Emekli maaşlarında emeklilere söylenmeyenler

Tufan Çakır yazdı

20 Aralık 2015 18:44
A
a
Sütiş Eskişehir

Sevgili okurlar bu hafta çok konuşulan fakat emekliler arasında pek bilinmeyenleri yazmaya çalışacağım.

Bilindiği üzere emekli maaşı zamları belli oldu. 2016 Ocak ayı itibariyle yaklaşık 10,9 milyon emekli içerisinde yer alan SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin beklediği, emekli maaşlarına yapılacak 100 liralık seyyanen zamma ek olarak yaklaşık yüzde 3’te enflasyon zammı yapılacağı açıklandı.

Hükümet’in seçim vaatlerinde ‘Emeklilerin maaşları bin liranın altında olmayacak’ sözü de dikkate alındığında; SSK ve Bağ-Kur emeklilerine bilindiği üzere, geride bıraktığımız Temmuz ayında da ekstra seyyanen zam yapılmıştı. Enflasyon artışı ardından, maaşı bin lira ve altında olanlara 100 lira zam yansıtılmıştı. Bin lira maaş alan emeklilerin maaşı ise bin 100 liraya tamamlanmıştı.

Peki, bilinmeyen veya bizim tam anlayamadığımız konu ne…

SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılan seyyanen zamların, enflasyon zamlarından nasıl etkileneceği konusunda, yani enflasyon zammının uygulanacağı maaş, seyyanen verilen zamdan sonraki değerden mi hesaplanacak yoksa evvelki maaş tutarından mı?

Bir örnekle açıklamaya çalışalım.

SSK veya Bağ-Kur’lu bir emekli 2015 Temmuz ayında seyyanen 100 lira artışla birlikte maaşı diyelim ki 800 liradan 900 liraya çıksın. Ocak ayında da seyyanen yapılacak 100 liralık artışla maaşı 900 liradan bin liraya çıkacak. Buraya kadar bir sorun yok.

Fakat ek enflasyon zammının hangi maaş üzerinden hesaplanacağı konusunda çeşitli görüşler var.

İşte burada sorunlar başlıyor.

Ocak ayında yapılacak olan yaklaşık yüzde 3’lük artış 800 lira üzerinden mi hesaplanacak, yoksa bin lira üzerinden mi?

Çünkü iki defa yapılan 100’er liralık seyyanen zam, maaş içerisinde yer almıyor. Buna göre 800 lira olan esas maaşın yüzde 3’ü, 24 lira ek maaş zammı olarak yansıyacak ama bin lira üzerinden hesaplanmayacak.

Böylece SSK ve Bağ-Kur emeklileri 6 lira daha az maaş alacaklar. Tabii ki bu böyle uygulanırsa, diğer yıllarda da ek zammın uygulanacağı esas maaş bir sonraki yıl 824 lira üzerinden hesaplanacak ve diğer yıllardaki artışlarda bundan kümülatif olarak etkilenecek.

Sonuç olarak SSK ve Bağ-Kur emeklilerimiz enflasyon zammından daha az yararlanmış olacak.

Bakalım uygulama nasıl olacak göreceğiz. Bizden yorumlaması, sizden okuması ve düşünmesi…

Bir başka Bir Konu Bir Yorum’da görüşmek üzere…

Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi