‘Altay’ın motorunu Eskişehir üretmeli

Sadi Seda yazdı

5 Ağustos 2017 09:17
A
a
Sütiş Eskişehir
Türkiye’de yıllardır hayalini kurduğumuz “yapılması imkânsız” dediğimiz imalatlar sanayi devleri tarafından son yıllarda üretilmeye başlandı…
Yakın gelecekte, en fazla 10 yıl içinde Türkiye’de ilk yüzde yüz yerli otomobil, hızlı tren motor ve setleri, tramvay, tank motoru gibi yurt dışından ithal ettiğimiz bu araçlar yapılabilecek…
Yeter ki hükümet bu konu da sanayicileri cesaretlendirsin…
Geriye dönüp bakalım…
1960 yılında Türkiye’nin ilk yerli otomobili TÜLOMSAŞ’ta üretildi…
Ancak ilk resmi seferinde büyük şanssızlık yaşandı...                                                                                   Üretim aşamasında her detayı düşünen görevliler ne yazıkki aracın lansmanın yapılacağı gün   arabaya benzin koymayı unutmuştu... 
İşte “Devrim” adı verilen ilk otomobilin böyle ilginç bir öyküsü var...    
Eskişehir’de bir asırdan fazla süredir faaliyet gösteren ve ilk milli otomobil “Devrim”i üreten Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi AŞ (TÜLOMSAŞ), geçtiğimiz yıllarda Van Gölü Feribotunun da motorunu da üreterek bir ilke daha imza attı…
Avrupa’dan getirilip hizmete giren hızlı trenlerin sefere başlaması nedeniyle düzenlenen törende ve daha sonra yapılan Lansman da, yerli hızlı tren setlerinin 2019 yılından itibaren Türkiye’de ve TÜLOMSAŞ’da yapılacağı gündeme getirilmişti…
Geçtiğimiz günlerde gazetemizin spor yazarlarından Osman Cemoğlu ile birlikte TÜLOMSAŞ’ın başarılı Genel Müdürü Hayri Avcı’yı makamında ziyaret ettik…
Ziyarette konuyu gündeme getirdim…
Genel Müdür Avcı,”Konuyla ilgili ön çalışmalar sürüyor.  Durum Ulaştırma Bakanlığımız tarafından takip ediliyor” dedi…
Gerekli alet edevat sağlanır, makine parkı ile alt yapısı güçlendirilir ise ben TÜLOMSAŞ’ın “Yüksek Hızlı Tren” setlerini üreteceğine inanıyorum…
“Yüksek Hızlı Tren” setini üretmeye başlayan TÜLOMSAŞ, bugün çantalar dolusu döviz ödeyerek ithal ettiğimiz tramvayları da üretir…
Böylelikle “Yüksek Hızlı Tren” ile “Tramvay”larda dışa bağımlılıktan kurtulmuş oluruz…
"BU MOTOR ESKİŞEHİR'DEN ÇIKAR"
İlk defa Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir, milli tankımız Altay’ın motorunu lokomotif motorları üreten TÜLOMSAŞ ile savaş uçaklarının motorunu üreten kısa adı (TEI) olan TUSAŞ Motor Sanayi AŞ’nin yapacakları ortak çalışma ile üretebileceklerini gündeme getirmişti…
Özaydemir’in bu düşüncesine AK Parti Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay ile Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen’de destek verdi…
TÜLOMSAŞ ile TUSAŞ’ın iş birliği yapmaları halinde bende ilk milli tankımız Altay’ın motorunun Eskişehir’de üretileceğine inanıyorum…
Birkaç gün önce idi…
TUSAŞ Motor Sanayi AŞ (TEI) Genel Müdürü Mahmut Akşit’in açıklamasını gazetelerde okudum…
Akşit’in açıklaması şöyle idi:
“Ağır dizeller konusunda da Türkiye'deki tek yetkin komple imalat ve test altyapısı olan yer TÜLOMSAŞ'tır. Söz konusu kuruluş 2400-2500 beygirlik motorları şu anda üretiyor. Bu altyapı Türkiye'de benim bildiğim kadarıyla başka bir yerde yok. Ağır dizel konusunda TÜLOMSAŞ'ın altyapısı tamam. Bütün aranan ihtiyaçlara sahip olan tek kurum. Özellikle milli tank motorumuzun geliştirilmesi konusunda da TÜLOMSAŞ'ın bu işin ana üreticisi olması, bizim de Türkiye'ye kazandırdığımız tamamen özgün dizel motor geliştirme yetkinliğimiz var. TÜLOMSAŞ ile ekip haline gelerek, onlara destek vererek bu milli tankımızı en kısa sürede Türkiye'ye kazandırmak için en uygun yer Eskişehir. TÜLOMSAŞ'ın imalattaki, TEI'nin de tasarımdaki bilgi, beceri ve gücünü bir araya getirerek, bu milli tank motorunu en hızlı ve en uygun şekilde yapacak olan yerin Eskişehir olacağını düşünüyorum. TÜLOMSAŞ ile birlikte yerli tank motoru üretimine talibiz."
Bu açıklama beni, daha doğrusu Eskişehirlileri heyecanlandırdı…
Bu konuda hükümet TÜLOMSAŞ ile TUSAŞ’a “işbirliği yaparak Altay’ın üretimi gerçekleştirin” derse bu işbirliği ileride farklı ortak üretimlerin de önünü açar…
Eskişehir Türkiye’nin gerek havacılık gerek demiryolu gerekse savunma sanayinde önemli bir üretim merkezi olabilir…
 
*-*****
 
Passolig gişelerinde neler oluyor!
 
Eski stadyumun önünde “passolig” gişeleri var…
Bu gişeler üç odalı…
Anahtarları “paso lig” işine bakanlarda olması gerekir…
Mesai saatleri içerisinde hizmet veriyor…
Önceki gün (Çarşamba) gece 23.45 sularında Aydın Aytekin adındaki bir arkadaşım telefon etti…
“Sadi şu an eski stadyumun önündeki ‘Pasoslig’ gişelerinin önünden geçerken sanki yardım isteyen bir kadın sesi duydum. Sesin nereden geldiğini anlamak için passolig gişelerine doğru yaklaştım. Ses içeriden geliyordu. Gişelerin kapısında bekleyen 3-4 erkek gördüm. Cep telefonumdan emniyet’i aradım. Gördüklerimi anlattım. Telefonu kapatıp 20 dakika bekledim. Gelen olmadı. Telefonum herhalde aradığım için emniyet’in kayıtlarında vardır. Burada büyük ihtimalle gece saatlerinde fuhuş yaptırılıyor” dedi…
Gerçekten böyle bir olayın yaşanıp yaşanmadığını ben görmedim…
Ancak Aydın Aytekin adındaki arkadaşım gecenin 23.45 sularında duyduğu ses ve gördükleri üzerine emniyete telefon ettiyse doğruluk derecesi olduğu düşüncesindeyim…
Orası Odunpazarı İlçe Emniyet Müdürlüğü sorumluluğu içerisinde…
Odunpazarı İlçe Emniyet Müdürlüğüne de çok yakın…
Akşam, özellikle gece geç saatlerde bir ekip gönderip kontrol ettirirse, gerçekten iddia edilen olay yaşanıyorsa en azından kişi veya kişiler yakalanıp, passolig gişelerinin anahtarı da kimde ise onun da sorgulaması yapılarak tekrarlanmasının önüne geçilir…
 
*-*****
 
“Sanayi Çarşısı riskli alan”
 
Önceki gün Küçük Sanayi Çarşısı ile ilgili yazımı okuyan AK Parti İl Başkanı Dündar Ünlü telefon etti…
“Sadi ağabey Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, başkanlık koltuğuna oturduğundan beri Sanayi Çarşısını, Teksan Sanayi Sitesinin arkasında yapılan Yeni Sanayi Çarşısına taşımak için çok uğraştı…
Ancak yaptırdığı İmar Planları kimisinin hoşuna gitti, kimisi ise rant yüzünden beğenmedi…
Sonunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ‘burada imar düzenlemesi yapma yetkisi bende’ diyerek Odunpazarı Belediyesinden yetkiyi aldı…
Odunpazarı Belediyesinin bir önceki Başkanı Burhan Sakallı döneminde ‘Küçük Sanayi Çarşısı Kentsel Dönüşüm’ projesi şimdilik buzdolabına kondu…
İleride ne olacağı ise şimdilik meçhul’ diye yazmışsınız. Oysa Odunpazarı Belediye Başkanı Sayın Kazım Kurt, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yaptığı görüşme sonunda Küçük Sanayi Sitesini ‘Afet Riskli Alan’ içerisine alınmasını teklif etmiş. Bakanlıkta bu teklif üzerine ‘Afet Riskli Alan’ ilan etti. Bu konuda seni bilgilendirmek istedim” dedi…
Dündar Ünlü’nün telefonuyla hatırladım…
Küçük sanayi Sitesi, bakanlık tarafından buzdolabına kardırılmadı…
Afet Riskli alan içerisine alındı…
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi