HAYIR avantajlı değil mi?

Soner Yüksel yazdı

14 Mart 2017 09:26
A
a
Sütiş Eskişehir
AK Parti’nin en büyük avantajı partilerin kendi içinde, Genel Merkez nazarında sağlayamadığı koalisyonu seçmen bazında sağlamış olmasıdır.
Çünkü sağ düşüncede olan ve partisinin şansı olmadığını düşünen tüm seçmenler, ‘oylarım boşa gidecek’ diye tercihini AK Parti cephesinde birleştirdi. Hatta Sol partilerin kızgın tabanı ile Millyetçi cephenin bazı seçmenleri de AK Parti’yi iktidar yapan bolca oy verdi bugüne kadar.
Bu sebeple 16 Nisan öncesi Saadet Partisi, Demokrat Parti, Demokratik Sol Parti, Büyük Birlik Partisi, Liberal Demokrat Parti, Vatan Partisi diye sıralayabileceğimiz ve şu an TBMM’de sandalyesi olmayan partiler bu referandumda ciddi önem arz ediyor.
Zira Genel Seçimlerde seçim barajına takıldığı, takılacağı düşünüldüğü için kendi partisine oy veremeyen seçmenler, bu kez kendi partisinin işaret ettiği seçeneğe oy verebilir.  Haliyle yıllardır aslında daha fazla seçmeni olan bu partilerin oy oranları bu kez farklı bir sonuç koyabilir ortaya.
Referandumla birlikte başlayan Merkez Sağ tartışmalarının hararetli olmasındaki etkenlerden birisi de bu aslında. 
Görüyoruz ki sağ düşüncenin temsilcileri Demokrat Parti ve Saadet Partisi ile MHP ve BBP’nin Genel Merkez muhalifleri HAYIR diyorlar.
Sol cenahtan CHP, DSP, Vatan Partisi de HAYIR diyor.  Liberaller de, ulusalcılar da, evrenselciler de HAYIR diyor.
Teorik olarak bakıldığında HAYIR cephesi avantajlı gibi görünüyor ama ‘pratiğe nasıl yansır’ derseniz bu konuda yorum yapmam imkânsız.
Bu durum bir Genel Seçim değil, insanlar vekil seçmeyecek, bu yüzden değerlendirmesi farklı olur diye düşünsem de, gerçekte tüm propaganda bir Genel Seçim havasında geçiyor. Bu ruh hali de insanların tercihlerini değiştirebilir.
Yine de AK Parti’nin, MHP ve BBP Genel Merkezi ile bu kez Genel Seçimlerden daha zor bir sınav vereceği aşikâr.
 
 BBP baştan EVET demeliydi
BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ve Genel Merkez karar vericileri şu an parti içi muhalefetle mücadele ediyor.
Açık konuşmam gerekirse bir yerde zamanlama hatası yaptıkları için bu durumdan şikâyet etme hakları da yok.
Sivas’tan, Eskişehir’den, Türkiye’nin farklı şehirlerden partilerine tepki gösterenler EVET – HAYIR seçiminden ziyade, sol gösterip sağ vuruş yapılmasından rahatsız.
“‘Hayır diyeceğiz’ gibi imaj çizip, uzun süre ses çıkarmayıp, ‘İstişare edip o sonuçları ortaya koyucağız’ deyip, teşkilatların istişaresinde HAYIR çıkmışken ‘EVET’ denmesi bizi üzdü” diyor, partililer.
“Köşk ile yapılan görüşmeden sonra işin rengi değiştiği için rahatsızız” diyorlar. Buna karşın BBP tüm bu soru ve tepkilere resmi bir cevap vermiyor.  Gerekçeler ve görüşme içeriği ortaya konmuyor.
Haliyle ilk gün EVET deseydi hiç sorun yaşamayacak BBP şu an ciddi bir parti içi muhalefetle uğraşıyor.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
ahmet lala 15 Mart 2017 03:35

evet cikarsa cokmu uzulursun .merak etme memleket emin ellerde.

0 0 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi