Akaryakıt şirketleri ve ceza

Tufan Çakır yazdı

4 Şubat 2017 10:14
A
a
Sütiş Eskişehir
Bu köşeden sizlere geçen hafta akaryakıt fiyatlarındaki şirketler arasındaki farkların olmaması gerektiği ile ilgili bir yazı yazmıştım. Demiştim ki bir fark var mı? Varsa yetkililere sesleniyorum demiştim. Lütfen cevaplarını göndersinler, gene bu köşede yayınlayacağımı söylemiştim.
Evet varmış. Geçen ayın son günlerinde EPDK (Enerji Piyasası Denetleme Kurumu)’nun açıklamalarına göre; Türkiye’de saygın 18 Akaryakıt şirketine 4.9 milyon lira ceza kesilmiş. Peki bu cezalar niçin kesilmiş?  Kesiliş nedenlerine baktığımızda, bizim geçen hafta ki sorduğumuz sorularımıza cevap olduğunu da görüyoruz.
Neden bu cezalar kesilmiş bir bakalım.
EPDK’nın konuya ilişkin yayınlanan resmi gazetedeki yazıyı aynen yazıyorum: Buna göre otomasyon sistemi fiilen faaliyette olmayan tanklardan ve pompalardan akaryakıt satma, otomasyon sistemine müdahale etme, ulusal marker seviyesi geçersiz ve teknik düzenlemelere aykırı akaryakıt ikmal etme, şirkete ait belirtilere yer vermeme, fiyat ilan panosu bulundurmama, dağıtıcısı hariç başka bir kaynaktan (kaçak) akaryakıt temin etme, akaryakıtta tağşiş yapma (yani, ticarette tüketicinin farkına varamayacağı şekilde bi malın içine daha değersiz madde karıştırılarak müşteriyi kandırma yöntemi), akaryakıt istasyonunda gizli düzenek bulundurma, tağşiş veya hile amacıyla akaryakıta katılabilecek ürün bulundurma ve akaryakıt istasyonunda jet yakıtı bulundurma gibi nedenlerle 18 saygın akaryakıt şirketine 4.9 milyon TL ceza kesilmiştir. Ayrıca 7 enerji şirketine de soruşturma açıldığını duyurmuştur.
Bu teknik duyurunun aslı şu; 18 akaryakıt şirketi haksız kazanç elde ediyor, hileli, kusurlu mal satıyor, kaçak ve standart dışı akaryakıt satıyor. Satışta hile yapıyor, hatta jet yakıtı bulunduruyor. (Bu jet yakıtı nasıl piyasaya düşüyor o da açıklanması gereken bir başka soru.) Tabi sormak lazım; bu kadar başıbozukluk nereden geliyor diye, para cezası kesmekle sorumluluktan kurtulunmuyor. Bu tür olayların, kullandığımız her türlü ürün ve satılan mallardaki bu tür ayıplı malların üretilmemesi için gerekli önlemleri almak. Biz tüketicilerin haklarını korumak ve takip etmek gerekiyor. Bu tabi ki otorite ile iyi bir ceza mekanizması ile denetimlere bağlı olarak azaltılabilir.
Yani kısaca siz siz olun, gene güvendiğiniz akaryakıt bayilerinden alış veriş yapın. Demek ki akaryakıt şirketleri arasındaki fiyat farkları yukarıdaki sebeplerden kaynaklanıyor. Sonuç olarak; kişilerin ahlaki değerlerinin kaybolması, toplum değerlerindeki bozulmalar, ticari hayatın da bozulmasına yol açıyor.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi