Asgari ücrette perde arkası

Tufan Çakır yazdı

4 Ocak 2016 00:00
A
a
Sütiş Eskişehir
Geçen hafta asgari ücreti Sayın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu açıkladı. Bu açıklamalar ışığında biz de biraz yorum katarak değerlendirmelerde bulunacağız.

Sayın Bakan asgari ücretle ilgili olarak yaptığı açıklamalarda; 

-Yeni yılda asgari ücretin bin 300 lira olarak belirlendiğini,  

-3 çocuklu bir ailenin alacağı asgari ücretin 1387,45 kuruş, bir çocuklu aile için 1344,22 kuruş, çocuğu olmayanlar için 1300,69 kuruş olacağını belirtti.


Asgari ücret 1 Ocak 2016'dan itibaren geçerli

-Yeni asgari ücret 1 Ocak 2016'dan itibaren geçerli olacak,

 

Artıştan kaynaklı maliyetin ise yüzde 40'ı devlet tarafından karşılanacak

Asgari ücret halen 1000 TL olarak uygulanıyor. Ücretteki artıştan kaynaklanan yükün yüzde 40'ı yani 110 TL'si devlet tarafından karşılanacak. Söz konusu destek 2016 yılından itibaren sağlanacak.

Kısaca söylediği bu;

Fakat biz de farklı bir gözle bakalım.

Ülkemiz ekonomisinde işsizliğin arttığı, enflasyonun yükselme eğilimi gösterdiği, ihracatın gerilediği, işletmelerin uluslararası alanda rekabetçiliğinin ve faaliyet karlarının giderek zayıfladığı, yerli ve yabancı yatırımların yetersiz olduğu bir dönem yaşanmakta iken, asgari ücretin, işveren üzerindeki maliyetinin artması, işletmeleri çok zor durumlara sürükleyecektir.

Asgari Ücretin İşverene Maliyeti’ni gösterecek olursak;

TL

2015 Asgari Ücret Açılımı

2016 Asgari Ücret Açılımı 1300 TL olduğunda

BRÜT

1273,00

1645,00

SGK Primi

197,00

255,00

İşveren İşsizlik Sigorta Fonu

25.47

32.92

İşverene Toplam Maliyet

1495,47

1932,92

 

Toplamdan bakacak olursak işverene, 1300 TL’lik asgari ücret, 1932,92 TL’lik bir maliyet yükleyecek. Bunun 110 TL’si devlet tarafından karşılanacaktır.

İşverene maliyet;

1932,92 – 1495,47 = 437,45 TL fark, bundan 110 TL devlet katkısını düşelim. Kalan 327,45 TL işverene ek bir yük getirecektir ki; devlet katkısı, toplam maliyet içerisinde %40 değil %25‘e tekabül edecektir.

Peki bu yük karşısındaki işveren ve çalışanların nasıl davranış sergileyebileceklerini bir düşünelim!

Şu anda çalışan kesimde, resmi makamların çalışmalarındaki bazı sonuçları, sizlerle paylaşayım.

Çalışan kesimde zaten şu anda %30 kayıt dışılık söz konusudur. Yani çalışanların şu anda %30 u kayıt dışı kaçak çalışmaktadır. Maliyetlerin daha da artması kayıt dışılığı daha da arttırmayacak mıdır? Tabi ki EVET.

Çalışanların yani kayıtlı olanların da %45’i, asgari ücretten daha fazla maaş almalarına rağmen çalıştığı yerler, bu kişileri asgari ücretten göstermektedir. Bu durumda da maliyetlerin artması bu kesimde de suiistimalleri getirmeyecek midir? Tabi ki EVET

Bu durumda da işveren bu kişilerin ya sayılarını azaltacak yani işten çıkartacak veya kaçak çalıştırma yoluna başvurmayacak mıdır? Tabi ki EVET

Hatta çalışmak isteyenler, asgari ücretten daha düşük ücretlerle çalıştırılmak istenmeyecek midir? Tabi ki EVET

Bütün bu olasılıklar karşılığında gene çalışanlar mağdur olmayacak mıdır? Tabi ki EVET

Bu devlet katkısı işverenler açısından yeterli değildir. Eski yükü çekemeyen işveren, asgari ücretin 1300 TL’ye çıkarılmasıyla daha da mali olarak yük altına girecektir. Bu da yine işsizler ordusunun artmasına neden olacak, kayıt dışılığı getirecektir. Ayrıca hem işveren, hem de çalışanlar kanunların açıklarını kullanmaya çalışacaklardır.

Bir başka türlü düşünecek olursak;

İşçiler açısından, duyuyorum ki; çalışanlar işsizlik sigortasına hak kazananlar işverene başvurup, işten çıkartılıp, işsizlik maaşı bağlanmakta, gene aynı işverende kaçak olarak çalıştırılmakta; böylece hem devletten işsizlik maaşı almakta, hem de piyasada, ayrıca kaçak çalıştırılmaktadır; bu tür olayların olmasını tasvip etmememize rağmen gerçekler de ortadadır.

Kısaca, uzun dönemde, bu yasa istihdamda kayıplara neden olacağı, işsizliği artıracağı, kayıt dışılığı büyüteceği ve maliyet artışı yüzünden enflasyonu yükselteceği gerçeğini değiştirmemektedir.

Hükümetin en kısa zamanda, hem işverenlere, hem de çalışanlara yeni birtakım muafiyetler getirmesi zorunlu gibi gözükmektedir.

Bizden yorumlaması sizden düşünmesi.

Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi