Prof.Dr. Alper Çabuk

En büyük tehdit medeniyetimiz, tek çaremiz bilimimiz

Prof. Dr. Alper Çabuk yazdı

29 Şubat 2016 09:00
A
a
Sütiş Eskişehir
O, bir masal kahramanı ya da yüksek bütçeli Hollywood bilim kurgu filmlerindeki dünyayı kurtaran film kahramanı değil... ABD’de ekonomi ve fizik alanında eğitim görmüş. Edison’dan, Steve Jobs’dan, Walt Disney’den ilham alan bir girişimci. İnternet üzerinden çalışan dünyanın en büyük online ödeme sistemlerinden olan PayPal’in kurucusu. Ayrıca Dünya’nın en başarılı uzay taşımacılığı şirketinin kurucusu, yanlış duymadınız uzay taşımacılığı... Hava taşımacılığındaki gibi tekrar tekrar kullanılma özelliğine sahip uzay araçları olan Falcon isimli, uzaya fırlatma sistemlerini ve Falcon tarafından yörüngeye çıkarılan, Uluslararası Uzay İstasyonu’na malzeme tedarik eden Drogon uzay aracını geliştirdi. ABD’nin Ulusal Uzay Ajansı NASA’nın önemli yüklenicilerinden. Ayrıca ürettiği uzun menzilli ve süratli elektrikli otomobillerle kısa zamanda bir efsaneye dönüşmüş olan Tesla Motors’un kurucusu. Son olarak Amerika Birleşik Devletleri’nin en büyük güneş enerjisi sistemi sağlayıcı Solar City’nin başkanı.

Sadece Tesla Motor’daki hissesinin piyasa değeri on milyar doların üzerinde. Ama insanlığın geleceği üzerine kafa yoruyor ve gerekirse servetini insanlığın geleceğini yakından ilgilendiren teknolojilerin geliştirilmesi konusunda hiç bir kar beklentisi olmadan harcıyor. Sahibi-kurucusu olduğu firmaların birçok rakibinin aklına bile gelmeyecek kadar özel buluşları var, ancak bu bilge adam, sahibi olduğu her biri belki milyarca dolarlık patentlerini bedelsiz olarak kullanılmak üzere tüm dünyaya açtı.

Amerikalıların bir sözü vardır, her büyük başarının arkasında bir suç vardır derler. Bu adam, inanması güç ama, bu sözün aksine bir yaşam süren, buluşlarıyla dünyayı ve insanlığı kurtaracak gerçek bir süper kahraman gibi. İlk gelirini 12 yaşında kodladığı bir uzay oyununu satarak elde etmiş... Elon Musk, sadece 44 yaşında, Güney Afrikalı, ABD’de ekonomi ve fizik tahsili almış bir girişimci. Şöyle görüyor geleceğimizi:

"Bir asteroid veya büyük bir volkan bizi yok edebilir, ayrıca dinozorların hiç görmediği risklerle karşı karşıyayız: mühendislik ürünü bir virüs, yanlışlıkla oluşturulmuş bir mikro karadelik, küresel ısınma ya da sonumuzu getirecek henüz bulunmamış bir teknoloji. İnsan ırkı milyonlarca yıldır evrimleşmekte, fakat son 60 yılda atomik silahlar kendimizi tüketmek için bir potansiyel oluşturdu. Er ya da geç hayatı mavi-yeşil topun ötesine genişletmek zorunda kalacağız – ya da soyumuz tükenecek.”

Ne çelişki ama; yüzbinlerce yılda oluşturduğumuz medeniyetimizin karşısındaki en büyük tehdit yine medeniyetimiz. Bilim ve teknoloji yanlış kullanıldığında sonumuzu getiriyor. 

Elon Musk para kazanmak için oyunu vahşi kapitalizm kuralları dışında da kurabilen, sıfırdan başladığı ticari yaşamında, kısa sürede büyük bir servet elde edebilen bir girişimci. Onu özel kılan bir yönü de bilimi ve teknolojiyi insanlığı ve geleceğimizi tehdit eden konulara çözüm bulacak bir araç olarak kullanması. 

Elon Musk gibi, teknolojiyi ve bilimi insanlığın geleceği için kullanan çok fazla girişimci ve bilim insanı yok ne yazık ki. Hep söylüyorum, ben bilim adamıyım diyorsan, insanlarla uğraşma, sorunlara ve çözümlere yoğunlaş. Kaç tane değil, ne nitelikte olduğu olsun önceliğin. Atıf indekslerinde hiç kimsenin derdine derman olmayacak onlarca makale yapmaya yoğunlaşmak yerine, onlarca, yüzlerce, hatta on binlerce, yüz binlerce insanın hayatına dokunacak, onların hayatlarını olumlu etkileyecek çözümlere bak. Yapma dediklerimi yapıyorsan, bana göre bilim adamı olamazsın, olsan olsan gezegenin ve medeniyetimizin sonunu yaklaştıran milyarlarca kişiden biri  olursun…  Eğer merkeze gezegenimize ve insanlara yararlı olacak çözümlere ulaşmayı yerleştirirsen, nitelikli yayın da olur, patent de olur, para da olur.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi