Döviz mi? TL mi?

10 Aralık 2016 10:13
A
a
Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Bu haftaki gündemimiz; Dövizdeki seyir. Bir çok arkadaşımızın, esnafımızın, ticaret erbabımızın ortak sorusu ‘Dövizdeki bu artış sürecek mi?’ diye.. Keşke bu soruya yüzde yüz kesin bir cevap verebilsek. Hükümetin aldığı bir takım kararlar, yönlendirmeler ışığı altında; biz de bazı ip uçları verebiliriz. Elimizden başka bir şey gelmez. Çünkü; görüşümüz dövizdeki bu artışın; önümüzdeki yılda da devam edeceği yönünde. Bunu niçin diyoruz? Göstergeler ve dünyadaki gelişmeler bunu gösteriyor.
Yurtiçinde ise beklentiler biraz farklı, toplumun elindeki dövizin satılması ve yerine altın veya TL cinsinden tutulması önerilirken, bu öneriye uyanların; beklentilerine kısa sürede cevap bulunması mümkün değil gibi gözüküyor…  Bu konuda bizim önerimiz ne olabilir? Eğer alışlarınız veya borçlarınız hangi cins para ise o para cinsini elinizde bulundurmanızda yarar var diye düşünüyorum.
Halkın elindeki dövizlerin TL’ye çevrilmesi, yabancı paraların değerini, TL karşısında kısa süreli olarak düşürebilir. Ama döviz değerlerinin yurtiçindeki müdahalelerden çok yurtdışındaki olaylara bağlı olduğunu da unutmamak gerekir.
Bir başka bakış açısı da; halkın elindeki dövizlerin TL’ye çevrilmesi önerilirken, kamunun elindeki dövizlerinde TL’ye çevrilmesi.  Ayrıca kamunun yap- işlet-devret ile yaptırdığı yatırımların sözleşmeleri dövize endeksli, kamunun bu yatırımlara ödeyeceği tazminatlar dövize endeksli, enerji sektöründe devletin özel sektörden aldığı elektrik alımları dövize endeksli, işte bütün kamunun bu türlü yatırımlarının da acilen, topluma örnek olmak üzere, TL’ye çevrilmesi gerekir diye düşünüyorum.
Bütün bunlar yaşanırken, bizim yıllarımız “Yerli malı ve üretimlerin önemli olduğu, dövize bağımlı bir ekonominin sonuçlarının çok ağır olacağı, bu yüzden ekonominin üretim odaklı ve dış satımlarda üstün olduğumuz bir ekonomik yapının gelişmesi gerektiğini’ vurgulamakla geçti. Ama maalesef bazı şeyleri daha evvel yaşamamıza rağmen, hâlâ dersimizi alamadığımız ortaya çıkıyor. Sonuç olarak; döviz piyasasının bugünkü durumu, istikrarlı, güven veren, huzurlu bir ortamda değişecektir. Eğer bu beklentiler kısa dönemde yoksa dövizin düşmesini daha çok bekleriz gibi gözüküyor.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi