Kararsızları Hoca ikna edebilir

Cihan Yıldırım yazdı

23 Şubat 2017 09:49
A
a
Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Yaklaşık 50 gün kalmasına rağmen halk oylamasında kullanacağı oya karar veremeyenler var. Tüm anketler bunu gösteriyor. Aslında anketlere bakmaya gerek yok. Şöyle bir çevrenizle sohbet ettiğinizde kararsız seçmeni siz de görebilirsiniz.
Her seçimde ‘kararsız’ olur ama bu kez biraz fazla görünüyor. Seçmen ilk kez bu kadar kararsız. Bunun elbette pek çok nedeni var. Başka bir yazıda ele alınması gerekir.
Bugün kararsızlar nasıl ikna edilecek, kim ikna edecek sorularına yanıt arıyoruz.
Kararsızların referandumun kaderini tayin edeceğini ifade edenler var.
Eskişehir’de durum nedir?
Kentimizde de benzeri bir durumun yaşandığı konuşuluyor. Kararsız seçmen olgusu tüm sohbetlerin baş konusu.
Eskişehir’in ‘özel durumunu’ biliyorsunuz.
Eskişehir, AK Parti ve CHP arasında ‘gidip gelen’ bir kent. Yerel seçimde CHP ya da daha doğru bir tanımlamayla Büyükerşen kazanıyor. Genel seçimleri ise AK Parti alıyor.
Son genel seçimde ise MHP devre dışı kalınca iki parti genel seçimde de ‘berabere’ kaldı.
2007’deki referandumdan evet, 2010’dakinden hayır çıktığını da hatırlayalım.
16 Nisan’da ne olacağına ise önümüzdeki günlerde yapılacak çalışmalar belirleyecek. Her partiden kararsız var. Araştırmalar AK Partililerin bile yüzde 10-12’si kararsız diyor.
Ama kararsızların çoğunu MHP seçmeni oluşturuyor. MHP seçmeni genel anlamda ikiye bölünmüş durumda. Bahçeli’yi destekleyenler ‘evet’ derken muhalifler yüksek sesle ‘hayır’ diyor.
Kararsız MHP’liler ise şimdilik her iki kesimi de dinliyor. MHP’nin kararsızları kentimizdeki sonuca doğrudan etki edecek. Hatta belki kazananı belirleyecek…
Her ne kadar son seçimde vekil çıkaramasa da MHP’nin ilimizdeki potansiyeli belli.
Peki onları kim etkileyecek, kim ikna edecek?
AK Parti’nin iki üç saatliğine kente gelen bakanları ve sıradan açıklamaları o insanları ikna edemez. Gösterişli şekilde yürütülen sosyal medya çalışmaları da amaca hizmet etmez.
CHP İl Başkanı Sinan Özkar da çalışmalarıyla MHP’lileri etkileyemez. Bilakis Özkar’ın çalışmaları ‘hayır’ verecek Ülkücüleri ‘evet’ vermeye yöneltebilir. CHP’nin milletvekilleri, belediye başkanları da etkili olmaz.
Biri hariç…
Bana kalırsa, henüz karar vermeyen MHP seçmenini Yılmaz Büyükerşen ikna edebilir. Ülkücü camiadan Büyükerşen’i destekleyenler, oy verenler oldu. Ülkücüler, Hoca’ya ve görüşlerine saygı duyuyor.
Her şeyden önemlisi siyaset üstü gördükleri Büyükerşen’e güveniyorlar. ‘Hayır’ cephesi şimdilik elindeki bu kozun farkında değil. Büyükerşen, önümüzdeki günlerde sahaya iner ve MHP seçmenini markaja alırsa ‘evet’ cephesinin işi hayli zorlaşır.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi