Ahmet Ataç 15 02 2024

İktidarın il başkanları

7 Aralık 2016 09:30
A
a
Sütiş Eskişehir
14 Ağustos 2001’de kurulan AK Parti’de 15 sene içinde yedi il başkanı görev yaptı. İktidar partisinde il başkanları ortalama iki yıl yapıyor. O isimlere ve ne yaptıklarına bir göz atalım…
Osman Yüksel: Kurucu il başkanıdır. AK Parti’yi Eskişehir’de sıfırdan kuran il başkanı. Merkezde ve kırsalda büyük emek harcayarak partiyi kurdu. 2002 seçimlerinde aday adayı oldu ama listeye giremedi. 2006’da İl Genel Meclisi Başkanı olarak görev yaparken istifa ederek il başkanı seçildi. Ancak Genel Merkez tarafından görevinden alındı. Acele etmesi kendisine kaybettirdi. Girdiği temayül yoklamalarında hep yüksek oy alarak ‘gönüllerin başkanı’ olduğunu göstermiştir.
Fikret Dönmez: Osman Yüksel adaylık için istifa edince il başkanlığına getirildi. 3 Kasım 2002 genel seçimleri ve 2004 yerel seçimlerini yönetti. Az bir farkla dördüncü vekili kaybetti. 2004 yılındaki yerel seçimlerde Odunpazarı ve Tepebaşı’nı kazandı. Girdiği ilk kongreyi kazandı. 2006’daki kongrede ikinci kez il başkanı adayı gösterildi ama Osman Yüksel’e karşı iki oyla kaybetti. Dönmez ‘kuralcı başkan’ olarak biliniyor.
Ayşe Fert Dökmeci: Osman Yüksel görevden alındıktan sonra Genel Merkez tarafından il başkanı olarak atandı. Partiyi teslim alan Dökmeci, kısa sürede olsa il başkanı olarak görev yaptı.
Murat Canözer: 2006 yılında il başkanı olarak atandı. Canözer, 2007’deki milletvekili seçimlerini yönetti, çok başarılı bir sonuç aldı. En bilinen ‘icraatı’ Kemal Unakıtan’ı Eskişehir’e getirmesidir. Böylece birçok büyük hizmet ve projenin kente gelmesine vesile oldu. İl Başkanlığı yarışına girmedi. 2009’da Tepebaşı adayı yapıldı ancak seçimi kaybetti.
Salih Koca: Murat Canözer’den sonra il başkanı olarak atandı, daha sonra kongre ile seçilerek il başkanı oldu. 2009 yerel seçimini yönetti. AK Parti bu dönemde Tepebaşı Belediyesi’ni kaybetti. 2011 yılında milletvekili adayı oldu, seçildi ve dört yıl vekillik yaptı. 7 Haziran 2015 seçiminde ikinci sıradan aday gösterildi, ikinci kez vekil seçildi. 1 Kasım 2015’teki seçimde aday yapılmadı. Koca’nın dönemi ‘mahkemeler dönemi’ olarak anılıyor.
Süleyman Reyhan: Salih Koca’dan sonra il başkanı olarak atandı, sonrasında kongreyle il başkanı oldu. 2011 genel seçimleri, 2014 yerel seçimlerini yönetti. Reyhan’ın “Büyükşehir’i kazanacağım” diye iddialı söylemleri olsa da Büyükşehir’i almak şöyle dursun döneminde Odunpazarı Belediyesi de kaybedildi. Mahmudiye’de tekrarlanan seçimde ‘yanlışta ısrar’ etti ve onca çabaya rağmen partisine büyük hezimet yaşattı. Genel Merkez tarafından görevden alındı!
Dündar Ünlü: Süleyman Reyhan’dan sonra il başkanı olarak atandı, ardından kongrede seçilerek il başkanı oldu. 7 Haziran 2015 genel seçimini yönetti. Yeni atanan Ünlü, partiye tam hâkim değildi. Üçüncü milletvekili kaybedildi. Parti büyük şok yaşadı. 1 Kasım’daki seçimde Salih Koca yerine Harun Karacan aday yapıldı. O seçimde AK Parti yeniden üç vekil çıkardı. Moraller yeniden yükseldi. Partiyi derleyip toparlayan Ünlü ‘en muktedir’ il başkanı olarak görevini sürdürmektedir.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi