Aman dikkat emekliler !!!

14 Ocak 2017 10:00
A
a
Sütiş Eskişehir
Bankalar maaşlarınıza karşılık promosyon veriyor
 
Bu yılın ilk aylarında geçen yıl hükümetimizin verdiği bazı sözlerin sonuçlarının ne olduğu ile ilgili olarak, köşemde sizlere bilgi vermeye çalışacağım. Geçen yıl hükümetimiz emeklilerimizin maaşları karşılığı, bankalar tarafından verilecek olan promosyonları bir yıl gecikme ile sonuçlandırdı.
Peki verilecek olan bu promosyonlar tüm emeklilerimizi kapsıyor mu? Herkes promosyon alabilecek mi? Bu sorulara cevap aramaya çalışalım. Yapılan çalışmalar sonucunda Çalışma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalara göre;
SSK, Bağ-Kur ve memur emeklilerinin tamamı promosyon alabilecek.
Vefat eden emeklilerin hak sahipleri de promosyondan yararlanacak. Emeklilerin eş ve çocukları, kendilerine bağlanan maaşa göre belirlenen promosyon tutarını alabilecek.
Maaşa göre promosyon tutarı değişecek. 3 yıllık dönem için; maaşı 1000 liranın altında olan 2 milyon 250 bin emekliye 300 lira, maaşı 1000-2000 lira arasında olan 8.5 milyon emekliye 375 lira, maaşı 2000 liranın üzerinde olan 750 bin emekliyede 450 lira ödenecek. Ayrıca; maaşın tamamının ATM'den tek seferde ücretsiz çekilebilmesi sağlanacak. Maaş hesapları için hesap işletim ücreti muafiyeti verilecek.
Promosyon ödemesini aldıktan sonra bankasını değiştirmek isteyen emekliler için uygulamanın nasıl olacağı henüz belirlenmedi. Çalışma Bakanlığı, bu konuda çalışma yapıyor. Emeklilerin bankalar ile yaptığı sözleşme 3 yıl emeklileri bağlayıcı olacak.
Ödemelerin, sistemsel geliştirmelerin tamamlanmasını takiben, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasına göre belirlenecek tarihlerde şubat ayından itibaren promosyonlar ödenmeye başlanacak.
Ancak edinilen bilgiye göre, promosyon anlaşması emekli maaşı veren kamu bankalarıyla yapıldı. Maaşını özel bankalardan alan emeklilerin ise ancak kamu bankalarına geçerek promosyon alabileceği belirtildi. Avantajlarından yararlanmak için maaşını özel bankalara taşıyan emekliler, taahhüt anlaşmaları nedeniyle kamu bankalarına geçiş yapamazlarsa promosyon düzenlemesinden faydalanamayacak. Yani özel bankalardan maaş alanlara bu promosyon ödemeleri yapılamayacak. Ancak özel bankalar isterlerse bankalarından emekli maaşı alanlara promosyon ödeyecek. Özel bankaları bağlayacak veya zorlayacak bir düzenleme yok.
Bunun yanında emeklilerin sorumlulukları bununla da bitmiyor. Kamu bankalarıyla sözleşme yaptıktan sonra; ayrıca promosyon için; aktif 2 adet otomatik ödeme talimatı ile birlikte, kredili mevduat hesabı veya kredi kartı ürünlerinden birinin olması şart koşuluyor. Emeklilerimizin bu kadar sıkıntılı olduğu bu dönemde, gene bankalara kaynak yaratıldığı, yaşlılarımızın otomatik ödeme talimatı verme, kredi kartı kullanma zorunluluğunun getirilmesi, kredili mevduat hesabı açtırması gibi emeklileri zor durumda bırakacak yükümlülüklerle, emeklilerimizi bankaların insiyatifine bırakmayı, manidar olarak yorumluyorum.
Aman dikkat emeklilerimiz!!! Bu sorumluluklar ile size verilecek olan kredi kartı ile borç batağına düşmeyin. Adınıza açılacak kredili mevduat hesabı ile bankalara borçlanmayın. Bu açıklamalardan sonra, emeklilerimizin promosyonlarını güle güle harcamalarını dilemek düşüyor bize.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
kadir kaya 15 Ocak 2017 16:58

selam. Emekliler adına size çok teşekkür ediyorum. Şinasi Kula yazısında bizleri üzmüştü.

0 4 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi