Bize narh lazım

3 Ekim 2016 09:22
A
a
Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Bu haftada gene bazı bakanlarımızın ekonomik açıdan piyasalara yön vermek için söylediği bazı açıklamaları yorumlamaya çalışacağız.
Piyasalarda bazı mal ve hizmetlerin fiyatlarının aşırı artması durumunda yürütme organının bazı kararlar ile piyasalara müdahale etmesi çok doğaldır. Alınan kararlarla da bu mal veya hizmetlerin fiyatlarının düşmesi beklenir.
Ama bakıyoruz ki; yetkililerin açıklamaları havada kalıyor ve yaptırımlar olmadığı için, bu düzenlemeler piyasalar tarafından pek kâle alınmıyor.
İsterseniz bazı örnekler verelim. Tarım Bakanımız açıklama yapıyor “Et fiyatları düşürülsün (kıymanın kilosu 30 TL’den satılsın)” diyor. Bir başka bakanımız sigorta şirketlerine trafik poliçelerinin çok yüksek olduğunu, şirketlerin bu poliçelerin fiyatlarını düşürmesi gerektiğini söylüyor. Hatta Cumhurbaşkanımız bankaların verecekleri kredi faiz oranlarını düşürmesi gerektiğini söylüyor. Ama bakıyoruz ki; vatandaş olarak bütün bu söylemler lafta kalıyor. Piyasalarda ise uygulama tam tersi. Bırakın fiyatların düşmesini, hatta artıyor.
 
Peki neden böyle oluyor?
Eğer siz bu söylemleri söylemde bırakır, takipçisi olmazsanız; bu fiyatlara ve kararlara uymayanlara yaptırım uygulamazsanız. Bu söylemleri belli kurallara bağlamazsanız, sonuç böyle olur.
 
Peki ne yapmak gerekir?
Örneğin sigorta poliçeleri çok yüksek çıkıyorsa; daha evvelki uygulamalarda olduğu gibi üst fiyat belirlersiniz. Et fiyatları çok mu yükse? Belirlenen fiyatların üstünde fiyat uygulayanları cezalandırırsınız. Fiyatlara üst sınır koyarsınız. Biz buna literatürde “narh” diyoruz. Yerel idareler veya merkezi idareler, fiyat istikrarını korumak için fiyatlara bir sınırlama getirebiliyor. Bu kararı almak hükümet için çok kolay. Çünkü bu türlü alınmış pek çok örnek mevcut. Örneğin; Belediyelerin ekmek fiyatlarını belirlemesinde olduğu gibi. Burada da bu tür kararlar alınabilir.
Bu niçin yapılmıyor bilemiyorum. Ama gene olan biz tüketicilere oluyor.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi