Behiç Erkin Meydanı…

23 Kasım 2016 09:15
A
a
Sütiş Eskişehir
Anadolu Gazetesi’nde yazmaya başladığım ilk aylar itibarı ile Behiç Erkin adını Eskişehirlilerle sıkça paylaşanlardanım. Han Belediye Başkanı sevgili Erdal Şanlı ile tanıştığımız gün bu değerli ismin (Behiç Erkin’in), maalesef Eskişehir’de yaşayanlar tarafından yeterince bilinmediğini öğrenmiştim. Samimiyetten uzak anma günlerinden, anıt mezarının bakımsızlığına dek detaylı yazılarım olmuştu anımsayan olmuştur eminim!
İnanın yerel ya da merkezi yönetimler olarak hiçbir ayırım yapmıyorum. Ereğim ne bir tarafı karalamak, ne de diğer tarafın adamı olmak. Bilen bilir ki; gerçeklerin dışında hiçbir şey, hiçbir kimse umurumda bile değildir. Siyasilerin ikbal kavgalarında kalemşorluk etmek zaten asla tarzım dâhilinde olmamıştır…
Mustafa Kemal Atatürk’ün en yakın silah arkadaşlarından, dava arkadaşlarındandır Behiç Erkin (1876-1961). Kurtuluş Savaşı Destanı yazılırken, demiryollarının başında olarak Kuvai Milliye’ye lojistik destek veren isimdir. Cumhuriyet döneminde Bayındırlık Bakanı olarak görev yapan, Milli İstihbarat Teşkilatı ve Emekli Sandığı’nı kuran isimdir. İkinci Dünya Savaşı sırasında, Paris'te büyükelçilik yaptığı sırada binlerce Türk Yahudi’sini Nazi zulmünden, yani soykırımdan kurtarması ile ünlüdür. Ve çok sevdiği Eskişehir’e gömülmeyi vasiyet eden bu Kurtuluş Savaşı kahramanımızın anıt mezarının yerini dahi bilmez Eskişehir’de yaşayanların niceleri! Ve Eskişehir’i yönetenler Behiç Erkin’i anma günlerinde sırra kadem basarlar ne hikmetse! Çünkü siyasi şov yapmaları için güzel bir malzeme değildir kendilerine, dönüşümü yok denecek kadar azdır! Popüler kültürün dallamalarının kent meydanındaki konserlerinde sözde sanatçılarla tebessümler içerisinde çekilen ve gazete sütunlarında yer alan haberler kadar haber değeri yoktur!
Ferit Oktaş arkadaşımız da köşesinde dile getirmiş bu konuyu. “TCDD'nin yaptığı bulvar yola Behiç Erkin adı yakışır” başlığı ile enine boyuna, güzelce anlatmış. Evet, Eskişehir, ulusal kahramanımıza bu vefayı göstermelidir...
Sevgili Oktaş’ın yazısından bir bölümle noktalayacağım yazımı; Demiryolu ile o güzergâhta yolculuk ettiğinizde Behiç Erkin'in anıt mezarını görebilirsiniz. En son anıt mezarın pejmürde halini gördüğümde çok üzülmüştüm. Milli kahramanımızın hak etmediği bakımsız ve ilgisiz görüntüsü doğrusu hiç yakışmıyor. Onun hak ettiği değeri ve saygıyı, TCDD başta olmak üzere tüm Eskişehir kurumları göstermek zorunda. Eskişehir'in ortasından geçen demiryolunun yer altına alınmasıyla üst zemine TCDD tarafından yapılan bulvar yola eğer bir ad verilecekse bunun adı “Behiç Erkin Bulvarı” olmalı…
Başta Eskişehir Valisi Azim Çelik, Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Yılmaz Büyükerşen, siyasi parti milletvekilleri, il başkanları olmak üzere samimi girişimlerinizi görmek istiyoruz artık!
 
 
SİZİN SESİNİZ
 
Uzunburunlular, elektrik kesintilerinden ikrah getirdi!
 
Adem Ünal uzun yıllarını Türk Silahlı Kuvvetleri’nde geçirmiş bir ordu mensubudur. Ülkesi ile çevresi ile doğa ile oldukça ilgili olan bu dostumuzun paylaşımını siz saygın okurlarımızla paylaşmak istemiyorum aslında. Ola ki OEDAŞ adlı bir kurumun duyarlı bir yetkilisi vardır da, canı yanan bu vatandaşlarımıza karşı üç maymunu oynamaz da, insanların acısını dindirir de… Diyeceksiniz ki teyzemin testileri olsa su doldurur ama olsun, bir umut işte!
                                                     ***
Beylikova Uzunburun Köyü (Mahallesi) Elektrik hat güzergâhında bulunan tüm yerleşim birimlerinde uzun yıllardan beri her gün sık aralıklarla elektrik kesintileri yaşanmaktadır. Birçok insanın beyaz eşya ve diğer elektrikle çalışan cihazları arıza yapmaktadır.
İletişim çağının yaşandığı şu dönemde Anadolu'nun göbeğindeki halka reva görülen bu mu?
2002'den beri iktidarda olanların bu yerleşim yerlerine gelerek verdikleri vaatlerden, iletilen sorunlardan hangisini çözdüler?
Alın size bir başka örnek, aynı yerleşim merkezinde 20 gündür İnternet çalışmıyor diyorlar, kim nasıl ilgileniyor? Ancak standart faturalar vatandaşa gönderiliyor ve ödenmesi isteniyor. O vatandaşa hiçbir zaman bu kadar hizmet veremedik, bu faturayı ödemeyin denmiyor.
Gerçi; o bölgeden seçilen siyasetçilere, yetkililere bir şey dememek lazım. Çünkü bu halk sorgusuz sualsiz yıllardır bu insanlara oy verip gelmeyen hizmeti bekliyor. Yıllardır sürekli kesilen elektrikten, İnternet veya diğer hizmetlerden dolayı yaşadıkları sıkıntılar nedeniyle içlerinden isyan etseler de, dışa vurmuyorlar. Sanırım biz hala bir şeyler düzelecek diye daha bekleyeceğiz.
 
OZANCA
 
Kâmilin cahile uymadığı an
Mideler haramla doymadığı an
İnsanın insana kıymadığı an
Dünyamızın farkı kalmaz cennetten…
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi