Dikkat denetimler başlıyor. Cezalar kapınızda

27 Haziran 2016 09:01
A
a
Sütiş Eskişehir
Köşemizde zaman zaman değindiğimiz konuları tekrar gündeme geldiğinde, tekrar etmek zorunda kalıyoruz. Bunlardan bir tanesi de; İş Sağlığı ve İş Güvenliği Yasası. 2012 yılında iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin 6331 Sayılı Yasa’yla birlikte yeni bir dönem başladı. Zorunluluğun, 1 Temmuz 2016 itibariyle de 50 kişiden az çalışanı olan işyerleri ile kamu kurumları için başlayacak olması, bizim bu konuyu bir daha gündeme getirmemizi gerekli kıldı.
İsterseniz konunun detayına girmeden önce bir hatırlatma yapalım. 1 Temmuz'dan itibaren başlayacak işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu nedeniyle piyasalarda bir telaş başladı. İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası, 2012 yılında çıktı. Ancak yasada yer alan bazı uygulamalar için işletmelere, sınıflarına göre geçiş süreleri tanındı. Yasa ile işyerlerine iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu getirildi. Az Tehlikeli İşler kapsamında çalışan sayısı 50’nin altında olan işletmeler için kanunun 6. maddesinde yer alan yükümlülüklerin başlama tarihi olarak 1 Temmuz 2016 tarihi belirlendi. 1 Temmuz'dan itibaren çalışan sayısı 50'inin altında olan az tehlikeli iş yerleri de, hekim ve iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluğu olacak.
Pratikte, çoğu işyeri bu hizmeti iş yeri hekimleri ve uzmanları ile sözleşme yaparak alıyor. Ancak bir veya iki kişinin çalıştığı çay ocağı, kundura tamircisi gibi yerlerin sahiplerinin bu hizmeti alması, kazancı belli olan bu kişilere önemli bir külfet getirecek. Bu kanunun geçiş sürecinin son aşaması da 1 Temmuz’da tamamlanıyor ve bu tarihten itibaren ister kamu olsun ister özel, az tehlikeli ve 50’den az çalışanı olan tüm işyerleri için zorunluluklar başlıyor. Böylece, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu da resmen uygulamaya girmiş oluyor. Yeni uygulama kaç işletmeyi ilgilendiriyor bir bakalım isterseniz. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) verilerine göre, bu yılın Mart ayında toplam işyeri sayısı 1,7 milyonun biraz üzerinde. 50’den az çalışanı olan işletme sayısı ise, 1 milyon 654 bin. Bunların yarısı az tehlikeli işlerde faaliyet gösterse, kabaca, hekim ve iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu 500 bin işletmeyi yakından ilgilendiriyor diyebiliriz.
Hemen şunu da belirteyim: Yeni düzenlemede, 10’dan az çalışanı olan ve az tehlikeli işyerlerine bazı esneklik de tanınıyor. İşverenin kendisi ya da görevlendireceği bir kişi, gerekli eğitimleri almak kaydıyla; işe giriş ve periyodik muayeneler, tetkikler hariç, iş sağlığı ve güvenliği hizmetini kendi yürütebilecek. Peki, kanunda belirtilen kurallara uymamanın cezası ne olacak? 5 bin lira ila 10 bin lira arasında değişiyor, ancak hem iş güvenliği uzmanı hem de hekim için ayrı ayrı ve istihdam edilmeyen her ay için ceza katlanarak artıyor; aylık 13 bin liraya kadar çıkabiliyor.
İş güvenliği uzmanı ve hekim istihdam edecek az tehlikeli işyerleri ise şöyle sıralanmış: Meyve-sebze yetiştiriciliği-depolanması-satılması, tohumculuk, ormancılık, tahıl ürünleri ile ilgili tüm işyerleri, dondurulmuş gıda üretimi, ekmek fırınları, pastaneler, manavlar, makarna üreticileri, çikolata-kakao ve şekerleme ürünleri imalatı-depolanması-satışı, çay ve kahve üretimi, tüm içecek ürünlerinin üretimi-satışı, halıcılar, mobilyacılar, tüm tekstil-konfeksiyon üretimi ve satışı yapan işyerleri, ayakkabıcılar, müzik aleti üreticileri, elektrikçiler, oto bayileri, oto yedek parçacıları, nalburlar, bilgisayar ile ilgili tüm işler, oyuncak üretici ve satıcıları, müzayede şirketleri, su ticareti yapan şirketler, eczaneler, taksiler, araç kiralama şirketleri, “işçi, bahçıvan veya kapıcı çalıştıran” apartman ve site yönetimleri, her türlü nakliye işi yapan şirketler.
Peki. İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası ile muhatap olacak olan az tehlikeli işyerleri ne yapması gerekecek?
Anadolu Üniversitesi ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında 9 Ekim 2015 tarihinde İşyerlerinde İşveren veya İşveren Vekili Tarafından Yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Eğitim, Sınav ve Belgelendirme işbirliği protokolü imzalanmıştır.
Anadolu Üniversitesi ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı işbirliğiyle hazırlanan sertifika programına katılarak başarılı olan işveren veya işveren vekilleri ondan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini kendileri yürütebilmektedir. Bu dönem için başvurular, 24 Haziran tarihi itibariyle tamamlandı. Kayıt bedeli 250 TL olup; daha önceki sınavında başarısız olup tekrar sınava girecek adaylar için kayıt yenileme bedeli 125 TL olarak belirlenmiştir.
Katılımcılara hem bir ders kitabı verilmekte, hem de e-Sertifika Programları portalında kullanıcı adı ve parolalarını yazarak Üniversitenin adresinden oturum açtıklarında tüm e-Öğrenme hizmetlerine ulaşabilmektedir. Bu sertifikayı hemen almak işin ilk adımı gibi gözükmektedir. Ama işverenler ve iş sahiplerinin hala bu olayın, önemini algıladıklarından şüphe duyduğumu da belirtmek isterim. Eğer kayıtları kaçırdı iseniz. O zaman ya bekleyecek, yeni dönemde bu belgeyi alacaksınız. Ya da iş yeri hekimleri ve uzmanları ile sözleşme yapacaksınız. Bu sorunların yanında daha pek çok sorunda kapıda bekliyor. İşletmelerin büyük bir bölümü ile kamu kurumları henüz buna hazır değil.
Bu sorunlara ve çözüm yollarına örnek verecek olursak; Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimlerine getirilen komşu il dışındaki illere hizmet verilmemesi kuralı değiştirilmeli ve tek bir Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi ile tüm Türkiye’de kaliteli ve aynı standartta hizmet verilmesinin önü açılmalı. Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimlerinin beş yılda bir alınan yetki belgesi vize ücreti kaldırılmalı.
Az tehlikeli işyerlerinde çalışanlara e-eğitim/uzaktan iş sağlığı ve güvenliği eğitimi imkanları artırılmalıdır.
Ayrıca Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimlerine diğer sağlık personeli (işyeri hemşiresi) çalıştırma şartı da kaldırılmalıdır. Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimlerine iş güvenliğine ilişkin birikim ve tecrübelerini diğer kurumlara aktarabilmeli, yardımlaşmalıdır. İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği’nin 13. maddesinde yer alan ‘Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimlerinin, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin tamamını veya bir kısmını başka bir kişi veya kuruma devredemezler’ ibaresi kaldırılmalıdır. Bu gibi uygulamadan kaynaklanacak problemlerin de en kısa sürede çözülmesi dileği ile tüm iş yerlerimizde uygulanacak olan iş sağlığı ve iş güvenliği yasasının hayırlı olmasını dilerim. Bu yasanın amacına uygun olarak uygulanmasını dilerim. Her zaman ki gibi inşallah “dağ fare doğurmaz” diyerek, yorumu sizlere bırakıyorum.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi