Prof.Dr. Alper Çabuk

Darbe

25 Temmuz 2016 09:00
A
a
Sütiş Eskişehir
Darbe girişimin ardından tutulan aklım nedeniyle geçen hafta ancak şunları yazabilmiştim.
 
Malum, benim bu köşeden yazdığım yazıların ana çerçevesini çevre sorunları oluşturuyor. Temel gayem, dilim döndüğünce afetlerin tehdit etmediği, bizim çevreyi tehdit etmediğimiz insan yerleşimlerinin nasıl planlanacağını, tasarlanacağını açıklamak. Söyleyecek çok şeyim var, var da, geçen Cuma gecesi ülkemize çöken karanlığın içinde, benim sözlerimin ne kadar kifayetsiz olduğunu düşündüm... Yazamadım... Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır ve ülke olarak bir an evvel aydınlık günlere ulaşmamızı dilerim“.
 
Bu hafta, çağ dışı darbe girişimi karşısında geçen hafta tutulan aklım biraz daha açıldı. İzin verirseniz, kendi yolumla darbeyi anlatmaya çalışacağım.
 
Norveç’in dört ana siyasi partisi, bir süredir fosil yakıtlarla çalışan otomobillerin satışının yasaklanmasını tartışıyor. Ancak bugüne kadar bu konuda bir anlaşmaya varılamamıştı. İngiliz The Independent internet gazetesinin Norveç’te yayın yapan bir gazete haberine dayanarak aktardığı habere göre; Norveç’te bu dört ana siyasi partiyle temsil edilen siyasi yelpazenin iki kanadından politikacılar da, 2025 yılına kadar Norveç’teki tüm araçların yeşil enerjiyle çalışması konusunda somut sonuçlar üzerinde anlaşmaya vardı ve bu konuda sonunda fikir birliği sağlandı. Buna göre, mutabık kalınan bu yasayla, 2025 yılından sonra petrolle çalışan yeni otomobillerin Norveç’te satışı yasaklanacak. Haberde belirtildiğine göre Norveç’in girişimi bu çabaları yasalaştıran ilk girişim olabilir ve 10 yıldan kısa bir süre içerisinde ülkede sadece sıfır emisyona sahip araçlara izin verilecek.
 
Yine haberde bu yasayla, Norveç’in ‘sıfır ormansızlaştırma’ prensiplerine uyan ilk ülke olacağı belirtilirken, yasanın aynı zamanda Norveç’i bu tarz bir politikayı en agresif şekilde uygulayan ülkelerden birisi yaptığı da ifade ediliyor. Haberde diğer ülkelere ilişkin değerlendirmeler de yapılmış:
 
Hindistan da 2030’dan itibaren tüm otomobilleri elektrikli hale getirmek için hazırlanan bir planı değerlendirdiğini açıklamıştı. Hollanda yönetimi de 2025’ten itibaren sadece elektrikli araçların satışına izin veren bir yasa tasarısı üzerinde tartışıyor. Ancak parlamento bu konuda anlaşmaya varabilmiş değil”.
 
Bu girişimin gerçekten işe yarayabilmesi için Norveç pazarında sunulan elektrikli araç oranının ciddi şekilde artması gerekiyor. Ancak neredeyse tüm otomobil üreticileri 2020’ye kadar elektrikli araç seçeneklerini genişletme planları yapıyor. Bu durum yasanın işlemesine de yardımcı olacaktır. Elektrikli araçlarda öncü bir firma olan Tesla’nın CEO’su Elon Musk attığı bir tweet’te Norveç’in kararına övgüler düzmüş ve “Norveç’in benzinli araçları 2025’te yasaklayacağını şimdi duydum. Ne müthiş bir ülke” yazmış.
 
2025’e kadar fosil yakıtla çalışan araçların Norveç’te trafikten çekilmesinde önemli ayrıntı Norveç’in dünyanın en büyük petrol ihracatçılarından birisi olması ve Norveç’in gelirinin büyük bir bölümü ülkenin petrol endüstrisinden geliyor olması.  Elektrikli araç oranının halihazırda yüzde 24 olduğu Norveç, bu alanda dünyada ilk sırada yer alsa ve bu hamle Norveç için diğer ülkelere nazaran biraz daha kolay olsa da, bu çok cesur ve önemli bir gelişme…  
 
Hatta petrol endüstrisine bildiğin bir darbe...
 
......................................
 
Muasır medeniyetler 21. yüzyılın en önemli gündem maddesi olan ve gezegenimizi, bizlerin ve çocuklarımızın geleceğini tehdit eden küresel iklim değişikliklerinin azaltılması konusunda fosil yakıtlara darbe niteliğinde işlerle uğraşıyor, geleceğimizi aydınlatmaya çalışıyor...
 
21. yüzyılda bizdeki bazı fosiller, seçilmiş meşru hükümeti devirmek için darbe yapmaya kalkıyor...
 
Vay be...
 
Nasıl etsin de, bu akıl tutulması karşında, akıllar tutulmasın...
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi