Prof. Dr. Cengiz Türe

Kentsel Yaşam ve Kültürel Zekâ

Prof. Dr. Cengiz Türe

29 Ocak 2015 23:36
A
a
Sütiş Eskişehir
Geçen haftaki yazımın bir bölümünde “kültürel zekâ” kavramına değinmiştim. Daha sonra düşündüğümde, hemen her konuyla ilgili bir zekâ kavramının ortaya atıldığı ve sonrada ilgili konun onunla ilişkilendirilmeye çalışıldığını fark ettim.

Bunu üzerine kültürel zekânın toplumsal seviyede etkin olarak ortaya çıkarılmasının yaratacağı değerler daha da çok ilgimi çekmeye başladı.

Farklı biçimlerde ve içerikte tanımlana bilen kültürel zekâ, en genel anlamıyla; “kişilerin, çevrelerindeki kültürel koşullara uyum sağlamasını ve bu koşulları şekillendirmesini mümkün kılan kültürel üst bilinç ile bağlantılı bilgi ve beceriler sistemi” olarak tanımlanmaktadır

İnsanları arasındaki kültürel farklılıklar, kentsel ölçekte çeşitli stratejik faydalar sağlayabildiği gibi, birçok problemin de ana kaynağını oluşturabilmektedirler. Bu nedenle günümüzde en çok konuşulacak olan olgulardan birinin, farklı kültürlerden olan insanların bir birlerine uyum sağlama yeteneklerinin ne yönde olduğudur. Çünkü farklı kültürlerden insanların etkileşimi günümüz dünyasının doğal bir parçası halini almış ve özellikle kentsel düzeyde kendini daha da belirgin bir şekilde göstermeye başlamıştır.

Kültürel anlamda çeşitliliğin bulunduğu ve her hangi bir sorunun yaşanmadığı kentimize, bu pencereden baktığımızda,  toplumsal kültürel zekânın büyük oranda yüksek olduğu kolaylıkla tahmin edilebilmektedir. Kentin salt kültürel zekâ düzeyini açıklamaya yönelik yeterli bir ölçme yöntemi olmasa da, IQ test yöntemine dayalı olarak ülkemiz kentlerine yönelik sonuçlar, bizlere bu konuda bazı fikirler verebilir.

Türkiye Zeka Test Merkezi tarafından paylaşılan ve 2014 verilerine dayalı olarak yapılan IQ (zeka seviyesi belirleme testi) sonuçlarına göre Türkiye’ nin en yüksek IQ seviyesine sahip 15 ili arasında Eskişehir, Ankara’ dan sonra 2. sırada yer almıştır. 2013 yılında yapılan değerlendirmelerde ise 1. sırada yer almaktadır.

Kültürlerarası etkileşimin arttığı, çok kültürlü örgütlerin sayısının her geçen gün çoğaldığı bir kent ortamında, kültürel farklılıklar ve bu farklılıkların kentler açısından getireceği avantaj ve dezavantajlar, kentlerin geleceği açısından önemli konuların başında gelmektedir.

Bu nedenle kentimizin gözlemlerimize ve yukarıdaki sayısal verilere dayalı olarak ortaya koyduğu toplumsal performans, beni oldukça mutlu etmektedir.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi