Kötü haber: Emekli zammında maaşı artmayacak kişiler...

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Kötü haber: Emekli zammında maaşı artmayacak kişiler...
A
a

Temmuz ayı yaklaşırken, emeklilerin merakla beklediği zam oranları ve kök maaş sorunu üzerine dikkat çekici gelişmeler yaşanıyor. Detaylar haberimizde.

Sütiş Eskişehir

Temmuz ayındaki emekli maaşı zammı, uzmanlar tarafından yakından inceleniyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve BAĞ-KUR emekli maaşlarındaki zam oranı, ilk 2 aylık enflasyon rakamlarına göre yüzde 11,53 olarak belirlendi. Ancak, Mart ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte, 3 aylık enflasyon zamları da ortaya çıktı ve bu da emekli maaşlarındaki zam oranını yüzde 15,05'e yükseltti.

Emekli maaşlarındaki kök maaş sorunu büyüyor

Ancak, SGK Uzmanı İsa Karakaş'ın uyarıları dikkat çekiyor. Karakaş, emekli maaşlarındaki kök maaş sorununa vurgu yaparak ve düşük gelirli emeklilerin mağdur olabileceğini de belirtiyor. Özellikle, eğer emeklilere yüzde 25'in altında bir zam yapılırsa, bazı emeklilerin maaşlarında hiçbir değişiklik olmayacağına dikkat çekiyor. Bu durumda, aynı maaşı almaya devam edecekler. Daha düşük aylıklı emeklilerin zam alabilmesi için ise yüzde 25'in üzerinde bir zam gerektiğini ifade ediyor ve kök maaş sorununun çözülmesi gerektiğini vurguluyor.

İsa Karakaş'ın tam açıklaması şu şekilde: "Yüzde 25 oranında zammı kök maaşa eklediğinizde eline hiç zam geçmeyecek emekliler var. Kimler bu kişiler? Refah payı hariç yüzde 25 zam uygulanması durumunda 8 bin TL ve altında maaş alanlar, aslında hiç bir artış alamayacaklar. 8 bin TL'nin altındakilere yüzde 25 zam yansımıyor"

8 bin TL ve altında maaş alanlar yüzde 25 zamdan etkilenmeyecek

İsa Karakaş, düşük maaş alan emeklilerin durumunu örnekleyerek, 8 bin TL ve altında maaş alanların yüzde 25 zamdan etkilenmeyeceğini dile getiriyor. Bu nedenle, Temmuz zammında kök maaş sorununun çözülmesi önem arz ediyor.

Öte yandan, Karakaş'a göre, Temmuz ayında memurlara yapılan zam oranı ile emeklilere yapılacak zam oranı arasında fark olabilir. Bu da memur maaşlarına göre daha düşük bir zam anlamına gelebilir.

Kök maaşların 10 bin TL sınırına getirilmesi gündemde

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın emekliye seyyanen zam yapılmayacağını belirtmesine rağmen, Karakaş hükümetin bu sorunu çözmek için adımlar atacağını düşünüyor. Kulislere yansıyan bilgilere göre, kök maaşların 10 bin TL sınırına getirilmesi gibi çözüm önerileri gündemde. Bu durumda, en düşük emekli maaşının 12 bin 500 TL olabileceği ifade ediliyor. Ancak, net çözüm ve zam oranları için Temmuz ayını beklemek gerekecek.

 

Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi