Dünya tarihinde bir ilk

Avusturyalı ve Çinli bilim insanları, tarihte ilk defa üç boyutlu kuantum durumunu ışınlamayı başardı

25 Ağustos 2019 10:05
A
a
Sütiş Eskişehir
Avusturyalı ve Çinli bilim insanları, tarihte ilk defa üç boyutlu kuantum durumunu ışınlamayı başardı. Çok boyutlu ışınlama, gelecekte kuantum bilgisayarlarda önemli rol oynayabilecek bir teknoloji. Uzmanlar, daha önce yalnızca teorik olarak ortaya atılmış olan bir durumu deneylerinde gerçekleştirmeyi başardı. Araştırmacılar, kuantum durumunda bulunan bir fotonu bir uzak olana aktarmayı başardı. Daha önce bilim insanları yalnızca kübit durumunda, 1 veya 0 arası durumdaki iki boyutlu durumu ışınlamayı başarmıştı. Kutrit adlı üç boyutlu, 0, 1, 2 durumlarını içeren durum ilk defa ışınlandı. Gelecekte yapılacak olan araştırmalar, bu yöntemlerle bir fotonun tüm kuantum durumlarını ya da bir atomu ışınlamayı amaçlıyor.

210 Youtube kanalı kapandı

YouTube, Hong Kong'daki protestolarla ilgili 'Çin yanlısı yayınlar yapan' 210 kanalı 'dezenformasyon yaptıkları' gerekçesiyle kapattığını açıkladı. Şirketten yapılan açıklamada, söz konusu YouTube kanallarını yönetenlerin, faaliyet merkezlerini gizlemeye çalıştıkları belirtildi. Google'dan önce Facebook ve Twitter da benzer kararlar almıştı. Twitter 936 hesabı silmiş, 200 bine yakın hesabı askıya almış; Facebook da '7 sayfayı, 3 grubu ve 5 hesabı' kapatmıştı.

NASA'ya kafa tuttu

Bilim dünyasına adeta kafa tutan 'düz dünya' akımına Türkiye'den de katılanlar oluyor. Düz Dünya Derneği Başkanı Doğukan Özkan, küre Dünya modelindeki Antarktika kıtası görüntülerinin gerçeği yansıtmadığını ileri sürdü. Özkan, Antarktika kıtasının Dünya'nın etrafını çevreleyen buzullar olduğunu iddia etti. NASA dahil pek çok kurumun dünyaya sahte görüntüler servis ettiğini öne süren Özkan, Antarktika kıtasının gerçek fotoğrafını çekene, 100 bin TL ödül vereceğini söyledi.

TEKNOFEST 2019 için geri sayım

İlk kez geçtiğimiz yıl düzenlenen ve 550 binden fazla ziyaretçisiyle dünyanın en büyük ikinci havacılık etkinliği olan, TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali için geri sayım başladı. Bu yıl yine ilklere sahne olacak TEKNOFEST’e 1 milyonun üzerinde ziyaretçi bekleniyor. Festival kapsamında 19 farklı kategoride düzenlenen Türkiye tarihinin en büyük ödüllü teknoloji yarışmaları, Dünya Drone Kupası, Take Off Uluslararası Girişim Zirvesi, Hackİstanbul 2019, Solo Türk ve Türk Yıldızları nefes kesen gösterileri, dikey rüzgar tüneli, havacılık gösterileri, atölye çalışmaları, sergiler, konserler ve sürpriz etkinler gerçekleştirilecek.
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi