Bir zamanlar et ve balık kurumumuz vardı…

Tufan Çakır yazdı

8 Şubat 2016 08:19
A
a
Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Bu sıralar her yerden et fiyatları konusunda bir ses geliyor: Et fiyatları neden çok yüksek, diğer ülkelerde et fiyatları neden daha ucuz, et fiyatları yurt içinde düşürülebilir mi, neler yapılabilir gibi değişik yerlerden sesler geliyor ve farklı görüşler yazılıp çiziliyor.
Esasında kısaca benimde kafamda da bazı sorular oluşuyor. Eskiden “Et ve Balık Kurumu (EBK)” diye bir kurum vardı. Bu kuruma bağlı satış yerlerinde halk piyasadan daha ucuza et ürünleri alırdı. Özel sektörde istediği gibi fiyatları artıramazdı. Örneğin; belediyelerin halk ekmek fabrikalarında piyasadan daha ucuza ekmek üreterek halkın daha ucuza ekmek almasını sağlaması gibi.
Ne oldu bu kuruma biliyor musunuz? Biraz araştırdım.
1993 yılında alınan “özelleştirme” kararı sonucunda "Et ve Balık Ürünleri A.Ş." haline dönüştürülmüşse de 26 Ağustos 2005 tarihinde bu karardan geri dönülerek eski statüsüne kavuşturulmuştur.
Ama geçen süre içinde kuruma ne olmuş dersiniz?
•    Kuruma bağlı üç işyeri kapatılmış.
•    Beş işyerinin iki tanesi Jandarma Genel Komutanlığı, 19 Mayıs Üniversitesi ve iki belediyeye devredilmiş,
•    18 işyeri de  satılarak özelleştirilmiş ve
•    Kurumun şu anda çalışan sadece 8 işyeri kalmış bulunmaktadır.
Yani kısaca bu hükümet önce özelleştirmiş. Sonra hata yaptık deyip, Et ve Balık Kurumu’nu özelleştirme kapsamı dışına çıkarmış ama bu arada 18 işyeri satılmış. 5 işyeri başka kuruluşlara devredilmiş. 3 işyeri de kapatılmış. Böylece Et ve Balık Kurumu piyasada daha evvel fiyatları belirlemede, halkın daha ucuza et alımında örnek teşkil ederken şimdilerde ismini duyan yok.   Zaten 27.04.2013 tarihli Resmi Gazete’nin 4553 sayılı kararı ile “Et ve Balık Kurumu”nun adı da “Et ve Süt Kurumu” olarak değiştirilmiş. Neden diye sormayın, bende bilmiyorum. Siyasi bir tercih diye düşünüyorum.
Biz konumuza dönecek olursak; kamunun her sektörde yer alması, yönlendirmesi, üreticiyi zarar ettirmeyecek alım fiyatlarını oluşturması, tüketicilerin haklarını düzenlemesi ve koruması, üretici ve tüketici arasında denge oluşturmak suretiyle piyasada fiyat istikrarının oluşturmasını sağlaması, üretim ve pazarlama faaliyetlerinin bütün sektörlerde gelişmesine hizmet edecek şekilde yaparak, sektörde düzenleyici ve destekleyici rol üstlenmesini hakkıyla yapması, devletin en önemli görevlerinden bazıları olduğunu düşünüyorum.
Kısacası, devletin piyasadan el çektirilmesi kamunun küçültülmesi günlük sorunları çözmüyor.
İşte, et fiyatlarının aşırı artışlarını bugün piyasadan el çektirilen veya işlevsizleştirilen Et ve Balık Kurumu gibi kuruluşların piyasada etkinliğinin kaybetmesine bağlayabiliriz. Bu kurum eski durumunda olabilse, devlet yurt dışından getirdiği ithal eti bu kurumlar aracılığı ile direkt halka daha ucuza satarak fiyatları istikrarlı hale getirebilirdi. Böylece üreticilerde korunarak, bizlerde tüm dünya et fiyatlarından %80 daha yüksek oranda fiyatlarla et yemezdik.
Her zaman söylediğim gibi özelleştirmeye konu olan birçok kuruma hükümetler bir süre sonra ihtiyaç duyabilir. Enerjiden, telekomünikasyona, tarımdan, sanayiye, ekonomide her alanda devletin rol alması gerekir diye düşünüyorum.
Her zamanki gibi bizden yorumlaması sizden düşünmesi.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi