Ahmet Ataç 15 02 2024

Eskişehirspor lige çıkmaya mecbur

17 Kasım 2016 10:17
A
a
Sütiş Eskişehir
Eskişehirspor için lige çıkmak zaten olağan bir mecburiyet. Sahip olduğu tarihsel miras, ülke futbolundaki misyonu ve arkasındaki kitle zaten bunu gerektirir. Ancak hepsi bu kadar değil. Bu yılı özel yapan durumlar söz konusu. Bu sezonu ve önümüzdeki beş yılı özel ve kaçırılmaması gereken bir fırsat yapan şey ise 21 Kasımdaki yayın ihalesi.
Kulüpler birliği vakfı beklediğini alırsa önümüzdeki beş yılda 18 süper lig kulübü 3 milyar doların küçük ya da büyük hissedarı olacak.
Peki, neden ‘bu sene olmazsa seneye çıkarız’ deme hakkımız yok?
Cevap veriyorum;
  1. Bu yıl takım lige çıkarsa 3 milyar dolardan payını alır. Şampiyonluk seneye kalırsa bu rakam 2 milyar 400 milyona düşer. Mevcut ligde oynadığımız her yıl 600 milyon dolardaki hissemiz başka bir kulübün kasasına girer.
  2. Türkiye’de insanlar parayı, futbolu ve kulübünü çok sever. Ne yazık ki üçünü de yönetmeyi bilmez. Aslında bu durum Eskişehirspor için bir avantaj olabilir. Takım lige çıkar ve para doğru yönetilirse fark yaratır.
  3. Ülkede son üç yılda doğru sportif kararlar verebilen sadece iki kulüp var. Şu anda biri lider, diğeri ise ikinci. Neden üçüncüsü Eskişehirspor olmasın? Takım lige çıkar ve doğru sportif kararlar verebilirse üç yılda büyük fark yaratır. Bu tren kaçırılmamalıdır.
  4. İki yıl önce değiştirilen yabancı kuralı kulüpler tarafından anlaşılmadı. Tıpkı kuralı koyanlar gibi kulüpler de kuralı doğru okuyamadı. Eskişehirspor lige çıkar ve kuralın getirdiği avantajlardan yararlanırsa hem sportif, hem de finansal açıdan kendini öne atar.
  5. Dünya scouting haritası güncellendi. Buna ilk uyanan Portekiz, Alman ve İtalyan kulüpleri oldu. Türk kulüpleri henüz güncel haritadan bihaber. Bu da Eskişehirspor için bir fırsattır.
  6. Fenerbahçe son şampiyonluğunu elde ettiğinde pay-roll’u (maaş toplamı) 54,5 milyon avroydu. Bu rakam Galatasaray için ise 56 milyon avro. Beşiktaş bunu 19 milyon avro satış geliri ve 41 milyonluk pay-roll’la yaptı. Üstelik de statsız. Eğer doğru sportif kararlar verilebilir ve para doğru yönetilirse Eskişehirspor 18-20 milyon avroyla her yıl ilk üç içinde kalır.
  7. Takım yeni stada giriyor. Bu harika. Ama tek başına yetmez. Kulüp stadı ürünleştirebilirse gişe hariç yıllık ortalama 3 milyon dolar daha kasaya koyar. Fena mı? Tabi ki değil. Ama bunu sadece lige çıkarsa yapabilir.
  8. Ligde 18 takımın 17’si oyuncuyla sonuç almaya çalışıyor. Oyunla sonuç almaya çalışan tek takım şu anda lider. Bu sayı artmadan Eskişehirspor kendini lige atmalıdır.
LALE DEVRİNİN SON BEŞ YILI
Türk futbolundaki lale devri için son beş yıla giriyoruz. Geçen yıl bugünlerde yayın geliri bakımından altıncı büyük ülkeydik. Oysa FİFA sıralamasındaki yerimiz ellilerdeydi. Statlar boş. Futbolumuz kısır. Kulüplerin bir kısmı finansal sebeplerle Avrupa’da yasaklı. Buna rağmen şimdi çok daha büyük bir yayın geliri oluşmak üzere. Bu kulüpler için son büyük vole. Ama olacakları görmek zor değil. Beş yıl sonra devlet kulüplere şu soruları soracak;
  1. Sana stat yaptım, neden dolduramadın?
  2. Sana kendi çabamla 3 milyar dolarlık yayın ihalesiyle kaynak yarattım, parayı neden sokağa attın?
  3. Sana vergi affı getirdim, neden hala borçlusun?
  4. Sana yabancıyı serbest bıraktım, neden Avrupa’da yarışamıyorsun?
Ve kaçınılmaz son; ekonomik obezite mağduru kulüpler yüzünden devlet desteğini çeker ve ‘lale devri’ biter.
İşte bu yüzden Eskişehirspor bu yıl lige çıkmak ve 3 milyar dolardan payına düşeni almak zorundadır.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Ahmet KAHRAMAN 17 Kasım 2016 10:54

Süper bir yazı. Teşekkürler. İnşallah tüm camiamız (Yönetim, Futbolcular, Şehir büyükleri ve seyirciler) de bu yazıyı iyi okur.

0 0 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi