Prof. Dr. Cengiz Türe

Aşağıdakilerden hangisi…..?

Aşağıdakilerden hangisi…..?

11 Temmuz 2014 01:06
A
a
Sütiş Eskişehir
 
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi  (ÖSYM ) 2014 Yılı Sınav Takvimi incelendiğinde, başta Liselere ve Üniversitelere giriş sınavları olmak üzere çeşitli amaçlara yönelik 40 farklı sınav yapıldığı veya yapılacağı görülmektedir. Bu sınavların sihirli soru cümlesinin başlangıcı, benim bildiğim 50 senedir hiç değişmedi: Aşağıdakilerden hangisi…? 
Farklı yaşlardan ve sosyal katmanlardan çok sayıda insanımız, çeşitli amaçlara yönelik olarak bu sınavlara girmekteler. Kimileri bir okula girmek, kimileri bir iş sahibi olmak, kimileri ise kariyer yapmak gibi nedenlerle kendilerinin diğerlerinden farklı olduğunu bu sınavlarda kanıtlamak zorundalar. Peki, bu soru cümlesinin insanların birikimlerini, yeteneklerini ve özelliklerini doğru olarak ölçebilecek sihirli gücü nereden geliyor? Bunun kökeni daha ilkokula başladığımız yıllara, seçenek yaratabilen ya da sunabilen değil, yalnızca sunulanlar arasından seçmeyi düşünecek kapasitede bir eğitim ortamının hazırlanmış olmasına dayanıyor. Bu yaklaşımla evrensel eğitimin öncelikli hedeflerinden olan düşünen, yaratıcı ve çözüm üreten bireyler yetiştirmek yerine, sadece önüne konulan seçeneklerden birini seçerek kendisi dışında karar verenlere uygun düşünen bir toplum modeli tasarlanmaktadır. Bir insanın yaşamını nasıl kazanacağının dört ya da beş seçenekten ibaret sayıldığı bu sistem, hem eğitim olanaklarını hem de eğitim sonrası istihdam olanaklarını belirlemede temel koşul olarak yer alıyor. Böylece dilekçe ya da özgeçmiş yazamayan, kendini doğru ifade edemeyen ve bir fikri öne sürüp savunamayan diplomalılar ordusu hedefine ulaşmış oluyoruz.
Şimdi çok alışık olduğunuz bu soru cümlesiyle bende sizlere bir soru sormak istiyorum.
Aşağıdakilerden hangisi Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PİSA) tarafından 2012 yılında 34 OECD ülkelerinin eğitim politikaları ve çıktılarını değerlendirmek için orta öğretim seviyesindeki öğrencilere yönelik yaptığı sınavda Türkiye’nin sıralamadaki yerini göstermektedir?

a. Matematik sınavında 32. oldu.
b. Fen sınavında 32. oldu.
c. Okuma sınavında 31. oldu.
d. Hepsi doğru. 
İşte “Aşağıdakilerden hangisi ….” diyerek başlayan sorularla yapılan eğitim ve öğretimin bizlere verdiği cevap. Doğru yanıt “d” seçeneğidir.
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi