Prof.Dr. Alper Çabuk

Açlık savaşı

Açlık savaşı

8 Ekim 2014 08:43
A
a
Sütiş Eskişehir
Geçen iki yazımda “yeşil altyapı” konusundan bahsetmiş, değişen iklim olaylarına ve iklim olaylarına bağlı giderek artan sel, kuraklık gibi doğal afetlere karşı yeşil altyapı sistemlerinin önemi üzerinde durmuştum. Geçtiğimiz hafta içinde benim takip ettiğim kadarıyla Trabzon, Kahramanmaraş ve Hatay’da sel yaşanmıştı. Bu hafta liste biraz daha kabarık; yine takip ettiğim kadarıyla bu hafta da İstanbul, Gaziantep, Çorum, Zonguldak, Giresun, Antalya, Ankara, İzmir, Sinop, Samsun’un bazı bölgelerinde sel olayları yaşandı.

Yine, geçen hafta yazımda birbirinin peşi sıra yapılmış iki uluslararası zirveden bahsetmiştim. New York’ta yapılan BM İklim Değişiklikleri Konferansı ve BM Güvenlik Konseyi Toplantısı. Aslında birbirinden ilgisiz görünen iki konu ama aslında birbirleriyle oldukça ilgili iki konu. Terör aslında büyük ölçüde yoksulluktan beslenir... Küresel iklim değişikliklerine bağlı olarak giderek artan kuraklık ve küresel anlamdaki yoksulluk ve açlık terörün gıdası... Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’un ifade ettiği gibi, 21. Yüzyılın ana gündem maddesi küresel iklim değişiklikleri ve tahmin edemeyeceğiniz kadar çok küresel olayda baş rol oyuncusu. Terör gibi...  Bu hafta biraz bu konudan bahsedeceğim.

Hemen yanı başımızda Suriye ve Irak’ta hepimizi kaygılandıran terör olayları, iç savaşlar yaşanıyor. Gözümüzün önünde hemen yanı başımızda cereyan eden bu olayların ülkemiz açısından etkilerini yakın bir gelecekte görmeye başlayacağız. Peki hiç anımsıyor musunuz ya da dikkatinizi çekti mi? Suriye’deki iç savaş nasıl başladı?  Birçoğunuzun bu soruya verecek bir yanıtı vardır mutlaka. Ama büyük olasılıkla pek azınız iç savaşı başlatan gerçek sebebi biliyorsunuzdur. Lafı uzatmayayım, ben söyleyeyim. Suriye’de geçtiğimiz on yıllık dönemde tarihinin en büyük kuraklıklarından bir yaşandı. Bu kuraklığın tarımsal üretime olan etkileri ve diğer sosyoekonomik etkileri öyle bir boyuta ulaştı ki, halk merkezi yönetime sesini duyurma arayışına girdi.  Merkezi yönetimden gerekli desteği alamayınca ise sadece bir özgürlük savaşına girmediler, aslında giriştikleri bir açlık savaşıydı... Sonrasında bölgede oluşan siyasi istikrarsızlık nedeniyle savaşın yönü ve tarafları değişti.

Geçtiğimiz yıl yazdığım yazılardan birinde Amerikan Ulusal İstihbarat Örgütü’nün önümüzdeki 30 yıl içinde yaşanacak ve Dünyayı etkileyecek önemli olayları aktardığı raporundan bahsetmiştim. Bu raporda, önümüzdeki 30 yılda Dünyada yaşanacak en önemli olayların gıda, su ve enerji talebi ile ilgili olan olaylar olacağı ve bu konuda Dünyanın pek çok yerinde bölgesel çatışmaların yaşanacağı ifade ediliyor. Gıda, su ve enerji, doğrudan iklim değişiklikleri ile ilgili olaylar...

Bayramda tadınızı daha fazla kaçırmayayım, lafı uzatmayayım... Herkese bayram tadında bayramlar ve  iyi haftalar dilerim...
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi