Prof. Dr. Cengiz Türe

Kaldırımda Bulunan Uygarlık…

Prof. Dr. Cengiz Türe

15 Ocak 2015 23:00
A
a
Sütiş Eskişehir
Cadde ve sokaklarda yürüyen insanların, kaldırımları kullanmayı pek tercih etmemeleri hep dikkatimi çekmiştir. Sanırım halkımız özellikle araçlara ayrılmış yollarda yürümekten müthiş bir keyif alıyor! 
İşin garibi, kendisi yaya iken yolun ortasında yürüyen insanlar, iş otomobil kullanmaya geldiğinde, kaldırımları kullanmayanlara oldukça kızgın davranışlar sergiliyorlar.
Bu durumun eskiden, her binanın önündeki kaldırımlarım yüksekliklerinin ve yüzeylerinin farklı yapılmış olmasının yarattığı yürüme zorluğundan kaynaklandığını düşünürdüm.
Şimdilerde özellikle nüfus hareketliğinin yoğun olduğu bölgelerde, nispeten yürüyüş ergonomisine daha uygun olan kaldırımların bulunduğunu görebiliyoruz.
Buna rağmen insanların, yürümek için neden hala kaldırımları tercih etmediklerini kendime sormadan edemiyorum.
Daha sonra yaptığım incelemeler sırasında; "bir ülkenin ya da kentin uygarlık düzeyi ile kaldırımların yüksekliği arasında ters orantı olduğunu” ifade eden bir yazı okudum.
Yani “kaldırımlar yollardan ne kadar az yüksekse, o ülke o kadar uygardır" diyor, makale…
Sonrada yazar, “Paris'te kaldırımların yoldan sadece 5 cm kadar yüksek olduğunu, hatta karşıdan karşıya geçiş yerlerinde neredeyse sıfırlandığından” bahsediyor.
Bunun üzerine Eskişehir’ in ve ülkemizin diğer kentlerindeki kaldırımların yüksekliklerini gözümün önünde canlandırmaya çalıştım.
Sonra, “tamam” dedim. “Şimdi anladım!”
Bizde kaldırımlar oldukça yüksek. Neredeyse yoldan 20-25 cm kadar yukarıda.
Halkımızın uygarlık ve kültür düzeyi ile kaldırımların yükseklikleri arasında büyük bir uçurum var.
İşte bu nedenle halkımız kaldırımları kullanmayı tercih etmiyor!...
Saat gece yarısını geçti. Sorunun cevabını kendimce bulmanın ve yazımı tamamlamanın huzuru içerisinde artık rahatça uyuyabilirim.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi