Prof.Dr. Alper Çabuk

Fosil yakıtlılar fosil oluyor

3 Ekim 2016 09:22
A
a
Sütiş Eskişehir
Geçtiğimiz aylardaki bir yazımda Norveç ve Almanya’nın yakın gelecekte ülkelerindeki fosil yakıt kullanan araçların satışını durduracaklarını yazmıştım. Beni bilenler, bilir. Motorlu taşıtlara özel bir ilgim vardır. İlgim nedeniyle de Dünya’daki otomobil fuarlarını gidemesem de takip etmeye çalışırım. Bu otomobil fuarlarından Paris’te gerçekleştirilen fuar, 1-16 Ekim tarihlerinde Porte de Versailles’da ziyaretçilerle buluşuyor. İki yılda bir gerçekleşen, 125 bin metrekarelik alanda düzenlenen bu yılki fuarda, 18 ülkeden 260 markanın standı bulunuyor.
Bu yılki fuarın en özel yanı, elektrikli ve hibrit araçların yükselişine, fosil yakıtlı araçların tarih oluşuna işaret ediyor olması. VW’nin emisyon değerlerini manipüle etmesiyle ortaya çıkan kriz, fosil yakıtlılar için sonun başlangıcıydı bana göre. Bunun fuardaki göstergesi ise sergilenen araçların yüzde yirmibeşinin elektrikli araçlardan oluşuyor olması. Bu anlamda tartışmasız Dünya lideri durumunda olan Tesla, Alman ve Fransız dev otomotiv üreticileriyle zorlu bir rekabete girecek gibi gözüküyor. Zira zaten BMW I3 ve I8 modelleriyle hibrit ve elektrikli otomobil konusunda performans, konfor ve estetiği bir araya getirmeyi başarmıştı.
Fuarda sergilen elektrikli ve hibrit VW ve Mercedes araçlar bu akımın Alman otomotiv sektöründe ana akım haline geleceğini müjdeliyor. Aynı şekilde Fransız otomobil üreticilerinden Renault elektrikli otomobil piyasasındaki iddialı pozisyonunu, menzilini neredeyse üç katına çıkardığı elektrikli otomobillerle sürdürmeye niyetli gibi gözüküyor. Citroen bu yıl fuarda sergilediği performanslı ve konforlu bir konsept araçla, elektrikli araçlar dünyasına iddialı bir girişe hazırlanıyor gibi gözüküyor...
Hibrit araç kategorisinde çok inovatif ve özel bir yaklaşım olan Chevrolet Volt ve Opel Ampera’nın daha sonrasında BMW tarafından da kullanılan fosil yakıtlı jeneratör destekli elektrikli araç konsepti, yeni bir seriyle otomobil sektöründe kullanıcıların beğenisine sunuluyor.
Sonuçta bunlar küresel iklim değişiklikleri anlamında azımsanmayacak bir payı olan otomotiv sektörünün kendini temize çekme arayışları ve fosil yakıtlıların fosil olacağının habercisi gelişmeler.

Fransa'daki OHAL durumu fuarı etkilemeyecek gibi gözüküyor, zira fuara 1.5 milyon ziyaretçi gitmesi bekleniyor. OHAL olmasaydı, yalanı yok, birkaç günlüğüne gitmeyi isterdim yazdıklarımı canlı canlı görmek için... Ne yapalım, kısmet, bir sonraki fuara inşallah.

..........................

‘Peki biz ülke olarak nereden başlamalıyız, stratejilerimizi nasıl geliştirmeliyiz?’ sorusunun yanıtı bence ‘otomotiv sektöründe vergi sisteminin karbondioksit salımına göre düzenlenmesi, fosil yakıt kullanmayan araçların ithalatında ve satışında kayda değer vergi indirimleri ve teşvikler ortaya konması’. AR-GE anlamında elektrikli otomobiller konusunda önemli bir destek mekanizması zaten var diye biliyorum, ancak biraz daha geniş tabana yayılması gerekli bu desteklerin diye düşünüyorum.

..........................

Herkese iyi haftalar...
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi