Başlığı değil başka yanlışları düzeltelim

Cihan Yıldırım yazdı

3 Mart 2017 09:30
A
a
Sütiş Eskişehir
Saat 19.00 civarında trafik kazası oluyor. 112 ekibi bir saat sonra olay yerini buluyor! Ahmet Özmen’in ölümüne ‘Bu gecikme mi neden oldu’ diye sorduk.
Neden sorduk? İhmali olanlar varsa ceza çeksin, başka üzücü olaylar yaşanmasın diye… Eksik noksan bir şeyler varsa önlem alınsın istedik.
Başlatılan soruşturma altı ay sonra tamamlandı. Sağlık Müdürlüğü’nden detaylı bir açıklama yapıldı. Ölümle sonuçlanan kazanın tüm aşamalarını öğrendik.
Olayda ihmal olmadığını ifade eden yetkililer adeta ‘orada kaza yapılır mı’ der gibiydi. Haberde kullandığımız bu başlığa İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Mumcu ‘itiraz’ etti. Başlığı ‘düzeltmemizi’ istiyor.
Müdürlüğün açıklamasına bakarak ‘ölümün nasıl geldiğini’ aktarayım.
Olayı soruşturanlar “Hava kararmak üzere ve yağışlıydı. Navigasyon GPS sinyali alınamadığı için rota çizilemedi. Mobil telefonlar ve telsizler çekmedi. Bölgede yön tabelası yok. Arazi bilinmiyor. Yol şartları da zorluydu” diyor.
Tüm bu nedenler ölüme neden olmuş olabilir.
112’nin kusuru, kabahati olmayabilir.
Öne sürülen neden ve faktörlerin hepsinin haklılık payı da olabilir. Bunları reddetmek mümkün değil. Soruşturma sonucuna ‘şüpheyle’ yaklaşabilirim ama ‘art niyetli’ olduklarını düşünmüyorum.
Olayı inceleyenlerin sıraladığı neden ve faktörleri alt alta yazdığımızda kazanın ‘kör bir noktada’ yaşandığı sonucuna varıyoruz. Kaza ulaşımı ve bulunması hayli zor bir yerde meydana gelmiş olabilir.
Bu nedenle ‘orada kaza yapılır mı’ başlığını kullandık. Çünkü soruşturmacıların ‘kâğıda dökmedikleri’ ama pek çok kez altını çizdiği cümle bu.
Derdimiz kimseyle kavga etmek değil. Böyle bir tarzımız hiç olmadı.
Amacımız belli; varsa ihmali olanların ceza alması ve benzeri olayın bir daha yaşanmaması.
Ders almak yani…
Bu olay asla ‘kaza da çok kötü yerde olmuş’ denilip geçiştirilemez.
Bundan sonra ne yapmalı, ona bakmalıyız?
Yön tabelası mı konulacak?
Personele yol ve güzergâh eğitimi mi verilecek?
Yollar mı düzeltilecek?
Aletler mi güncellenecek?
Koordinasyon eksikliği mi giderilecek?
Görev ve sorumluluk alanları mı yeniden belirlenecek?
Daha pek çok şey sorulabilir. Bizim aklımız bu kadarına yetiyor. İşten anlayan sendikalar ‘topa girerse’ belki başka öneriler de gündeme gelebilir.
İşte bu nedenlerden dolayı Sayın Mumcu, başlığımızı ‘düzeltme’ gereği duymadık. Yanlış ve eksik olan başka şeyler olduğunu düşünüyoruz. Hep birlikte onları düzeltelim, tamamlayalım.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi