Emekli mi? Vur Abalıya

Tufan Çakır yazdı

25 Ocak 2016 08:30
A
a
Sütiş Eskişehir

Bu konuda nereden çıktı diyebilirsiniz? Ama çevremizde, iş hayatımızda, arkadaşlarımız arasında, akrabalarımız arasında o kadar çok kişi bu konuda sorunla karşılaşıyor ki. Bu nedenle bu konuya değinmemek elde değil.

Eğer emeklilikte yaş mağduruysanız veya emeklilikte yaşa takıldıysanız.

Erkeklerde 25 yıllık sigortalılık süresi ile prim ödeme gününü tamamlamış olduğunuz halde aylık bağlanması için belli bir yaşı doldurmayı beklemek durumundasınız.

Mağdur üzerine gene mağdur duruma düşebilirsiniz.

Çünkü emeklilikte yaşı bekleyen, emeklilik hakkını kazanan fakat yaşınız itibariyle beklemek zorunda kaldığınız emekli maaşı alamadığınız bu dönemde sizi daha da ağır mali yükler bekleyebilir.

Bu zaman dilimin de,  iş bulmanız güç olduğu gibi, yani işsiz kaldığınız gibi genel sağlık sigortasından yararlanabilmeniz için ayrıca bir de prim ödemek zorunda kalabilirsiniz.

Yaşa takıldığınız nedeniyle aylık bağlanmadığından emekli sıfatıyla sağlık sigortası haklarından yararlanamamanız; 2012 yılında başlayan zorunlu genel sağlık sigortası nedeniyle sağlık hizmetinden yararlanmasanız bile genel sağlık sigortası primi ödemenin zorunlu hale getirilmesi, sabit bir geliriniz olmasa bile giderden yola çıkarak bir prim tahsilatının uygulanması, emeklilik yaşına takılanların mağduriyetine yol açmaktadır.

Yani emekliler genel sağlık hizmetlerinden yararlanmak için ayrıca prim ödemek durumunda kalabilirler.

Ocak ayı itibariyle asgari ücretin net 949.- TL'den net 1.300.-liraya çıkması ile birlikte genel sağlık sigortası primlerinde de artış oldu. Çalışmayan ve isteğe bağlı prim ödemeyen kişilerin sağlık hizmetinden yararlanmak için zorunlu olarak ödemeleri gereken genel sağlık sigortası primlerindeki artış %30 oranında gerçekleşti.

Hane halkı içinde kişi başına düşen gelir miktarı 549.-lira ve altında olanların genel sağlık sigortası primleri devlet tarafından karşılanırken, 549.- lira ile 1.647.- lira arasında geliri olanlar aylık 50.-lira yerine 65,88.-lira ödeyecekler. Kişi başına düşen gelir miktarı 1.647.-lira ile 3.294.-lira arasında olan mükellefler için 152.-lira olan primler 197.-lira oldu. Aylık gelir miktarı 3.294.-lira  üzerinde olanlar ise artık 305.-lira yerine 395.-lira ödeyecekler.

Bu ne demek isterseniz bir örnekle açıklamaya çalışalım. 

Bu konudaki kanundaki farklılıkları anlatalım.

Örneğin; Ahmet Bey şu anda 45 yaşında, 25 yıllık sigortalılık süresi ile prim ödeme süresini (5.525 prim gününü) tamamlamış ve emeklilik için 52 yaşı beklemek durumunda ise, işinden de ayrılmış ise, bu kişi 7 yıl emekli maaşı almak için bekleyecektir. Ahmet Bey çalışmıyorsa ve gelirinin 549.-lira ve altında olduğunu ispat edemiyorsa, kendisi çok büyük iki sorun beklemektedir. Maaş alamamaktan dolayı mağdur olan Ahmet Bey ayrıca genel sağlık sigortası için prim ödemek zorunda kalacaktır. Eğer hane halkından birinin geliri var ise, bu kişi Ahmet Bey’in genel sağlık sigortası primini de ödemek zorunda kalacaktır.

Bu prim miktarı 65.88.-lira ile 395.-lira arasında değişiklik gösterebilir.

Peki ne yapmalı, bizi yönetenler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı bunları bilmiyor mu?

Bu konuda niçin bir şey yapılmıyor.

Yapılacak şey belli aslında, yeni bir yasal düzenlemeyle yaş haddini bekleyen emeklilerin genel sağlık sigortası primi ödemelerine gerek olmadığı yönünde bir düzenleme yapılmalıdır. Böyle bir hüküm kanunla düzenlenebilir.

Bir başka konuda gelir testi ile ilgili;

Gelir testi vermek durumunda olan; emeklilerimiz veya vatandaşlarımız çalışmadıkları zaman. geliri 549.-liradan az olduğunu ispat için gelir testi yaptırmaz ise; bu kişiler için prim borçları birikiyor. İş bulduğunda, yani çalışmaya başladığında, geliri olduğunda bu gelir testini yaptırır ise; çalıştığı dönemdeki gelir üzerinden prim borçlarını ödemek zorunda kalabiliyorlar. Buda vatandaşların geliri yokken gelir testini ihmal etmeksizin yapmaları sonucunu doğuruyor. Bu durumdaki vatandaşlarımız aksi takdirde gelirleri oranında daha sonra prim ödemek zorunda kalacaklarını unutmamalıdırlar.

Ayrıca emeklilik yaşını bekleyen çalışanlarımızın, işveren tarafından çıkarılmaları durumunda da işsizlik maaşı almaları gerektiğini unutmamaları gerekir.

Evet bu sene başından itibaren emeklilerimize yapılan zam belli, bu zammın erimemesi için bu tür uygulamalardan emeklilerimizi hatta çalışanlarımızı muaf tutmamız gerekir.

Yaş haddini doldurmamaktan dolayı maaş bağlanamayan, zaten mağdur olan, geliri azalan bu kesimden, devletimizin alacağı genel sağlık sigortası primlerine ihtiyacı yoktur diye düşünüyorum.

Yani birde biz abalıya vurmayalım.

Bu konuda bazı basın kuruluşlarından zaman zaman toz pembe müjdeler gelse de emeklilikte yaşa takılanların, bari genel sağlık sigortası primine tabi kılınmadan sağlıktan yararlanmalarının önünün açılması yönünde somut bir adımda atılmıyor. Bu olumsuzluğun giderilmesi yönünde muhalefet milletvekillerinin yasa tekliflerinin dışında Hükümet kanadında pozitif bir yaklaşım maalesef henüz yok

En kısa zamanda bu problemin ilgili kesimlerce çözüleceğine inanıyorum!!!!

Bizden yorumlaması, sizden düşünmesi.

Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi