Internet yayınlarına RTÜK denetimi

4 Ağustos 2019 09:46
A
a
Sütiş Eskişehir

İnternet üzerinden yayın yapan yurtiçi ve yurtdışı televizyon kanallarına RTÜK denetimi getirildi. Radyo ve Televizyon Kurumu (RTÜK), Netflix, BluTV ve Puhutv gibi internet televizyonlarına yeni düzenleme getirdi. Buna göre İnternet üzerinden yayın yapan televizyonlar RTÜK denetimine dahil olacak ve bu kurumların yurt dışı kaynaklı olanları Türkiye'de şirket kurmak zorunda kalacak. "Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmelik le yapılan düzenlemeler Resmi Gazetede yayınlanarak yasalaştı. Yönetmeliğe göre yayınlarını internet üzerinde sunmak isteyen medya hizmet sağlayıcılarının RTÜK'ten yayın lisansı alması gerekiyor. Yönetmelik 24 maddeden oluşuyor.

Lider Youtube

Yapılan bir araştırmaya göre mobil internet trafiğinin yüzde 37’sini video içerik sitesi Youtube’un üstlendiği açıklandı. Netflix’in mobilde oluşturduğu trafiğin oranı ise yüzde 2.4. Sandvine tarafından Şubat 2019’da yapılan araştırmaya göre dünyadaki mobil internet trafiğinin yüzde 37’sini Youtube üstleniyor. Dijital yayın platformu Netflix’in ise mobil platformda oluşturduğu trafiğin oranı yüzde 2.4 olarak açıklandı. İşte o araştırmanın sonuçları: Youtube: Yüzde 37, Facebook: Yüzde 8.4, Snapchat: Yüzde 8.3, Instagram: Yüzde 5.7, İnternet tarayıcıları: Yüzde 4.6, Netflix: Yüzde 2.4, Whatsapp: Yüzde 3.7, App Store: Yüzde 2.1, Google Play: Yüzde 1.9.

Terledikçe parfüm kokacağız

Portekiz'de bulunan Minho Üniversitesi'ndeki bilim insanları, önemli bir sorunu çözdü. Araştırmacılar terlediğiniz zaman etrafınıza güzel kokular yayan bir kumaş geliştirdi. Ayrıca kumaşın başka faydaları da bulunuyor. Spordan sonra duş alma imkanınız yoksa ya da dışarıdayken terlerseniz bu durum biraz utanç verici olabiliyor. Bu sorunun farkına varan ve konuya el atan bilim insanları, akıllı kumaşlarla birlikte aromaterapi yağlarını birleştirdi ve siz terledikçe güzel kokan kumaşlar icat etti. Portekiz'deki Minho Üniversitesi'ndeki bir grup mühendis, pamuklu kumaşlar terle temasa geçtiği zaman limon otu gibi bir kokuyu açığa çıkartacak iki yöntem geliştirdi. Araştırmalarının bulguları ACS Applied Materials and Interfaces isimli dergide yayınlandı.

Facebook sizi gözetliyor

ABD'nin kamu aleyhine faaliyetlerini deşifre ederek dikkatleri üzerine çeken Edward Snowden, Facebook’un kullanıcılarını gizlice gözetlediğini iddia etti. Geçmişte ABD Ulusal Güvenlik Dairesi’nde (NSA) analist olarak çalışan 36 yaşındaki Snowden, Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda bu gibi şirketlerin kullanıcılarına, gizli gözetimleri ile ilgili nasıl mücadele edileceğini de açıklayacağını yazdı. Snowden, "Önümüzdeki haftalarda Facebook, Instagram ve Youtube’un sizi nasıl casus gibi izlediklerini ve sizin hakkınızda ne kadar bilgi sahibi olduklarını nasıl sınırlandıracağınızın yollarını açıklayacağım. Onları kullanıyorsanız, gözünüz açık olsun" dedi.

Bilgisayarınız yavaş mı?

Temel bakım rutinlerini takip etmemek, bilgisayarların yavaşlamasının ana nedenidir diyebiliriz. Bilgisayarlar da diğer makineler ya da araba gibidir, bakımlarını yapmak gerekir. Bilgisayarınızı hızlandırmak için herhangi bir teknik servise gitmeden yapabileceğiniz birkaç adım var. Fakat bilgisayarınız mı yavaş çalışıyor yoksa bu yavaşlama internet hızı ile mi ilgili, yani internet bağlantınızın yavaş olması bilgisayarınızın yavaş olduğu anlamına gelmez bu tamamen faklı bir sorundur.

Bilgisayar nasıl hızlandırılır?

Aşağıdaki 4 temel basit işlemi uygulayarak bilgisayarınızı hızlandırabilirsiniz. Bilgisayarı kapatın: İşletim sisteminin geçici dosyaları silebilmesi için bilgisayarı mutlaka her gün kapatın. Bilgisayarınızı yeniden başlatmak, genellikle düşük hız ve performans gibi sorunları çözer. Hard diski temizleyin: Sabit diskinizde birçok gereksiz dosya birikir. Bu nedenle gereksiz dosyaları ve geçici dosyaları kaldırmak için Windows’un kendi disk temizleme aracını kullanabilirsiniz. Sabit sürücünüzü birleştirin: Sabit diskinizdeki dosyalar zamanla parçalanır, bölünür ve bilgisayarınız bunları bulmak için daha fazla çalışır, bu da tüm sistemin yavaşlaması demektir. Windows’un disk birleştirme aracı sabit sürücünüzün dosyalara erişebilmesini kolaylaştıracaktır. İşlem biraz uzun sürecektir fakat yapıldığında işletim sisteminizin hızlandığını fark edeceksiniz. Virüs taraması yapın: Yavaş çalışan bir bilgisayar kötü amaçlı yazılımların saldırısına uğramış olabilir. Düzenli virüs taraması yapmak hem bilgisayarınızı koruyacak hem de şayet varsa kötü niyetli yazılımları temizleyerek bilgisayarınızı daha hızlı çalıştıracaktır.

Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi