Kemik kırıklarına BOR’lu çözüm

28 Ağustos 2016 09:00
A
a
Sütiş Eskişehir
Geçtiğimiz günlerde gazetemizde de yayınlanan bir habere göre BOR madeninin kemik kırılmalarında kullanılacağı yazıyordu.
Anadolu Üniversitesi (AÜ) Mühendislik Fakültesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuran Ay, "Bor nitrür ve hidroksiapatit'in kemik kırık iyileşmesindeki rolü"  adlı projeyle kemik kırıklarının enfeksiyon riski olmadan daha kısa sürede iyileşmesini sağlayan yeni bir implant malzeme geliştirdiklerini bildirdi.
 
Prof. Dr. Nuran Ay konuyla ilgili şu bilgileri verdi:
"Normalde kemiklerin iyileşmesi çok uzun zaman alıyor ve pek çok enfeksiyon meydana gelebiliyor. Bu çalışma ile söz konusu enfeksiyonların ürettiğimiz malzeme kullanıldığında hiç oluşmadığı ve enfeksiyonu önlemek için kullanılan ilaçlara gerek kalmayacağı saptandı. Bu yeni geliştirilen malzeme ile kemik iyileşmesi normal süresinin yarısı kadar bir zamanda gerçekleşiyor. Sonuçta enfeksiyon riski yok, kemik oluşumu çok hızlı ve beklenen süresinin yarısı kadar süreçte kemik iyileşmesi meydana geliyor. Bu buluş, kemik kırık problemi yaşayan kişilerin yaşam kalitesinin yükseltilmesine katkı yapacaktır."
 
Önümüzdeki 20 yılda neler olacak?
Internette teknoloji gezintisi yaparken karşılaştığım bu bilgileri sizlerle de paylaşmak istedim.
Teknolojik yenilikler baş döndürücü bir hızla hayatımıza giriyor. Bizlerin yaptığı bir çok işi robotların elimizden alıyor olması da kaçınılmaz bir son. İşte bu anlamda gelecek 20 yılda nelerle karşılaşacağımızı aktarıyorum şimdi size.
Siber fizik sistemlerin devreye girmesiyle oluşacak Dördüncü Sanayi Devrimi’nin üretim, iş hayatı ve günlük yaşama yansımalarını şimdiden görmeye başladık. Dünya Ekonomik Forumu’nun 800 teknoloji yöneticisi ile yaptığı “Teknolojinin Taşma Noktası” araştırması ile bu yöneticilere teknolojideki büyük değişimlerin toplumlar üzerinde yaratacağı etkiler soruldu.  Ayrıca 800 yönetici, bu teknolojik gelişmeleri “halihazırda var, “gelecek 20 yıl içerisinde hayata geçecek” ve “asla gerçekleşmeyecek” seçenekleriyle de grupladı. Araştırmaya  göre 2025’e kadar;
 
  • İnsanların yüzde 10’u internete bağlı en az bir kıyafet sahibi olacak.
  • Robot eczacılar hizmet vermeye başlayacak.
  • 3 boyutlu yazıcıyla basılmış ilk otomobil trafiğe çıkacak.
  • Tüketici mallarının yüzde 5’i 3 boyutlu yazıcılarda basılacak.
  • Dünya nüfusunun yüzde 90’ı düzenli olarak internete bağlanabilecek.
  • Yollardaki araçların yüzde 10’u sürücüsüz olacak.
  • 3 boyutlu yazıcıda basılmış karaciğer ile ilk nakil gerçekleştirilecek.
  • İnternette veri alışverişinin yarısını ev cihazlarının arasındaki veri transferi oluşturacak.
  • Nüfusu 50 binden yüksek bir kentte artık trafik ışıklarına ihtiyaç duyulmayacak.
  • Şirketlerin yönetim kurullarında ilk kez bir yapay zekâya sandalye ayrılacak.
 
Yavuz Sultan Selim Köprüsü Yandex’te
Osmangazi Köprüsü’nü de açıldığı ilk gün haritaya ekleyen Yandex.Navigasyon, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu’nu da haritasına dahil etti.
 
Ülkemizde gerçek zamanlı trafik bilgisi sunan ilk navigasyon uygulaması olan Yandex.Navigasyon, kullanıcılara trafik durumuna göre en uygun rota alternatiflerini sunarak trafikte geçirilen süreyi azaltıyor. Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu da açılıştan itibaren Yandex.Navigasyon’un rota alternatifleri içinde yer alacak.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi