İstatistik yalan söylemez!!!

1 Ağustos 2016 09:01
A
a
Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Güncel konular, memleketimizdeki olağanüstü durumlar, beni; hem bir öğretim üyesi olarak, hem de vatandaş olarak çok üzmekte ve tedirgin etmektedir. Hiçbir Türk vatandaşının bu yaşadıklarımızı hak ettiğini düşünmüyorum. Ve bu durumdan bir an evvel, en az zararla çıkmayı temenni ediyorum.
Bu temennilerden sonra bu hafta biraz istatistiki verilerden bahsetmek istiyorum.
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin geçen haftaki açıklamalarında;
Genelkurmay Başkanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı'nca yapılan bilgilendirmeye göre, inceleme sonucu darbe girişimine katılan ordu mensuplarının sayıları açıklandı.
Buna göre, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine 8 bin 651 personel katıldı.
Bunların bin 676'sını erbaş ve erler, bin 214'ünü askeri öğrenciler oluşturdu.
Bu sayının Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) personel mevcudunun yüzde 1,5’ine tekabül ettiğine dikkat çekilirken, Silahlı Kuvvetler’in kahır ekseriyetinin bu hain girişime şiddetle karşı bulunduğunun sayılar üzerinden de ortaya çıktığı belirtildi.
Evet bu rakamlara göre ordumuzun toplam personeli 570.111 olduğuna ve yukarıdaki açıklamalarda darbe girişimine 8 bin 651 personel katıldığına göre, oranın %1.5 olduğu hesaplamalarımız sonucu da ortaya çıkıyor.
Buraya kadar gene bir sorun yok gibi gözüküyor. Ama bir başka bakış açısıyla baktığımızda durum biraz farklı.
Bu genel girişten sonra istatistiğin tanımı ile ilgili kısaca bir bilgi verelim istiyorum.
“-İstatistik veri anlamına gelir,
-İstatistik sayılarla uğraşan bir bilim dalıdır
-İstatistik diğer bilim dallarının teknolojisidir.
-İstatistik eksik bilgiler kullanarak doğru sonuçlara ulaştıran bir bilim dalıdır,
-İstatistik, geçmiş ve şimdiki durumla ilgili toplanmış sayısal verileri geliştirilmiş olan bazı tekniklerle özetleme, yorumlama ve analiz ederek gelecek hakkında karar vermemizi kolaylaştıran bir bilim dalıdır."

Tanımlamalara baktığımızda; çok çeşitli tanımlar olduğunu da görmekteyiz.

Bu tanımlamalara göre; TSK’nın açıklamalarını, isterseniz bir daha yorumlamaya çalışalım. Bu verilerin içerisinden yönetim kademesinde olmayanları, yani er ve erbaşları çıkarmamız gerekir. Çünkü bunlar; orduda komutanların emir ve komutlarını sorgusuz sualsiz yapmak zorunda olan, verilen emirleri sorgusuz, sualsiz yerine getiren ve itaat eden bir kesimdir. Askerlik yapan herkese ilk önce komutanların vereceği emirlerin sorgulanamayacağı empoze edilir. Bu yüzden de bu darbe girişiminde de bu kesim aldatılmış; darbe dışındaki çeşitli sebepler gösterilerek bu erler kandırılmış olabilir ki; basınımızda bunun örneklerini her gece izliyoruz.

Ancak diğerleri yani TSK’daki yönetim kadrosundakiler ise, üst kesimin payı; biraz bizi düşündürmektedir. Örneğin TSK’da toplam general amiral sayısı 358 iken, darbe girişimine katılan ve tutuklanan general ve amiral sayısı 151 olarak açıklanmıştır. Bu da yüzdesel olarak % 42.1’dir. Bunun ordu içindeki ağırlığı, etkisi çok fazladır. Bu kesim sorumluluktan kurtulamaz. Bunun önlemlerini daha evvel alabilecek yetkileri ve sorumlulukları vardır. Ordu içindeki er ve erbaşlarla aynı derecede sorumluk yüklenemezler, sorumlulukları çok daha fazladır.

Lafı fazla gevelemeden kısaca şunu ifade etmek istiyorum; “Evet istatistiki olarak ordudaki tüm er ve erbaşları da dikkate aldığımızda darbeye karışanlar çok küçük bir oranda gibi gözükebilir.  Ama bir generalin ve amiralin ordu içindeki emir ve komuta etkisi, erlerle bir değildir. Onun için İstatistikte kullanılan birimlerin aynı zamanda homojen olmaları beklenir. İstatistikte homojenlik eşitlik anlamına gelir. Aynı tanıma uygun birimler biçimsel ve niceliksel homojenlik tanımına uygun olmalıdır. Bu yüzden orduda etkili olanlar ayrı, etkili olmayanlar ise ayrı değerlendirilmelidir” diye düşünüyorum.

“Eğer böyle düşünürsek TSK içindeki darbe yüzdesinin çok daha üst bir oranda gerçekleştiği görülür ki; alınacak olan tedbirlerin bu bakış açısıyla, küçümsenmeden alınmasını gerektirir” diye düşünüyorum.

Belki sizler de çeşitli versiyonlarını her açıdan düşünürsünüz.

Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi