İstanbul’un cazibesi

5 Eylül 2016 09:18
A
a
Sütiş Eskişehir
Birkaç gün önce Yavuz Sultan Selim Köprüsü yakınlarına kadar yayılan bir yangının çıktığı, ekiplerin yaklaşık 1 saat süren çalışmasının ardından kontrol altına alındığı, bölgede soğutma çalışmasının sürdüğü, yangının çıkış nedeninin araştırıldığı ile ilgili haberleri okudum.
Devlet; x bir yerde yatırım yaptığında, turizm beldelerinde veya rantların yükseldiği yerlerde neden bu tür orman yangınları çıktığı ile ilgili kafamda hep soru işaretleri oluşmuştur. Bunun Türkiye’de örnekleri çoktur. Ama yaptırımları yoktur. Tabi böyle olunca da bu tür olayları önlemek imkansız hale gelmektedir.
Yetkililer bu tür olaylarda tavırlarını keskin bir şekilde ortaya koyabilseler, yakılan, yıkılan, doldurulan, tabii hayatı bozan bu türlü olaylara taviz vermeseler, bu olayların azalacağı açıktır.
Bunun bir başka örneği de, bizim iş hayatımızda karşılaştığımız. Genelde bazı derslerde örneklemelerde kullandığımız; iş yerlerinde çıkan yangınlarla da ilgilidir. Nedense bizim şirketlerde bir yangın çıksa, ya muhasebe kayıtlarının olduğu odada çıkar bu yangın ya da depolarının, stoklarının en çok olduğu dönemlerde çıkar. Eğer şirketin yangın sigortası mevcutsa…
Tabi bu tür olaylarla neyi kastettiğimiz bellidir. Tüm kişileri, şirketleri kastetmiyoruz ama bunlar da yaşamımızdaki gerçekler.
Bu tür olayların eğer kasıt varsa vatan hainliğinden ne farkı vardır? Devlet olarak bu kötü düşünceli insanların, taviz verilmeden en ağır şekilde cezalandırılmaları gerekir. Bunun gereğini de bizler değil, bizi yönetenler, bizim adımıza yapmak zorundadır.
Yangın çıkar; Rant için…
Yangın çıkar; Vergi kaçırmak için…
Yangın çıkar; Ev yapmak için…
Yangın çıkar; Tarla açmak için…
Yangın çıkar; Bu memlekete vatan hainliği yapmak için…
Benim gözümde bütün bunların cezası aynıdır ve en ağır şekilde olmalıdır ki; Bir daha bu tür olaylar olmasın.
 
Bu konuda daha yazılacak o kadar çok konu var ki; Bu yangınlar olduğu müddetçe büyük şehirlere göçü önleyemezsiniz. Bu rantlara dur demedikçe. 3 değil 5-10 köprü yapsak, İstanbul’un sorunlarını çözemezsiniz.
Çözüm: Başka başka yerlerde alternatif yerleşkeler kurmaktır. Bu gibi yerleri cazibeleştirecek, altyapı, eğlence, yatırım teşvikleri vb olaylarla büyük kentlere olan göçü buralara kaydırmalısınız. “İstanbul gibi cazibe merkezlerini daha da cazibeleştireceğimize, yeni cazibe merkezleri oluşturmalıyız” diye düşünüyorum.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi