Ehliyetinizi değiştirmek, ehliyet almaktan zor

6 Haziran 2016 09:00
A
a
Sütiş Eskişehir
Geçen hafta biraz değinmiştik. Memleketimizde bazı kamu kurumlarıyla ya da bankalarla işiniz varsa vay halinize… Çünkü; vatandaşlar en çok bankalar ile sorun yaşarken, bazı kamu kurumlarının da bankalardan aşağı kalır tarafları yok sanki. Bu hafta gelin hep beraber eski olan ehliyetimizi yeni ehliyet ile değiştirmeye kalkalım. ‘Anamızdan emdiğimiz süt burnumuzdan gelsin…’ Niye mi böyle söylüyoruz? Bir arkadaşımız ehliyetini yenisi ile değiştirmeye kalkmış, bakın neler başına gelmiş görelim;
Arkadaşımız ehliyetini değiştirmek için önce hazırlaması gerekli olan belgelerin neler olduğunu araştırmış. Aşağıdaki belgeleri hazırlamış:
 
Ehliyetinizin orijinali
 
Nüfus cüzdanı veya pasaport
 
2 adet 5×6 boyutlarında arka fon beyaz olan biyometrik fotoğraf
 
Aile Hekimi’nden sürücü olabileceğinize dair sağlık raporu (fotoğraflı)
 
13 TL + 2 TL olmak üzere toplamda 15 TL’lik iki adet ücretin ödendiğine dair banka makbuzu
 
Kolay gibi gözüküyor değil mi? Ama bu belgeleri temin ettiğiniz kurumlar ile Trafik Şube’nin anlaşmazlığı bizi isyan ettiriyor. Arkadaşımızın ağzından aynen yazıyorum;
Önce Aile Hekimi’nden randevumu aldım. Gittim muayenemi oldum. Gerekli belgeleri teslim aldım. Sonra bankaya paramı yatırdım ve ehliyet başvurusu için randevumu https://surucurandevu.egm.gov.tr/ adresinden almak için girdim. O da ne? Bağlı olduğum ilçede 2 haftadan önce randevu bulmak imkansız. Tüm tarih ve saatler dolu. Çok şansa bir gün sonra bir başka ilçe emniyetinde 10:30’da bir randevu buldum. Belgelerim hazır ya, randevuyu kaptım ve hemen ertesi gün gittim.
Sıra ile içeri çağırıyor polis memuru. Saat 10:30’u geçince ben bir içeri girip ismimi kontrol etmek istedim. Memur adımı bulamadı. Kendi randevu sisteminde gözükmüyormuşum. Elimde mail ve SMS bilgisi ile onaylanmış randevu numaram var. Mail konfirmasyonu da yapmışım. Her şey tamam. Ama memurun sistemine düşmemiş. Haydi bakalım. Neyse biraz ısrar, biraz bekledikten sonra aldı beni de içeriye. Her şeyim tamam ya, halledip çıkacağımı sanıyorum. Sağlık raporunda hata varmış. “Çoğu hekim aynı şeyi yapıyor” diye serzenişte bulundu bana memur. Benim sağlık raporumun karar kısmında, ehliyetimde yazan “B ve A2 sürücü belgesi alabilir. Gözlük veya lens ile uygundur.” yazıyor. Ama öyle yazmaması gerekiyormuş.
Karar kısmına hekimin sadece “Sürücü Olabilir” yazması gerekiyor. Gözlük ve lens için ise doktorların sisteminde O1, O6 gibi kodlar var. Mutlaka onları işaretlemesi gerekiyor. Elle yazılıyor olması bir şey ifade etmiyor. İşlemlerim onaylanmayınca haydi bakalım yine Aile Hekimi’nden randevu, yeni bir fotoğraf…
Memur beye sordum, “Hemen halledip gelsem de işleme devam etsek” diye. Altımda sanki motor var ya, trafiğe takılmadan bir ilçeden, diğer ilçeye gidip, hemen aradan doktora uğrayıp yeni belge alıp döneceğim. “Mümkün değil” diyor. “Yeniden randevu almanız gerek”. Randevu sistemine giriyorum, İl içinde en erken randevu 15 gün sonrası için… Memur “Hayatta olmaz” diyor.
Bu arada dikkat ediyorum, randevu sırasını isim isim okuyor saati geldikçe. Ama gelen giden kimse yok. İnsanlar randevu alıyor ama gelmiyor. Randevularına gelmeyecek olan insanlar randevularını sistemden iptal etmedikleri için de acil ihtiyacı olanlar için bir mağduriyet oluşuyor. Ama memur yine de “Randevusuz işlem yapmam” diyor.
Randevunuza gitmeyecekseniz mutlaka sisteme girip randevunuzu iptal ediniz. Zaten yoğunluktan haftalar sonrasına alınabilen randevuya bir de gidilmeyince gereksiz bir mağduriyet yaratılıyor. Ancak randevuyu iptal ettiğinizde sistem o randevuyu tekrar online olarak açıyor. 
Neyse ben bir şekilde bir randevu bulup bir sonraki gün yine emniyete gidiyorum. Ancak bu sefer istikamet bir başka ilçe emniyeti. Sabah 08:30’da oradayım. Hemen başlıyoruz işleme ancak bu kez de dekontlarımdan 2 TL olanın geçersiz olduğunu söylüyor. Memur Bey. Çıldıracağım!!!
Düşünsenize, emniyetin sitesinde ödemeyi yapabileceğimi gördüğüm bankalardan birine ödeme yapmak için gidiyorum, ancak adı bizde saklı olan bankaya yatırdığım için, bankanın sisteminde IBAN numaralarının çıkmaması sebebi ile 2 TL olan dekontum geçersiz. Bu olmadan da işlem olmuyor. Sanki banka bunu bilmiyor mu? Eğer böyle iki kez uğraşacaksak sistemde neden ödeme yapabileceğimiz bankalar listesinde yer alıyor, bu ayrı bir konu tabii… Ha bu arada benim gibi aynı bankaya para yatırıp sonra tekrar gidip bir kez daha bu 2 TL’yi yatıran kaç kişi ve boşu boşuna ödenen kaç TL var acaba, merak ettim.
Ödemeyi yapacağınız bankaya, emniyetin sistemine bağlı olup olmadıklarını mutlaka sorun. Yatırılan 2 TL’lik Vakıf Payı için IBAN numarasının dekontta gözüküp gözükmediğini kontrol edin. Neyse, hemen yakınlardaki başka bir bankaya gidip 2 TL’lik Vakıf Payı’nı yatırıyorum. Sonunda, işlemler tamam. Memur Bey “15 gün içinde adresinize gelir” diyor ama, Salı günü yaptığım başvuru sonrasında Perşembe günü ehliyetim elimde oluyor. Yani iki günde yeni sürücü belgesi elimde. Eğer önceki sancılı kısmı atlatabilirseniz çok hızlı bir süreç var ardında.
Randevu 1 hafta 10 gün sonrasına verildiği için, bir vakit kaybı yaşamamak adına, önce randevunuzu alın. Sonra belgelerinizi toplamaya başlayın. Randevu almak için işlemlerinizi tamamlamayı beklemeyin.
Evet arkadaşımızın emdiği süt burnunda gelmiş bence, ne dersiniz?
Ehliyetlerinizi yenilerken kulağınıza küpe olsun. Yukarıdaki uyarıları dikkate alın. Daha başka ne diyelim?
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi