Eskişehir 'evet' der mi?

Cihan Yıldırım yazdı

27 Şubat 2017 09:30
A
a
Sütiş Eskişehir
Eskişehir’de sonuç ne olur?
Evet mi?
Hayır mı?
Bugünlerde cevabı merak edilen soruların başında geliyor. Herkes gibi ben de merak ediyorum.
Gün içinde hemen her ortam ve platformda ‘evet mi, hayır mı çıkar’ sohbetinin içinde buluyorum kendimi.
Genel kanaat Eskişehir’den ‘anlamlı’ bir hayır çıkacağı yönünde…
‘Neden?’ diye sorduğumda klasik cevaplar alıyorum. Büyükerşen faktörü, AK Parti’nin geçmiş dönem hataları, MHP’lilerin tutumu gibi…
Genel kanaate katılıyorum.
Ama fakat lakin…
AK Parti ve MHP’nin ilimizdeki potansiyelini de düşünerek “evet’çilerin hiç mi şansı yok, Eskişehir’den nasıl evet çıkar” sorularının peşine düştüm.
Siyasi kimlikleri olmasına rağmen ‘tarafsız’ ve ‘mantıklı’ tahlil yapan isimlerle görüştüm. Yazının tamamını okumaya vakti olmayanlar için görüşmeleri tek cümlede özetleyeyim.
Farklı cümlelerle varılan ortak kanaat “Eskişehir’den evet çıkması imkânsız” oldu.
Sohbetlerin detayına girecek olursak…
‘Neden evet çıkamaz’ diye sorduklarımdan biri “Anayasa değişiklik teklifinde halka hitap eden, doğrudan vatandaşı ilgilendiren hiçbir şey yok. AK Parti bugüne kadar tabandan gelen talepleri uyguladı. Bu kez teklif tavandan geldi. Bu ilk kez oluyor. O nedenle önce tabanı ikna etmeye çalışıyorlar. O nedenle evet 1-0 geriden başladı. CHP’liler evetçilere, kararsızlara yöneldi. AK Parti ise uzunca bir süredir kendi kamuoyunu iknaya çalışıyor” dedi.
“Eskişehir’den nasıl evet çıkar” diye sorduğum bir diğeri ise “Hiç boşuna heveslenmesinler hayal kırıklığına uğrarlar. Eskişehir’den evet çıkmaz. Evet’in anlatacak yönünü bulamıyorlar. Hatta konuştukça, anlattıkça hayır oylarını artırıyorlar” diye konuştu.
Aynı soruları sorduğum bir duayen ise “Mal kötü Cihan. Satıcıların yapacak bir şeyi yok. Bu malı kimse satamaz. Hele hele Eskişehir’de mümkün değil. Adamın biri gittiği yerde ‘seçilme yaşını 18’e indireceğiz’ diyor. Üç kişi birden ‘gençlere iş bul iş’ diye çıkışıyor. Evetçilerin işi zor değil imkânsız” dedi.
Sohbet ettiğim kişiler arasında ‘evet’ çıkacağını söyleyen olmadı.
Öte yandan siyaset biraz da ‘olmaz, olamaz’ denileni yapmaktır, başarmaktır. Sonuçta bu iş ‘inanç’ meselesi… Trump’a da kimse şans vermemişti. Tüm anketler aleyhine sonuçlar veriyordu.
Önümüzde daha yaklaşık 50 gün var. Hatırı sayılır bir kararsız kitleden söz ediliyor. Kimileri ‘seçim sonucunu kararsızlar belirleyecek’ diyor.
Tespitlere katılmakla birlikte seçim sonucuna ilişkin tahmini yapmadan önce evetçilerin çalışma yöntem ve azimlerine de bakalım diyorum.
Ne dersiniz?
Evetçiler ‘imkânsızı’ başarabilir mi?
Hayırcılar mümkün olanı ‘imkansız’ hale getirebilir mi?
16 Nisan akşamı bir mucize yaşanır mı?
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
yaz dostum 28 Şubat 2017 01:34

eskişehiri adalar.vişnelik.esparktan ibaret sayanlar için hayır çıkacak ama köyleriyle kasabalarıyla bir bütün olarak baktığımızda %65 EVET çıkacak şuraya yazıyorum.

2 2 Cevap Yaz
Komiksiniz 27 Şubat 2017 11:30

“Anayasa değişiklik teklifinde halka hitap eden, doğrudan vatandaşı ilgilendiren hiçbir şey yok!" Size bu yorumu yapandan sakın bir daha akıl danışmayın, yorum almayın... Bu teklifin her yeri halka hitap ediyor, halkı önceliyor, onun daha güçlü bir şekilde karar mekanizmalarını belirlemesinin önüne açıyor. Bu ülkenin ve bu milletin geleceğini daha sağlam bir şekilde şekillendiriyor. Nasıl vatandaşı doğrudan ilgilendirmiyor? Ne içiyorsanız ya da size yorum yapanlar ne içiyorlarsa söyleyin biz de kullanalım!

5 4 Cevap Yaz
Komiklerden

Anayasa değişikliğinde halkı ilgilendiren bir şey ler var elbet mesela. 18 yaşındaki bir çocuğa vekillik vermek askerlikten muaf tutmak. Askerliğini yapmamışa kız verilmez iken vatan teslim etmek. Erkenden emekli edip kıyak emeklilik ile sefa sürdürmek. E tabi bu ensesi kalinlarin çocuklarin olacak gariban değil ya.

2 3
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi