Prof. Dr. Cengiz Türe

Eskişehir İçin Nasıl Bir Vizyon?

Eskişehir İçin Nasıl Bir Vizyon?

8 Ekim 2014 08:45
A
a
Sütiş Eskişehir
Eskişehir Büyükşehir Belediyesince düzenlenen ve İTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyeleri tarafından yürütülen; Yeni Nazım İmar Planlama çalışmalarının  “Vizyon” belirleme toplantısına, Anadolu Üniversitesi Biyoloji Bölümü Ekoloji Anabilim Dalını temsilen katıldım. Kamu, Özel Sektör ve Sivil Toplum Kuruluşlarından temsilcilerin de davet edildiği bu toplantıya tüm temsilciler katılmasa da, salonda hazır bulunanların katkı vermek için gösterdikleri çaba oldukça memnun ediciydi.

Peki, kısaca Nazım İmar Planı ne demektir? Arazi parçalarının genel kullanılış biçimleri, başlıca bölgelerin gelecekteki nüfus yoğunlukları, yapı yoğunlukları, çeşitli yerleşme alanlarının gelişme yön ve büyüklükleri, ilkeleri, ulaşım sistemleri ve problemlerin çözümü gibi hususları belirten kentsel planlar olarak ifade edilmektedir. Başka bir deyişle kentlerin gelecekte alacağı biçimi gösteren plandır. Vizyon ise; her hangi boyutta bir organizasyonun gelecekte ulaşmak istediği yeri, varmak istediği durumu ifade eder. İddialı ve aynı zamanda ulaşılabilir olması koşuluyla, geleceğe ait bir resmi tanımlanmaktadır.

Dolayısıyla Eskişehir’in belki de 20 yıllık bir süre içerisinde, hangi kentsel değerleri içerecek biçimde gelişmesi gerektiği, bu toplantıda bir vizyon metni olarak ifade edilmeye çalışılmıştır. Bu kapsamda, temsilcilerin önerileri üzerinden yapılan tartışma ve değerlendirmeler sonucunda, Eskişehir için hazırlanacak olan Nazım İmar Planı Vizyonunun şu şekilde ifade edilmesi kararlaştırılmıştır: “Ekolojik, doğal ve kültürel değerleri koruyan ve geliştiren, iklim değişikliğine duyarlı ve uyum sağlayan, yerel değerleri öne çıkaran, yaşam kalitesi ve erişilebilirlik düzeyi yüksek, demokratik, adil ve kapsayıcı, yenilenebilir enerji üreten ve enerjiyi verimli kullanan, tarımsal üretimi destekleyen, dayanıklı ve güvenli, akıllı büyüyen bir sanayi, lojistik, kültür, turizm ve eğitim kenti”.

Vizyonun iyi ifade edilmesi neden önemlidir? Çünkü gelecek için çalışanlara rehber olur, dikkatimizi günlük eylem ve sorunların üzerine çıkarıp gidiş yönümüzün doğru olduğunu görmemizi sağlar. Ayrıca hedeflenen amaçlara ulaşmak için nasıl hareket etmek gerektiği konusunda yol gösterir ve gelecekteki başarıları ve ideal olanı tanımlar. Eğer gösterilen çabalar bir vizyona dayanmıyorsa, bu sadece bir koşuşturmacadan öteye gidemez. Elbette özelliği gereği en kısa biçimde ifade edilmesi gereken bu vizyon metnini eleştirenler ya da eksik bulanlar olabilir. Ancak gereken katkıyı sağlamamadan eleştirmeninde pek doğru olduğu söylenemez
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi