine dikkat çeken Diyetisyen Özge Çıtak, “Hamilelik döneminde unutulmaması gereken ilk kural; anne ne kadar sağlıklı beslenirse bebeği de o kadar sağlıklı beslenir ve sağlıklı büyür” dedi. Çıtak, gebelikte yeterli ve dengeli beslenmenin nasıl olması gerektiğini ise şöyle anlattı: “Bu dönemde besin öğesi gereksinimi artmaktadır. Artan besin öğesi gereksinimini karşılamak için tek tip beslenmek değil, yeterli ve dengeli beslenerek her besin grubundan yeterli şekilde almak önemlidir.  Hamilelik döneminde abur cubur besinleri değil, bebeğinizin sağlığını olumlu etkileyecek besinleri tüketmeniz fazla kilo almanıza engel olarak sağlıklı bir hamilelik geçirmenizi sağlayacaktır.

Kaç kilo alınmalı
Hamilelikte kaç kilo almanın sağlıklı olduğuna ilişkin de bilgi veren Özge Çıtak şunları kaydetti: “Hamileliğe normal kilo ile başlanmışsa 10-14 kilo almak sağlıklıdır. Eğer kilolu başlandıysa ilk 3 ay enerji alımınızı arttırmanıza gerek yoktur ve kişinin sonraki aylarda 7 kilo alması yeterlidir. Gebelik öncesi zayıf olan kişinin gebelik boyunca 18 kilo alması doğru olacaktır. Enerji ihtiyacını karşılamak için bu dönemde günlük 300 kalori arttırılması gerekir. Her ay 1-1,5 kilo ağırlık kazanımı normaldir. Hamilelikte az kilo almak da fazla kilo almak da düşük riskini arttırabilir. Beslenmenin yanında mutlaka fiziksel aktivitenizi arttırın. Yürüyüş yapmak hamilelik döneminde fazla kilo almanıza engel olmasının yanında ödem ve kabızlık problemleri içinde yararlı olacaktır.”

Vücudun yapıtaşı 
Vücudun yapıtaşı olan proteinlere gereksinmenin gebelikte artacağını belirten Fizyomer Terapia Diyetisyeni, “Özellikle son 6 ayda bebeğin gelişiminin hızlanmasına bağlı olarak kaliteli protein kaynaklarını beslenmemize eklemek büyük önem taşır. Kaliteli protein kaynakları; yumurta, et, tavuk, balık, peynir, süt, yoğurt, kurubaklagiller, fındık, badem gibi. Beyin hücrelerinin 3’te 2’si doğumdan önce oluşur. Bebeğinizin beyin gelişimi için haftada 1-2 gün balık yemeye özen gösterin. Yapılan araştırmalar yetersiz ve dengesiz beslenmenin yalnız beden sağlığını değil, zeka gelişimini de etkilediğini göstermektedir” ifadelerini kullandı.

Demir gereksinimi artar
Demir eksikliğinin hamilelik döneminde artan gereksinmeye bağlı daha sık ortaya çıktığına dikkat çeken Diyetisyen Özge Çıtak, şöyle konuştu: “Demirden zengin kaynaklar et, yumurta, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kurubaklagil, pekmez ve kuru meyvelerdir. Bunları tüketirken yanına C vitamini kaynaklarını (limonlu salata, taze meyveler) eklemek demirin emilimini arttırır. Yemeklerin yanında çay, kahve tüketimi demirin emilimini azaltacağından, yemekten 1 saat sonra içilmelidir” şeklinde konuştu. Gebelik boyunca yeterli kalsiyum alımının önemini anlatan Çıtak, “Bebeğin iskelet yapısının gelişimine yardımcı olurken, annenin kemik kütlesinin korunmasını sağlar. Gebelik boyunca yeterli kalsiyum alınmaması ileri dönemde osteoporoz riskini arttırır. Kalsiyum kaynakları; süt, yoğurt, kefir, peynir, pekmez, kurubaklagil,  fındık ve koyu yeşil yapraklı sebzelerdir. Hamile annedeki folik asit yetersizliğinin ağır doğumsal problemlere (nöral tüp defekti, düşük doğum ağırlığı) yol açabildiğini ifade ederek, “Folik asitin kaynakları; koyu yeşil yapraklı sebzeler, et, yumurta, süt, yoğurt ve tahıllardır. Ancak folik asit besinlere uygulanan işlemlere bağlı olarak yeterince alınamaz. Folik asit takviyesine gebe kalınmadan en az bir ay önce doktor kontrolünde başlanması önerilir” diye konuştu. Hormonal değişimler ve kullanılan demir takviyesi kabızlığa neden olabileceğini sözlerine ekleyen Diyetisyen Özge Çıtak, “Bu yüzden günlük sıvı tüketiminizi mutlaka arttırın en az 2 litre su içmeye özen gösterin” dedi. Fizyomer Terapia Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tıp Merkezi Diyetisyeni Özge Çıtak Hamilelik döneminde bunlara dikkat edilmesi gerekenleri şöyle özetledi: “Kahve ve çay tüketiminizi azaltın. Alkol ve sigara içmeyin. Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünlerini almayın. Doktor tavsiyesi olmadan herhangi bir ilaç veya gıda takviyesi kullanmayın. Çiğ ya da pişmemiş et ve et ürünleri ve yumurta tüketmeyin. Sebze ve meyvelerin iyi yıkanmış olmasına özen gösterin. Yemeklerinizde iyotlu tuz kullanın. Çok tuzlu yemekten kaçının. Hamilelik döneminde fazla tuz alımının ödem ve hamilelik tansiyonuna sebep olabileceğini unutmayın.”
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi