Prof.Dr. Alper Çabuk

En büyük ödül

Prof. Dr. Alper Çabuk yazdı

23 Kasım 2015 00:00
A
a
Sütiş Eskişehir
Geçen hafta, Dünya Coğrafi Bilgi Sistemleri Günü’nü kutladık. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu gün nedeniyle Coğrafi Bilgi Sistemleri Zirvesi’ni gerçekleştirdi. Bu zirvede Anadolu Üniversitesi olarak “Coğrafi Bilgi Sistemleri Kullanımının Yaygınlaştırılması” için yaptığımız çalışmalar nedeniyle ödül aldık. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce tarafından verilen ödülü üniversitemiz adına Rektörümüz Prof. Dr. Naci Gündoğan aldı.

Aslında bizim için en büyük ödül, bu çalışmalarımızın artık meyvelerini veriyor olması olsa da, bu ödül, yıllardır emek verdiğimiz çalışmalarımızı taçlandırmış oldu. Peki yıllardır neden mi uğraştık? İşte yanıtı…

Coğrafi bilgi teknolojileri, çevre ve çevrenin özelliklerinin anlaşılması ve buna bağlı olarak fiziksel tasarım ve planlamaların sağlıklı şekilde yapılması sürecinde son derece büyük bir önem taşımaktadır. Özellikle Türkiye gibi hızlı gelişen, kentsel yatırımların fazla olduğu, kentsel çevrelerin hızlı şekilde şekillendiği ülkelerde, tasarım ve planlama süreçlerinde çevrenin özelliklerin iyi analiz edilmesi, karar vericilerin mekanı ilgilendiren konularda çok daha sağlıklı kararlar verebilmeleri açısından mutlak olarak gereklidir. Bu analizlerin en etkin yapılabilmesinde coğrafi bilgi sistemlerinden yararlanılması kaçınılmazdır. Ancak ülkemiz örneğinde de fiziksel planlama ve tasarım süreçlerinde görev yapan kamu ve özel sektör personelinin coğrafi bilgi teknolojileri konusundaki bilgi ve becerileri ve bu konulara hakim personel sayısı oldukça yetersizdir. Ülkemizdeki planlama ve tasarım süreçleriyle ilişkili personelin, planlama ve tasarım sürecinde CBS’den yararlanarak kentlerdeki özellikle afet zararlarının ve kentlerin ortaya çıkardığı çevre sorunlarının azaltılması için yetiştirilmesine yönelik olarak eğitim alması, bu eğitimlerde uzaktan öğretim tekniklerinden yararlanılması son derece önemlidir. Yaptığımız projeler kapsamında coğrafi bilgi sistemleri konusunda gerekli yetkinliğe sahip kişilerin yetiştirilmesi açısından bu süreçte sanal ve uzaktan eğitim olanaklarından yararlanılmasına dair uzaktan eğitim destekli eğitim modelleri oluşturulmuş, bu kapsamda kendi kendine ve uzaktan öğrenme esaslı ders malzemeleri ve açık ders malzemeleri-ders yönetim sistemi geliştirilmiş, çok sayıda kamu personeline eğitim verilmiştir. Yine bu alanda iki meslekle ilgili standartların-yeterliliklerin Mesleki Yeterlilik Kurumu için hazırlanmasına katkı sağladık. Ayrıca Anadolu Üniversitesi bu konuda yıllardır lisansüstü eğitim vermekte, açık öğretim kapsamında ön lisans eğitimi vermekte, çeşitli kuruluşlara proje desteği vermektedir.

Her fiziksel planlama ve tasarım çalışması o yere özel ve o yere en çok yakışacak bir elbise dikmeye benzer. İyi bir elbise dikebilmek için öncelikle o yerin tüm özelliklerinin çok iyi anlaşılmış olması gerekir. Yerin özelliklerinin iyi anlaşılmaması afet olarak, ortaya çıkacak çevre sorunları olarak, yaşam kalitesinin düşmesi olarak geri döner. İşte coğrafi bilgi sistemleri o yerin özelliklerinin en iyi şekilde anlaşılmasını sağlayan bir araçtır. Coğrafi bilgi sistemleri ile yapılan analizlerle her kullanım için en uygun yerin, her yer için en uygun kullanımın bulunması mümkün olabilir ve böylece insan müdahaleleri ne çevreye tehdit olur, ne de çevre, afetler insanlara ve insan kullanımlarına tehdit olur. İşte bizim çabalarımız bu faaliyetleri yapan kişilerin, karar vericilerin, uygulayıcıların coğrafi bilgi sistemleri konusunda eğitilmesi ve böylece yaptıkları çalışmalarda yerin özelliklerini en iyi şekilde sürece dahil edebilmelerini sağlayacaktır. Aslında bu çabalar daha yaşanabilir bir ülke için, afet maruziyetlerinin azaltılması için, bizim ve çocuklarımızın ortak geleceği için çok önemlidir. Ortak geleceğimiz için verdiğimiz bu çabalarda başta Afyon Kocatepe Üniversitesi Harita Mühendisliği Bölümü’ndeki yol arkadaşlarımız olmak üzere, Ankara Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, İTÜ ve diğer üniversitelerdeki akademisyen dostlarımıza, kamu ve özel sektördeki meslektaşlarımıza, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı CBS Genel Müdürlüğü personeline, Üniversite Yöneticilerimize, akademisyenlere, emeğe geçen herkese şükranlarımı sunmak isterim.

Biz, bir kıvılcım yaktık, şimdi o kıvılcım tüm yurt sathına yayıldı, bu kıvılcımlar artık yavaş yavaş geleceğimizi aydınlatacak ışıklara dönüşüyor... İşte asıl en büyük ödül bu...

Herkese iyi haftalar dilerim.

Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi