İnşaatta 'takas dönemi' başladı

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç İnşaatta 'takas dönemi' başladı
A
a

İnşaat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Bülent Erkul: Sıcak para yok. Her şey takas. Müteahhit demir, beton satın aldığı kişilere daire veriyor. Dairelerin yüzde 50’si bu şekilde takas yöntemiyle dönüyor.

Sütiş Eskişehir
ES TV’deki Soruyoruz programında Murat Taşkın ve Cihan Yıldırım’ın konuğu olan Erkul’a, inşaat sektörün sorunları ve Eskişehir’deki durumu soruldu. Erkul, şöyle cevapladı: “Çağdaş ülkeler kalkınma modellerini üç sektör üzerine oturtmuştur. Bunlar sanayi, tarım ve turizmdir. İnşaat sektörü kalkınma modeli değildir. İnşaat sektörü bir hizmet sektörüdür. Türkiye’nin yaşadığı kaos, inşaat sektörünün kalkınma modeli şeklinde sunulmasından kaynaklı. Konut yapmakla, inşaat sektörünü lokomotif yapmakla bir kalkınma olacağı söylendi. Son yıllarda inşaat sektörü çok ön plana çıkartılmaya başlandı. Bu durum insanlarda ‘bu sektör çok karlı bir sektör algısı’ oluşturdu. Bu sektöre girenler çok para kazanacağını düşündü. İnşaat sektörünün Türkiye’deki payı yüzde 7 ile 10 arasında. Bu sektörü canlı tutmak iktidarların çok işine geliyor. Sıcak para dönmeye başlıyor.”

Erkul, Eskişehir’deki durumu ise şu sözlerle anlattı: “2004 yılından beri Eskişehir’de inşaat sektöründe müthiş bir patlama var. Karlılık oranını çok fazla gören birileri kendi meslek ve sektörlerine yatırım yapmak yerine müteahhitliğe soyundu. Ucuz işgücü ve kayıt dışı ekonomi de var. Bu durum sektör dışı insanları sektöre doğru itti. Karlılık var ama geçici bir karlılık. Gerçek müteahhitler kar etmiyor. Bu işten çok para kazananlar bir iki kere bu işi yapıp kenara çekilenlerdir. Burada sektörde zarar görüyor. Bugün artık satış anlamında Eskişehir’de sıcak para yok. Her şey takas. Demir satın aldığı kişiye daire veriyor. Beton satın aldığı kişiye daire veriyor. Yapılan dairelerin yüzde 50’si bu şekilde takas yöntemiyle dönüyor. Daire alan kişi de aynı şekilde bir başkasına devrediyor. Bu şekilde sıcak para dönmeden, sanki her şey yolunda gidiyor ve sektör büyüyormuş gibi bir algı bir var. Sektörde çok büyük sıkıntı var. Eskişehir’de kimine göre sekiz bin, kimine göre 10 bin konut fazlası var. Hala da yapılmaya devam ediliyor. Korkumuz var.”
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi