Akaryakıtta oynanan oyunlar

Tufan Çakır yazdı

28 Ocak 2017 10:04
A
a
Sütiş Eskişehir
Yukarıdaki başlığı özellikle verdim. Hakikaten oynanan oyunları, kimin doğru söylediğini tespit etmek bizleri aşıyor. Peki oynanan oyun dedik, biraz daha açıklayalım. Akaryakıt fiyatlarındaki hızlı yükselişler, biz tüketicileri, tabi ki derinden etkiliyor. Bu yüzden de bu sektördeki olaylar bizlerin dikkatini fazlasıyla çekiyor. Akaryakıt istasyonlarındaki fiyat farklılıkları bizlerin kafasında büyük soru işaretlerine neden oluyor. İsterseniz birkaç örnek verelim. Şirket ismi vermeyerek, örneğimize devam edelim. Bazı isim yapmış şirketlerde Euro Dizel’in pompa fiyatları litre olarak 4.74 TL’ye satılırken, diğer isim yapmamış şirketlerde Euro Dizel pompa fiyatının litre olarak 4.09 TL’ye kadar satıldığını görüyoruz. Bilinçli bir tüketici olarak 65 Krş daha ucuz olan akaryakıtı tercih etmemiz gerekirken; pahalı olan bayi ile konuştuğumuzda, ucuz olan akaryakıtın motorumuza zarar verebileceğini, standart dışı olduğunu söylüyor ve arabamızda bu tür ucuz akaryakıtların, çok daha maliyetli arızalar çıkaracağını söylüyor.
Öteki yandan isimi çok duyulmamış akaryakıt istasyonları ise, Euro Dizel olarak daha ucuza sattıkları ürünlerinin, diğerlerinden hiçbir farkı olmadığını, tüm şirketlerin aynı rafineriden bu ürünleri aldıklarını kendi ürünleri ile markalı akaryakıt şirketlerinin ürünleri arasında hiçbir farkın olmadığını belirtiyor.
Biz tüketicilere; bu konuda doğru dürüst cevap verecek bir yetkili arıyoruz.  Şimdi soruyoruz; bu konuda kim doğru söylüyor? Eğer hiçbir fark yoksa taşıt sahiplerinin taşıtlarında, akaryakıt kaynaklı bir arıza çıkartmayacaksa niçin daha fazla ödeyelim?
O zaman bu fiyat farklılığı neden?
Bu arada kısa bir araştırma yapmam sonucunda; 1 Ocak 2011 tarihi itibariyle ülkemizde kırsal motorin diye satılan ve içerisindeki kükürt miktarı max. 1000 ppm. olan motorinin üretimi, depolanması ve satışı kalkmıştır.  

Şu an ise piyasada EN 590 standartına göre üretilen tek tip motorin bulunmaktadır. Gerek ülkemizde TÜPRAŞ olsun gerek Rus-Ortadoğu-Avrupa rafinerilerinde olsun üretilen motorin tek tiptir. Ancak çeşitli akaryakıt firmaları kendi sattığı ürünlere performansı arttırmak amacıyla katkı eklemektedirler. Bu performans arttırıcı katıklar her firmanın kendi işaret rengini taşımakta ve özel formüller içermektedir. Yani kırsal motorin, Euro Dizel motorin ayrımı ortadan kalkmıştır. Motorin tek tip EN 590 standartlarındadır ama içerisindeki performans arttırıcı katıklar farklıdır. Aracınızdan alacağınız performans beklentilerine ve motorunuzun sağlıklı çalışması isteğinize göre istediğiniz motorini alabilirsiniz, sonucuna ulaştım. Ama gene de yetkili bir merci içimizi rahatlatacak bir cevap yazarsa, buradan tüm okurlarımıza gönderdiği cevabı yayınlamaya hazırım.
Bunun dışında örnek olarak benzinin, LPG’nin litre fiyatlarındaki farklılıklarını da gösterebiliriz. Büyük akaryakıt şirketlerindeki fiyatların küçük akaryakıt şirketlerindeki fiyatlardan daha fazla olması da bir başka düşünülmesi gerekli noktadır. Bize öğretilen; şirket büyüdükçe birim başına düşen sabit maliyetler düşeceği için; küçük şirketlere göre, büyük şirketler daha ucuza daha teknolojik ürünler sunabilir. Ama maalesef burada bizde tam tersine, büyük akaryakıt firmaları daha pahalı ürünlerini sunmaktadır.
Öğleyse kısaca malın alındığı yer aynı ise, malın kalitesi aynı ise, biz tüketiciler, niçin daha fazla ödeyerek, bu akaryakıtları kullanıyoruz? Bu firmaların denetimleri de Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında imzalanan bir protokol  kapsamında akaryakıt ve LPG istasyonlarının lisans, ulusal marker, vb. konularda denetimler de Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapıldığına göre, ucuz fiyatlarla akaryakıt satan istasyonlardan akaryakıtımızı almamamız için bir neden göremiyorum.
Bütün bunlara rağmen fiyat farklılaşması giderilemiyorsa bizim için, tüketiciler için yetkililerin, yani hükümetimizin, akaryakıt fiyatlarında tavan ve taban fiyat uygulamasına gitmesi ve bu şekilde de fiyat farklılıklarını ortadan kaldırması gerekir, diye düşünüyorum.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi