Karapınar Artık Odunpazarı Belediyesi Değil Ak Parti’nin Problemidir !

Eskişehir'de yıllardır Karapınar 2. Etap dönüşüm projesini konuşuyor ve tartışıyoruz

11 Şubat 2022 08:40
A
a
Sütiş Eskişehir

Yıllardır Karapınar 2. Etap dönüşüm projesini konuşuyor ve tartışıyoruz. Tabi biz tartışırken orada yaşayanlar her sene daha da mağdur, daha da sıkıntılı ve umutsuz günlere mecbur bırakılıyor.

 

Ak Partililer kendince gerekçelerle Odunpazarı Belediyesi’ni suçluyor.

Odunpazarı Belediyesi madde madde neden dönüşümün başlamadığını açıklıyor.

Kamuoyunun bir kısmı Ak Parti haklı bir kısmı Odunpazarı haklı diyerek tartışmayı noktalıyor. Ancak aradan geçen 10 sene boyunca Karapınar, Huzur, Erenköy ve civarında yaşayan on binlerce vatandaşın mağduriyeti sona ermiyor.

 

Dün Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ve belediye yetkilileri bölgede yer alan muhtarlarla birlikte süreci en baştan bu yana tane tane ve herkesin anlayacağı şekilde kamuoyu ile paylaştı.

 

Açık konuşmam gerekirse bu paylaşım ve somut delillerin ardından benim kafamda hiçbir soru işareti kalmadı.

Artık çok net bir şekilde Karapınar 2. Etap dönüşümü yapılmasının tüm sorumluluğu TOKİ ve buna bağlı olarak Ak Parti kanadının inisiyatifindedir.

Bu konuda Odunpazarı Belediyesi gerekli tüm çabayı sarf etmiştir ve kimse bu konuda belediye’ye bir sorumluluk atfında bulunamaz diye düşünüyorum.

 

Bilmeyenler için süreci en güncel haliyle özetleyelim.

 

Süreç 1. etap ile 2009 yılında yapılan başvuru ile başlıyor.

TOKİ ile 1. etap çalışması sıkıntısız bir şekilde hayata geçiyor.

O dönem Burhan Sakallı’nın başkanlık yaptığı Odunpazarı Belediyesi 2. etap için 2012 yılında başvuru yapıyor.

Ancak 2014 yılına kadar 2. etap ile ilgili herhangi bir çalışma yapılmıyor.

 

2014 yılında Kazım Kurt göreve gelir gelmez 2. etap ile ilgili TOKİ ile görüşüyor ve aynı yıl bir ek protokol imzalanıyor.

Protokol ile bölgede imar planları yapma yetkisini Odunpazarı Belediyesi üstüne alıyor.

TOKİ buna karşı dava açıyor ancak mahkeme imar planı yetkisi belediye’ye aittir diyerek bu itirazı kabul etmiyor.

 

Odunpazarı Belediyesi aldığı yetki kapsamında bölgede 1000 ve 5000 ölçekli imar planlarını yapıyor. Bölgede Karapınar, Huzur ve Erenköy’den oluşan 3 bölgeli bir proje hazırlıyor.

 

Proje bitişik nizamı ayrık nizama çeviren, tüm sosyal donatıları yerinde koruyan, 5,6 kat yapılaşmayı öneren ve yeşil alanları hissedilir derecede artıran bu sebeple bölge sakinlerinin  haklarını koruyan ve beğendikleri bir proje olarak 2018 yılında Odunpazarı meclisine geliyor.

 

Mecliste Ak Parti ve MHP’li meclis üyeleri de dahil herkes bu planları onaylıyor ve oy birliği ile planlar kabul ediliyor.

 

Kültür ve tabiat varlıklarını koruma kurulundan da onay alarak askıya çıkıyor.

 

Şimdi burada bir itiraz, dava v.s. olmaz ise Odunpazarı Belediyesi bu projeyi rahatça hayata geçirebilir.

 

Ancak askı sürecinde TOKİ bu planlara itiraz ediyor. Ve otomatik olarak mahkeme süreci başlıyor.

 

Mahkeme süreci 3 yıl boyunca devam ederken vatandaşın mağduriyeti de artıyor. Bu süreçte ise mahkeme sürecine rağmen hep Odunpazarı Belediyesi suçlanıyor. TOKİ’ye kimse toz kondurmuyor.

 

Velhasıl mahkeme süreci yakın geçmişte sonlanıyor ve mahkeme toki’nin itirazının da yer aldığı gerekçeli kararı ile imar planı yetkisinin ilgili belediyeye ait olduğuna hükmediyor ve Odunpazarı Belediyesi’nin yetkisi devam ediyor.

 

O esnada TOKİ’nin yaptığı itiraz gerekçeleri ve Büyükşehir Belediye Meclisinin 1/25000 ölçekli imar planlarında yaptığı yoğunluk değişikliği de dikkate alınarak Karapınar planları buna göre revize ediliyor ve bir kez daha Odunpazarı Belediye Meclisi gündemine alınıyor.

 

Karar bir kez daha belediye meclis üyelerinin oy birliği ile itiraz olmadan meclisten geçiyor.

Kültür ve tabiat varlıklarını koruma kurulu tarafından onaylanıyor.

Son olarak askı sürecine çıkıyor…

 

Gel gelelim TOKİ mahkeme itirazında gerekçeli kararı bulunması ve buna dikkat edilmesine rağmen benim fikrim alınmadı diyerek yeniden itiraz ediyor ve muhtemelen seneler sürecek bir mahkeme süreci başlatıyor.

 

Yani Karapınar için düne kadar umutlanan vatandaş bir kez daha mağdur ediliyor, hevesi kursakta bırakılıyor.

 

Bu saatten sonra kimse kusura bakmasın ama top TOKİ’den bile önce şehrimizin Ak Partili temsilcilerindedir.

 

Kendileri onay verdikleri bu plana TOKİ neden dava açıyor ve mağdur insanların umudunu yok ediyor gidip hesap sormalılar.

 

Odunpazarı Belediyesi bu süreci haksız gerekçeler ile süreci uzatan TOKİ bürokratlarına göreve kötüye kullandığı gerekçesi ile dava açacak.

 

Ama ben altını çizerek artık sorumluluk Ak Parti’de diye bastırıyor ve en kısa sürede TOKİ’ye gerek Belediye yetkilileri gerek ise bağımsız bir şekilde çıkartma yaparak bu sorunu çözmelerini bekliyorum.

Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Servet 11 Şubat 2022 12:08

Adamın biri sitem ediyordu, hem de bu karapınardaki bir bakkalda. Diyor ki: Kazım kurt 15 senedir yaptırmadı, engelledi diye. İyide 2007 yılında Kazım Kurt değil, Burhan Sakallı yok muydu ? Yani adamın beynini yıkamışlar ve inandırmışlar 2007 yılindan beri Kazım Kurt engelledi sanıyor garibim. Sonrada diyor ki: Ne yapıp edip Akp yi kazandıracaz odunpazarında, anca öyle başlayacak 2. Etap toki.... Allah akıl fikir ve izan versin

2 11 Cevap Yaz
FAHRETTİN 11 Şubat 2022 12:01

2019 da mahkeme yetkiyi tokiye vermişken niye yapmamışlar da itiraz etmişler ? Hemde tam yetkiliyken...

2 10 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi