Prof. Dr. Cengiz Türe

İşin doğrusu…

Anadolu Gazetesi - Cengiz Türe

1 Ocak 2015 21:19
A
a
Sütiş Eskişehir
Öncelikle yeni yılının ülkemize barış, sağlık ve mutluluk getirmesi dileğiyle yazıma başlamak istiyorum. Her şey gönlünüzce olsun…
Hep aklımdan geçirmişimdir, ülkemdeki insanların ne kadarı doğru işi yapıyor veya yaptıkları işi sorguluyor diye…
Sanki insanlar yapacak bir iş buldular da, eğrisini doğrusunu sorguluyorsun dediğinizi duyar gibiyim.  Ama yine bu konuyu dile getirmek istiyorum…
Bildiğiniz gibi “işini doğru yapmakla, doğru işi yapmak” arasında önemli bir fark vardır. Bir iş öğrenilebilir ve doğru olarak, sorgulamadan ve tekrarlanarak yerine getirilebilir. Elbette böyle çalışacak insanları bulmak daha kolaydır. Oysa yöneticilik becerilerinize güvenmiyorsanız, sorgulayan ve doğru işi yapan insanlarla çalışmak zordur.
Bu yüzden işini sorgulayan çalışanlardan uzak duran işyerleri veya kurumlar, işleri yönetebilmek ve ayakta durabilmek için büyük miktarlarda paraları danışmanlık hizmetlerine harcamak zorunda kalmaktadırlar.
Çünkü aynı işi sorgulamadan ve sadece iyi yapan insanlarla çalışmayı tercih edenler, gerilemeye başlamaktadırlar.
Bu nedenle günümüzde; doğru işi yapmanın ve yaptırmanın takım çalışmasına önem veren liderlerin özelliği, işi doğru yapmanın veya yaptırmanın ise klasik yöneticilerin özelliği olduğu ileri sürülmektedir.
Bu durumu Avusturyalı yönetim bilimci ve yazar Peter Drucker şöyle ifade etmektedir;  “Yanlış bir işi doğru yaptığımızda daha çok yanlış yapmış oluruz. Belki işini doğru yapanlarla çalışmak verimliliği artırabilir, fakat doğru işi yapanlar ve bunu sorgulayanlarla çalışan liderler ise fark yaratarak büyük bir sıçrama sağlarlar.”
Bu nedenle bir yönetici ya da patron, her ne kadar bir merdivene inip çıkma işinde usta olan insanlarla çalıştığını düşünse bile, merdivenin doğru duvara dayalı olup olmadığı konusunda fikrini açıklayabilecek çalışanlardan yoksunsa, başarısızlık kaçınılmaz olacaktır.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi