İş Arayanların Dikkatine! En Çok Bu Mesleklerde Açık Var!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç İş Arayanların Dikkatine! En Çok Bu Mesleklerde Açık Var!
A
a

Türkiye'de bazı mesleklerde ciddi personel sıkıntısı yaşanıyor. On binlerce özel güvenlik, turizm ve otel personeli, garson aranıyor. Türkiye İş Kurumu'nun (İŞKUR) Nisan ayı istatistiklerine göre, çoğunluğu özel sektör olmak üzere işverenlerin 230 bin çalışana ihtiyacı var.

Sütiş Eskişehir

Türkiye'de sanayinin en büyük sorunu haline gelen personel sıkıntısı, diğer sektörlere de yayılmaya, hatta üretim kapasitesini tehdit etmeye başladı. Son dönemde özel sektör, özel güvenlik görevlisi, turizm ve otel personeli, gişe görevlisi, hazır giyim işçisi, garson ve satış elemanı arayışına giriyor. İŞKUR'un nisan ayı istatistiklerine göre, çoğunluğu özel sektör olmak üzere işverenlerin 230 bin çalışana ihtiyacı var. Bu pozisyonlardan sadece 100.000'i dolduruldu. Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), işverenlere anket göndererek ihtiyaç sahibi sektör ve personeli belirliyor. Verilerin ortaya koyduğu açık iş istatistikleri, işgücü piyasasına ilişkin öncü gösterge niteliği taşıyor. Bu istatistiklerle politika yapıcılar istihdam ve eğitim politikalarına yön verebilir ve beceri eğitim programları aracılığıyla gençlere kolaylıkla istihdam edilebilecekleri meslekler sunulabilir.

En Çok Güvenlik Sektörü Açığı Var!

Türkiye'de özellikle son dönemde gençlerin emek odaklı yoğun işlere olan talebi azaldı. Bu da birçok sektörde işçi sıkıntısına yol açtı. Tekstil, makine, inşaat, imalat gibi emek yoğun sektörlerde ara eleman sıkıntısı artmaya devam ediyor. Türkiye İş Kurumu'nun (İŞKUR) açıkladığı istatistiklere göre, 2021 yılı Nisan ayında 856 bin açık iş pozisyonu vardı. Yılın ilk dört ayında 435 bin kişi istihdam edilirken, açık pozisyonların yalnızca yarısı dolabildi. En fazla açık iş ilanı 128 bin 468 açık pozisyonla özel güvenlik sektöründe görülürken, onu mevcut durumda yaklaşık 22 bin çalışana talebi olan turizm ve konaklama sektörü izledi. Önemli iş fırsatlarının olduğu diğer sektörler arasında idari hizmetler, toptan ve perakende ticaret ve hazır giyim üretimi yer alıyor.

Güvenlik Hizmetleri Teşkilatı Derneği Başkanı Murat Kösereisoğlu, Marmara Bölgesi'nde işgücü sıkıntısı yaşandığını, işverenlerin asgari ücretin yüzde 50-80'ini aşan maaşlar sunduğunu belirtti. Ancak istihdam talebi çalışma koşullarına, vardiya saatlerine ve sosyal haklara göre değişmektedir. Bazı bölgelerde işçi talebi yüksek olsa da, bazı bölgelerde işverenlerle iş arayanların eşleştirilmesi zor olabiliyor.

Özel güvenlik sektöründe Türkiye'de %15'lik bir istihdam açığı bulunmaktadır. Akdeniz ve Ege'de turizme bağlı olarak, özel güvenlik sektöründe eleman arayışı artmaya devam edecektir. İç Anadolu, Çukurova ve Karadeniz'de ise maaşlar, asgari ücretin %10-15 üzerinde seyrediliyor.
 

Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi