Prof. Dr. Cengiz Türe

Değişimi Yönetmek

Prof. Dr. Cengiz Türe

8 Ocak 2015 23:42
A
a
Sütiş Eskişehir
Hızlı bir değişimin yaşandığı günümüz dünyası, sosyal, siyasal, kültürel, ekonomik vb. yönlerden çeşitli gelişmelere tanıklık etmektedir.
Çünkü geçen her zaman dilimi farklı toplumsal sistemleri, değer yargılarını ve dolayısıyla değişim arayışlarını beraberinde getirir. Günümüzde bu değişime destek bulmanın akla gelen en kolay yolu ise “değişim rüzgârları estirmek” sloganını ile ifade edilmektedir.
Oysa bu sürecin en önemli noktası, değişimin hangi değerlere ve ilkelere dayandırılacağıdır…
Elbette zaman içinde; ekonomik, teknolojik ve politik gelişmelerin insanların birbirine olan bağımlılığını artırması, değer önceliklerinde de bazı değişiklikleri ortaya çıkarabilmektedir.
Bu durumda önemli olan değişimi yaratmak kadar, onu yönetebilmektir…
Çünkü değerler canlıdırlar, onlara sürekli bir şeyler eklenebilir ve bir şeyler sürekli ondan kopabilir. Ancak bu değişimin hızı oldukça yavaştır. Hızlandığı veya yapay olarak hızlandırılmaya çalışıldığı dönemlerde bu süreç, sancılı olup sosyal düzensizliklere, kargaşalara ve otoriter bir yönetim anlayışının ortaya çıkmasına sebep olabilir.
İstenilen bu değişim rüzgârı başarılı bir şekilde estirilemediği takdirde ise gelecekte yapılması doğru olan değişim çabalarının da önünün kesilebileceği unutulmamalıdır. Eğer değişimin sürdürülebilir olması isteniliyorsa, insanların yaşadıkları toplumla olan bilgi ve ilgilerini geliştirme olanaklarının kesintiye uğratılmaması bir zorunluluktur.
İşte bu nedenle değişimin yönetimi, değişimi yaratmaktan daha önemli bir konudur. Aksi takdirde değişimin iyi yönetilememesinin doğuracağı olumsuz sonuçlar katlanarak artacaktır.
Anacak değişim rüzgârını ilkelere ters yönden estirmek ise daha da kötü sonuçlar doğurabilir.
Çünkü değerlerden farklı olan ilkeler, evrensel kapsamları olan derin ve değişmez doğrulardır.
Eğer değerleri bir haritaya benzetecek olursak, ilkeler ise arazinin ta kendisidir.
Bu nedenle her ne kadar bir harita üzerinde değişim yapabilme şansınız olsa bile, arazinin gerçek görünüşü ve yapısının sizin yaptığınız değişikliklere göre şekil aldığını sanmanız yanıltıcı olacaktır!
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi