Ahmet Ataç 15 02 2024

Bizim Yunus'a CHP ilgisi

Cihan Yıldırım yazdı

3 Mayıs 2016 08:22
A
a
Sütiş Eskişehir
Yunus Emre'nin kıymetini bilmiyoruz, onu anlamıyoruz ve anlatamıyoruz.
Bu cümleyi özellikle Mayıs ayının ilk haftasında çok sık duyarız. Ya da Konya'daki törenlerde Mevlana'nın görkemli bir şekilde anıldığını görünce 'adamlar yapıyor kardeşim' diye iç geçiriyoruz.
Uzun yıllardır böyle...
Eskişehir, 'bizim' dediği Yunus'una ve bugün tüm dünyanın ihtiyaç duyduğu evrensel mesajlarına sahip çıkmadı, çıkamadı.
Mayıs ayının ilk haftası Yunus Emre Haftası olarak kutlanıyor ama yeteri kadar ses getirmiyor. Çoğu zaman kutlama programının içeriği de zayıf oluyor.
Yunus'u Mihalıççık'taki törende 'devlet' anıyor, halk yine yok. Halk panayır alanını geziyor, piknik yapıyor! Halkın suçu değil elbette. Etkinlik o kadar soğuk ki... Yunus'tan ve felsefesinden çok çok uzakta.
Bu konuya kafa yoran Büyükerşen'in "Yunus için Anıt Park'taki makamında tören yapalım" önerisi nedendir bilinmez yıllarca ilgi görmedi. Parka, Yunus'un makamını yapan Büyükerşen, bu yıl ikinci kez orada Yunus etkinliği yaptı. Konuşmasında önemli mesajlar veren Büyükerşen, ilgili kurumları Yunus'a sahip çıkmaya davet etti.
Büyükerşen, belki yıllar sonra büyük anmalara dönüşecek bir etkinliği başlattı. Gerekli destek verilirse neden olmasın...
Törene katılan CHP'li Gaye Usluer, sosyal medyadan Yunus'un "Mal sahibi mülk sahibi hani bunun ilk sahibi" sözünü hatırlatarak "Yunus Emre'yi andık" dedi.
CHP'nin diğer vekili Utku Çakırözer de "Dostun evi gönüllerdir diyen Yunus Emre'yi yetiştiren topraklarda anıyoruz. Engin hoşgörüsünde birleşme zamanı" yorumunu yaptı.
Bir süre önce Makam Odası bölümü için görüştüğüm Başkan Kazım Kurt'un Yunus Emre ilgisi doğrusu beni şaşırtmıştı. Titiz ve bilimsel bir Yunus çalışması yürüten Kurt, Yunus Emre ile ilgili 60'a yakın el yazması kitap toplamış.
Kurt, şunları söylemişti: "Yunus Emre'yi tanıtmamız lazım. Dünyaya pazarlayabileceğimiz en önemli unsurlardan biri. Ne yazık ki Eskişehir bunu beceremedi. Biz Yunus Emre'yi neredeyse oturup beş vakit namaz kılan, başka hiçbir şeye karışmayan biri gibi sunmaya çalışıyoruz. Bu bir eksiklik. Yunus Emre bir felsefeci, aydınlanmacı. Yunus Emre, hala Avrupa'daki pek çok aydınlanmacı düşünürden ileri bence. Şu anda bile pek çoğumuz onun söylediği söyleyemiyor, düşündüğünü düşünemiyor.  Yunus Emre'ye kağıt üzerinde değer vermişiz.”
Başta Büyükerşen olmak üzere CHP'lilerin Yunus Emre ilgisi fazlasıyla sevindirici. Büyükşehir etkinliğine AK Parti'den kimse katılmadı. Umarım Yunusemre'deki törene CHP'liler katılır ve Yunus'un engin hoşgörüsünde bir araya gelinir.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi